Pisont István: szívvel és lelkesedéssel fociznak az izraeliek
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. augusztus. 08., 19:45
Pisont István: szívvel és lelkesedéssel fociznak az izraeliek

A magyar válogatott augusztus 15-én Izrael csapatával játszik a Puskás Ferenc Stadionban. A találkozó előtt az izraeli élvonal elmúlt húsz esztendejének legsikeresebb magyar légiósaival beszélgetünk.

 

Pisont Istvánnál egyetlen magyar játékos sem szerepelt több élvonalbeli mérkőzésen Izraelben, ráadásul ő az egyetlen háromszoros izraeli bajnok. Mi több: ő az egyedüli, akik két csapattal, a Beitar Jerusalemmel és a Hapoel Tel-Avivval is bajnoki elsőséget szerzett.

Pisont István négy klubban játszott, a Beitar Jerusalemben (1995–1998), a Hapoell Tel-Avivban (1999–2002), az MS Ashdodban (2002) és a Bné Jehudában (2003) összesen 181 első osztályú mérkőzésen 36 gólt szerzett, háromszoros bajnok, egyszeres kupagyőztes, s eljutott a Hapoellel az UEFA-kupa negyeddöntőjébe. Az augusztus 15-i, Izrael elleni válogatott mérkőzés előtt az MLSZ szövetségi edzője felelevenítette emlékeit légiós éveiből.

-  A magyar kolónia Sallói István segítségével került ki Izraelbe, előttünk elsősorban orosz játékosokat szerződtettek a bajnokságba, utánunk pedig Horvátországból vásároltak be a csapatok. Gyors, kreatív, de olcsó labdarúgókra volt szükség kint, és mindig megtalálták azt az országot, ahonnan jól tudnak igazolni. Az izraeli fociról az első benyomásom az volt, hogy a magyarhoz képest nagyon gyors, a focisták állandóan rohantak, óriási bizonyítási vágy dolgozott bennük. Taktikailag nem voltak érettek, de hatalmas szívük volt, a lelkesedésükkel ellensúlyozták hiányosságaikat.

Izraelben szerették a magyar focistákat, értékelték, hogy mindannyian igazi egyéniségek voltak. Tisztelték őket azért, hogy megtanultak héberül beszélni, talán ezért is vannak a mai napig is jó véleménnyel róluk. Pisont Istvánra például a mai napig óriási sztárként gondolnak vissza, a válogatott szövetségi edzője néhány hónappal ezelőtti izraeli látogatása során sem tudott úgy végigmenni Tel-Aviv egyik utcáján, hogy ne állították volna meg lépten-nyomon helyi focibarátok. A szövetségi edző szerint, amennyiben a válogatott új szakmai stábja kellő időt kap a bizonyításra, az izraeliek leküzdhetik jelenlegi hátrányukat a bővebben vett európai elit mögött.

- A labdarúgó közeg nagyszerű, szenvedélyesek a szurkolók, óriási a felhajtás a csapatok körül, ezért is lehet viszonylag erős a bajnokságuk. Folyamatos fociláz van náluk, a legjobb meccsekre húsz-huszonötezer drukker látogat ki. Az utóbbi években egy kisebb visszaesést érzek, kevesebb pénz áramlik a fociba, a nagy klubok is anyagi problémákkal küszködnek. Az izraeli válogatott igazán nagy sikert még nem ért el, az igazi erejüket az otthoni közeg adja, inkább csak saját közönségük előtt veszélyes a csapatuk, idegenben ritkán képesek kiugró eredményre. Az utóbbi években sok volt a szövetségi kapitány váltás, senki sem kapta meg a lehetőséget, hogy hosszú távú, nyugodt munkát végezzen. Néhány hónapja Eli Guttman vette át a csapatot, segítője egykori csapattársam, Josszi Abukszisz lett. Erős páros az övék, ha megkapják a lehetőséget egy jó válogatott szisztematikus felépítésére, és kialakul valamiféle állandóság, akkor néhány éven belül sokat javulhatnak az eredményeik. Fegyelmezettségben, szervezettségben eddig jócskán elmaradtak az európai elittől, de az új kapitánnyal ezt a hátrányt gyorsan leküzdhetik.

Jegyinformációk

A Magyarország-Izrael mérkőzésre (Puskás Ferenc Stadion, augusztus 15., 20.30) a belépőjegyek árusítása július 23-án kezdődött meg, jegyet váltani ezúttal is országszerte az IBUSZ irodáiban, valamint a www.ibusz.hu internetes oldalon lehet - elhelyezkedéstől függően - 2000, 3000, 4000 és 7000 forintos áron.

A stadionban ezúttal is kialakítunk egy családi szektort, ahová 3-5 fős családok válthatnak belépőt. Itt a család férfi tagjának a jegye 3000 forintba kerül, a női családtag jegye ingyenes, a gyerek(ek) belépője 500 forint/fő.

A gyerek szektorba csoportos kedvezményt biztosítunk, amelyet iskolák, egyesületek vehetnek igénybe 16 éven aluli gyerekek számára. Itt a jegyvásárlás regisztrációhoz kötött: a gyermekjegyek@mlsz.hu email címen lehet jelentkezni, a sikeres igénylők a regisztrációra választ fognak kapni, hogy mikor, hol és hogyan vehetik át az igényelt jegyeket.
Minimum 10, maximum 50 darab belépőt lehet igényelni, minden negyedik gyerek után 1 felnőtt kísérő szükséges (a kísérő jegyét is bele kell számolni az igényelt mennyiségbe).

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...