Messi 40 másodperce Budapesten
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. augusztus. 17., 11:03
Messi 40 másodperce Budapesten

Hét évvel ezelőtt ezen a napon egy szikrázóan tehetséges fiatalember lépett pályára a Puskás Ferenc Stadionban. Újoncként, de már megelőzte a híre: a junior-világbajnokság legjobb játékosaként és gólkirályaként érkezett. Mindössze 40 másodpercig láthattuk, Markus Merk ugyanis az első akciója végén kiállította. Lionel Messi azóta sem járt Budapesten.

 

Az argentin válogatott története során másodszor lépett pályára Budapesten. 1976 egy hűvös, márciusi napján kikapott 2-0-ra – de aztán megnyerte a következő világbajnokságot. 2005-ben olyan kerettel érkezett az Albicéleste, amely ugyancsak esélyes volt a következő világbajnokság megnyerésére. Világsztárok jöttek, Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Juan Pablo Sorin, Hernán Crespo… Meg egy 18 éves srác, akiről a nagyvilágban minden szakértő azt hirdette, a következő évtized első számú játékosa lehet. Lionel Messi, a Barcelona ifjú csillaga néhány héttel korábban a junior-világbajnokság legjobbjaként vb-aranyig vezette az ehhez már hozzá szokott argentinokat. A dél-amerikai ország U20-as válogatottja 1995-ben, 1997-ben, 2001-ben is világbajnok lett, a Budapestre érkezettek jó része is tagja volt valamelyik junior-világbajnok alakulatnak. Mint ahogy a szövetségi kapitány, José Pekerman is kitüntette magát e csapatok edzőjeként.

A Lothar Matthäus által irányított magyar válogatott a Király Gábor – Bodnár László, Éger László, Juhász Roland, Vanczák Vilmos – Takács Ákos, Huszti Szabolcs – Böőr Zoltán, Gera Zoltán, Halmosi Péter – Torghelle Sándor összeállításban kezdett, majd a 69. percben Kenesei Krisztián, Priskin Tamás és Kerekes Zsombor váltotta a Böőr, Halmosi, Torghelle triót. A 87. percben Tóth Norbert lépett Vanczák helyére. Az első gólt az argentinok lőtték 'Maxi' Rodriguez révén a 19. percben, ezt tíz perccel később a legnehezebb ellenfelek specialistája, Torghelle Sándor – aki az előző esztendőben a braziloknak egy, a németeknek két gólt rúgott – kiegyenlítette. Mégis az argentinok távoztak győztesen a stadionból, mert a gólszerzésben amúgy nem kifejezetten szorgalmas Gaby Heinze is bevette Király Gábor kapuját. (Heinzének Budapest, illetve a Puskás Ferenc Stadion az egyik kedvence. Egy héttel a válogatott meccs után két gólt is szerzett a Manchester United színeiben a DVSC elleni BL-selejtezőn.)

Két perccel a meccsdöntő gól után, Lisandro López helyére állt be Lionel Messi. Negyven másodperc jutott neki: az első akciónál erőszakosan le akarta magáról rázni Vanczák Vilmost, Markus Merk, a német játékvezető pedig úgy ítélte meg, hogy meg is ütötte a magyar védőt.

Játszott a magyar A-válogatott még egy mérkőzést augusztus 17-én. Hatvanöt évvel ezelőtt, a megyeri úton, a bolgár válogatottat fogadta balkán Kupa-mérkőzésen. Nem volt egy súlycsoportban a két együttes, a Gallowich Tibor által dirigált magyar legénység a legkisebb megeröltetés nélkül is 9:0-ra győzött. Különösen Deák Ferenc és Hidegkuti Nándor tettek ki magukért, előbbi négy, utóbbi három gólt szerzett. A további két találatot Zsolnai János és Nagymarosi Mihály lőtte. A magyar válogatottban Tóth György védett, Balogh Sándor, Szűcs Sándor, Laborcz Lajos, Bozsik József, Nagymarosi Mihály, Egresi Béla, Hidegkuti Nándor, Deák Ferenc, Zsolnai János és Szilágyi I Gyula játszott a mezőnyben, a Vasas ezúttal a bal szélre száműzött centerét az utolsó tíz percre Illovszky Rudolf váltotta.

Ha bárki azt hinné, hogy a magyar sajtó örömódát zengett a Puskás Ferencet, Szusza Ferencet és a legjobb ferencvárosi játékosokat nélkülöző csapat kiütéses győzelme után, az méreteset téved. A Képes Sportlapból idézzük: 'Azért ne ünnepeljünk!… Nem volt nagyvonalú a játék… Bozsik, miután leküzdötte a lámpalázát egészen elfogadhatóan játszott… Csatáraink csak közelről lőttek kapura. A lövések tekintetében kell feltétlenül fejlődnünk…Örülhetünk a szép győzelemnek, de ne essünk abba a hibába, hogy ebből a játékból és ebből a győzelemből vérmes következtetéseket vonunk le… Deák ismét nagyon gólképesnek bizonyult. Pedig még nincs formában. Még hiányzik a gyorsasága, a labdabiztonsága.'


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...