Futsal Eb-selejtező: kiütéses győzelem, megvan a pótselejtező
Férfi futsal   |   Archívum   |   2015. március. 21., 18:27
Futsal Eb-selejtező: kiütéses győzelem, megvan a pótselejtező

A 2016-os szerbiai Eb-selejtezők utolsó fordulójában a magyar futsalválogatott 8-2-re győzött Svájc ellen, és megszerezte a második helyet csoportjában, így szeptemberben pótselejtezőt játszik a kontinensviadalon való részvételért.

A macedóniai Eb-minitorna első két játéknapja egy pontot hozott a számunkra, ezzel a szombati utolsó forduló előtt a harmadik helyet foglaltuk el a csoportban. Az első mérkőzésen Macedónia ellen 3-3-as döntetlent ért el csapatunk, míg a folytatásban a világ elitjébe tartozó Spanyolországgal szemben 5-0-ra alulmaradtunk. Válogatottunk az utolsó forduló létfontosságú mérkőzését a nulla pontos Svájc ellen vívta, míg a másik ágon, csoportunk utolsó meccsén a hatpontos Spanyolország a négypontos Macedóniát fogadta. A versenykiírás értelmében a csoportmásodikok, illetve a legjobb csoportharmadik játszik pótselejtezőt, így a magyar csapat számára létfontosságú volt a győzelem.

Jól kezdtük a mérkőzést, a 3. percben egy rögzített szituációt követően a jobb oldalon helyezkedő Hosszú Ádámhoz került a labda, aki nyolc méterről jobbal a kapu jobb oldalába lőtt (0-1). A találkozón ezt követően a mieink domináltak, ám a svájciak gyors kontrái is veszélyt hordoztak magukban. A 9. percben Lódi Tamás ívelte előre saját térfeléről a labdát a svájci kaputól öt méterre helyezkedő Rábl Jánosnak, aki a kapus kezébe fejelt. A magyar csapat nagy akarattal játszott, a kimaradt helyzetek ellenére lelkesen ment előre a válogatott. A 16. percben Rábl Jánost állították meg szabálytalanul a büntetőterületen belül, a jogosan megítélt hatméterest Lódi Tamás értékesítette (0-2). Nem örülhettünk sokáig, a svájciak egy gyors kontra végén szépítettek: Mato Sago beadását Xhemaji Likaj lőtte a hálóba (1-2). Röviddel ezt követően Svájc egyenlíthetett volna, ugyanis büntetőhöz jutott ellenfelünk, de Xhemaji Likaj jobb oldalra tartó lövését Tóth Gyula bravúrral hárította. A 19. perc elején sikerült növelnünk az előnyünket: Harnisch Ákos elé került a labda, aki tíz méterről a hálóba lőtt, beállítva a félidei eredményt (1-3).

A második játékrészben sikerült ráerőltetni akaratunkat az ellenfelünkre. A 23. percben Hosszú Ádám talált tíz méterről a kapuba (1-4), majd a svájciak öt a négy ellen kezdtek támadni, de ez lett a vesztük, ugyanis egy labdavesztést követően Németh Péter nagyszerűen használta ki a lehetőséget, és az üres kapuba lőtt (1-5). A 24. percben egy előreívelés után Horváth Norbert az ellenfél kapusával ütközött, a balszerencsés mozdulatot követően pedig a játékvezető kiállította a mieink játékosát. Emberelőnyben a svájci csapat többet támadott, míg a magyar válogatott kontratámadásokkal veszélyeztetett. Sikerült átvészelni az emberhátrányt, és a 29. percben tovább növeltük az előnyünket: nyolc méterre ellenfelünk kapujától Rábl János vette el a "vészkapustól" a labdát, és senkitől sem zavartatva a kapuba vezette azt (1-6). A 36. percben ismét gólt szereztünk: Harnisch Ákos tizenkét méterre a kaputól a hálóba lőtt (1-7), majd a 37. percben egy kontrát követően Mato Sago góljával szépítettek a svájciak (2-7). A 39. percben Harnisch Ákos megszerezte harmadik gólját is: labdát szerzett a svájci térfélen, és a kapuig robogott, majd a hálóba lőtt, kialakítva a végeredményt (2-8).

A magyar válogatott motiváltabb volt ellenfelénél, fegyelmezetten játszott, és teljesen megérdemelten nyerte meg a rendkívül fontos Eb-selejtezőt. A házigazda macedónok este 7-1-re kikaptak a spanyoloktól, így a mieink végeztek a második helyen a csoportban, és készülhetnek a szeptemberi pótselejtezőre.

Sito Rivera szerint a második hely megszerzésével a válogatott sikeresen teljesítette az előzetesen kitűzött célt.

- Egy kötelező győzelmet arattunk a mai napon, de ez nem kisebbíti a csapat érdemét. Nyolc gólt tudtunk szerezni a svájciak ellen, akik tegnap csupán 7-6-ra kaptak ki Macedóniától. Az első mérkőzésünk nehéz volt, hiszen egy motivált, hazai pályán játszó macedón csapat volt az ellenfelünk, de az együttesünk erejét mutatja, hogy az utolsó mérkőzésen sikerült megvalósítanunk a célunkat. Külön szeretném kiemelni a három fiatal játékát, Horváth Norbert, Hosszú Ádám és Komáromi Péter is remekül helytállt a selejtezőkön, nagy szerepük volt a pótselejtezős hely kiharcolásában. Nem megyünk feltartott kézzel a szeptemberi pótselejtezőkre, legutóbb az ukránok ellen is csupán egy gólon múlt továbbjutás – mondta Sito Rivera az mlsz.hu-nak.

Horváth Norbert mindegyik találkozón pályára lépett az Eb-minitornán, de a selejtezőket értékelve a macedónok elleni mérkőzést találta a legnehezebbnek.

- Nagyon örülök, hogy az utolsó mérkőzésen sikerült kiharcolnunk, amit előzetesen elterveztünk - mondta Horváth Norbert az mlsz.hu-nak. - Három ellenfelünk közül egyértelműen a mai, Svájc volt a leggyengébb. Úgy éreztem, hogy nem játszottunk látványosan ezen a mérkőzésen, de szerencsére eredményesek voltunk. A macedónok elleni volt a legkeményebb mérkőzés, annak volt a legnagyobb a tétje, de a spanyolok ellen volt a legnagyobb élmény játszani. A pótselejtezőkön reménykedem a szerencsés sorsolásban.

Svájc-Magyarország 2-8 (1-3)
Magyarország: Tóth Gyula - Németh Péter, Lódi Tamás, Harnisch Ákos, Dávid Richárd
Cserék: Matkovics Gábor, Trencsényi János, Horváth Norbert, Lovas Norbert, Komáromi Péter, Gál István, Rábl János, Hosszú Ádám
Gólszerzőink: Hosszú Ádám (2), Lódi Tamás, Harnisch Ákos (3), Németh Péter, Rábl János

[galleryRel id="85794|Futsal: Svájc-Magyarország 2-8]

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Futsal: Küzdelmes meccsen vertük Kínát
Futsal: Küzdelmes meccsen vertük Kínát

A magyar futsalválogatott lejátszotta első mérkőzését horvátországi felkészülési minitornáján.

Horvátországi tornára utazott a futsalválogatott
Meccsbeszámoló
Futsal: Vereség a főpróbán

A magyar futsalválogatott lejátszotta első mérkőzését horvátországi felkészülési minitornáján.