Szabics Imrének nagyon megy június hetedikén
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. június. 07., 17:12
Szabics Imrének nagyon megy június hetedikén

Egy gyászos vereség, illetve két szép győzelem a magyar labdarúgó-válogatott eddigi június hetedikei mérlege. A lettek elleni győzelem különleges volt: 1986 óta akkor nyert először a csapat selejtező-mérkőzést a végül az adott nagy tornára kijutott ellenféllel szemben.

1975. június hetedikén lényegesen erősebb volt a csapat, mint amit a 0-4-es eredmény sejtet. A bolgárok elleni olimpiai selejtezőre kétgólos (2-0) előnnyel állt ki a válogatott, ez volt Baróti Lajos második mérkőzése a kapitányi posztra való visszatérése óta. Szófiában a Kovács László – Nagy III János – Godán Lajos (Pál József), Bálint László, Horváth József, Megyesi István – Török Péter, Pintér Sándor, Zámbó Sándor – Fekete László (Müller Sándor), Kozma Mihály összetételű alakulat szaladt bele egy váratlan, s ezért különösen fájó pofonba. Az 1952 óta (ha résztvevője volt a tornának), mindig olimpiai érmet szerzett csapat elbukott a Montrealba vezető úton. A bolgárok agresszíven, határozottan, s jól futballoztak, akadtak nagyon jó játékosaik (például a négy gólt szerző Bozsil Kolev, Pavel Panov, Andrej Zseljazkov hármas, vagy a középcsatár Hriszto Bonev), de ekkora különbség biztosan nem volt a két csapat tudása között.

A 2004-es, portugáliai Európa-bajnokság selejtezői előtt aligha akadt bárki is, aki azt gondolta volna, hogy a lett válogatott a magyar előtt végez majd. (S azt meg főleg nem, hogy a pótselejtezőn a vb-harmadik törököket búcsúztatva kijut a tornára.) A két válogatott a Puskás Stadionban játszott mérkőzése csak erősítette ezt a vélekedést. Gellei Imre szövetségi kapitány együttese simán, 3-1-re nyert, mindössze 3000 néző előtt. A magyar csapat a Végh Zoltán – Urbán Flórián, Dragóner Attila (Gera Zoltán), Juhár Tamás – Fehér Csaba, Lipcsei Péter, Dárdai Pál, Löw Zsolt – Lisztes Krisztián (Böőr Zoltán) – Kenesei Krisztián (Lendvai Miklós), Szabics Imre összeállításban játszott, Verpakovskis vezető gólja után a második válogatott mérkőzésén is két gólt szerző Szabics Imre vezérletével fordított a magyar legénység. A győzelmet Gera Zoltán gólja biztosította be, akkor egyébként már csak tíz emberrel játszott a csapat Juhár Tamás kiállítása miatt.

Szabics Imrének akadt még egy 'második' válogatottsága. 2011-ben, Egervári Sándor kapitánysága idején több mint négy és féléves szünet után tért vissza a nemzeti tizenegybe. Éppen úgy gólt szerzett, mint 2003-ban, az első két meccsén, igaz, nem négyet, 'csak' kettőt. Serravalléban, a San Marinó-i válogatott ellen a második gól volt az övé, az elsőt Lipták Zoltán, a harmadikat Koman Vladimir szerezte. A papírforma-eredménynek számító 3-0-s győzelemmel a Király Gábor – Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán (Pintér Ádám), Juhász Roland, Laczkó Zsolt – Elek Ákos – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Czvitkovics Péter), Dzsudzsák Balázs – Szabics Imre (Koltai Tamás), Németh Krisztián összetételű válogatott megtartotta az esélyét a pótselejtező elérésére.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...