Öngól volt a legszebb gól
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. július. 02., 11:56
Öngól volt a legszebb gól

Két mérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott a két világháború közötti időszakban. Az elsőn, Bochumban gól nélküli döntetlen született, majd Stockholmban váratlan és súlyos vereséget szenvedett a jobb szereplésre érdemes tizenegy a svédektől.

A Kiss Gyula által irányított magyar csapat nagyon erős védelemmel állt ki a németek elleni bochumi mérkőzésre 1922. július 2-án. Fehér Ferenc, a MAC kapusa védett, előtte az újpesti Fogl-gát, Károly és József állta el a labda útját. A fedezetsorban a kapitány Mándi Gyulát, az MTK védőjét állította középre, már ez is mutatta, nem támadni akart a csapat ezen a meccen. Pedig a 'Mandulának' becézett bekk két oldalán Kertész II Vilmos és Blum Zoltán játszott. A csatársor összetétele azt mutatta, az évtized elejére jellemző nagy kirajzás után a kapitány új játékosokat próbálgatott. Két és fél héttel korábban, a svájciak ellen Paulusz Nándor, Kósa Lajos, Jelinek Tivadar, Hirzer Ferenc és Weisz Árpád debütált, a németek ellen Paulusz és Hirzer megtartotta a helyét, s a hat korábbi szereplésével már rutinosnak számító Molnár György két oldalán Schwarz Sándor és Himmer Rezső debütált. Bevált a kapitány taktikája: az eseményszegény mérkőzés gól nélküli döntetlent hozott. Tegyük hozzá: nem ez volt a kor legerősebb válogatottja, ugyanis a légiósok akkor még nem játszhattak a csapatban, pedig nagyobb játékerőt képviseltek a beválogatottaknál. Különösen olyan klasszisok, mint Schaffer Alfréd, Schlosser Imre, Szabó Péter és Eisenhoffer József.

1933-ban a jó nevekből álló magyar válogatott váratlan és nagy különbségű vereséget szenvedett Stockholmban a svédektől. Nádas Ödön csapatában hét olyan játékos is pályára lépett, akik öt évvel később világbajnoki ezüstérmet nyertek Franciaországban. Az Újpest ezúttal nem adott játékost a csapatba, így négy klubra épült a válogatott, a Hungáriára, a Ferencvárosra, az egyre jobb Bocskaira és a III. Kerületre. A Szabó – Korányi, Bíró – Palotás, Móré, Lyka – Fenyvesi, Barátky, Sárosi, Toldi, Turay tizenegy kezdett, s vezetett a félidőben Sárosi György góljával 1:0-ra. A 39. percben Palotást Cseh II, a 40. percben Barátkyt Turay váltotta. Nem miattuk kapott ki a csapat, de tény, hogy a második félidő a svédeké volt. Vágtak egy ötöst, amire csak Toldi Géza tudott válaszolni. A meccs leglátványosabb gólját Korányi Lajos fejelte – sajnos a magyar kapuba.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...