Futsal: jelentős előrelépések az utánpótlás és az edzőképzés terén
Férfi futsal   |   Archívum   |   2015. április. 20., 22:17
Futsal: jelentős előrelépések az utánpótlás és az edzőképzés terén

Hazánkban jelenleg 13 298 versenyengedélyt kiváltott futsaljátékos van, míg az előző évben 9932 fő, azt megelőző évben pedig mindössze csak 5948 fő volt a nyilvántartásban. A szakemberek száma is gyarapodik, eddig 120 futsaledző vehette át a diplomáját az MLSZ edzőképzésében.

A futsal szakág stratégiai fejlesztési tervében kiemelt szerepet kapott az utánpótlás mennyiségi és minőségi fejlesztése. A szövetség kiemelt célja volt a nagypályás labdarúgócsapatok utánpótlás-korosztályainak a téli időszakban, teremben történő versenyeztetése, valamint a szakág saját utánpótlásának a kinevelése. Az előbbi hosszú távon segíthet a sportágnak, hiszen aki nem találja meg a számítását a futballban, az később még választhatja a futsalt is, az utóbbi viszont közvetlenül ad merítési lehetőséget a felnőtt kluboknak, és a korosztályos válogatottunknak is, alternatívát nyújtva mindazoknak a focistáknak, akik a karrier lehetőségét látják a szakágban.

Ennek megfelelően szervezte meg a szövetség a megyei U11-13-15-ös utánpótlás-bajnokságokat, amelyekben tavaly már 458 csapat vett részt. A megyei győztesek területi, majd országos döntőt játszva juthattak el a bajnoki címig. Emellett az elsőosztályú kluboknak kötelező jelleggel kellett U17-20-as korosztályokban csapatot indítaniuk. A megyei igazgatóságok által szervezett rendezvényeken, az idén már 645 fiú és 36 leány csapat versengett, összesen 681 együttes.

A mennyiséget a minőségnek is követnie kell. Az MLSZ UEFA előírások szerint indított edzőképzése nyújt garanciát arra, hogy megfelelő tudással felvértezett szakemberek foglalkozhassanak az utánpótlás képzésével. Eddig 120 fő vehette át a diplomáját, a jelenlegi tanfolyamon résztvevő és most végző hallgatókkal együtt ez a szám meghaladja a 150-et, így tehát nincs akadálya annak, hogy mind az utánpótláscsapatok, mind pedig az elsőosztályú együttesek kispadjaira futsaldiplomával rendelkező szakemberek ülhessenek le.

Hamarosan kötelező lesz minden edzői pozícióban a hivatalos szakedzői végzettség, így a női és a férfi másodosztályban is. Az érdeklődésre nincs panasz, az edzőképzésre most is két-háromszoros a túljelentkezés. A most felvett hallgatók 98%-a már rendelkezett valamilyen edzői végzettséggel, de a későbbiekben már csak UEFA ”B” képesítéssel rendelkezőket veszi fel a szövetség.

A kezdő edzők számára évente több alkalommal egynapos tematikus előadássorozatot szervez az MLSZ, ahol a résztvevők az alapokkal ismerkedhetnek meg. Ezeken az alkalmakon majd bárki részt vehet, az előadásokat az edzőképzésben oktató edzők tartják. A hallgatók a legegyszerűbb, alapfokú dolgoktól indulva juthatnak el a legmagasabb szintig, így tehát azok is megfelelő ismeretekhez juthatnak, akik már rendelkeznek futsal edzői diplomával, és azok is, akik frissen választották a szakágat.

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Futsal: Küzdelmes meccsen vertük Kínát
Futsal: Küzdelmes meccsen vertük Kínát

A magyar futsalválogatott lejátszotta első mérkőzését horvátországi felkészülési minitornáján.

Horvátországi tornára utazott a futsalválogatott
Meccsbeszámoló
Futsal: Vereség a főpróbán

A magyar futsalválogatott lejátszotta első mérkőzését horvátországi felkészülési minitornáján.