Mérkőzés Marian Cozma emlékére
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. augusztus. 12., 15:12
Mérkőzés Marian Cozma emlékére

Duplán fájó emlékű mérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott 2009. augusztus 12-én.

A válogatott történetének egyetlen augusztus 12-i mérkőzésének tragikus apropót adott a kiváló román kézilabdázó, Marian Cozma veszprémi meggyilkolása. Az azév februárjában leszúrt kedves óriás emlékének szentelte a két ország, Magyarország és Románia szövetsége a budapesti találkozót.

A találkozó előtti díszebéden bejelentették, hogy az MLSZ félmillió forinttal támogatja a Veszprémben tervezett Marian Cozma-emlékhely megépítését. A meggyilkolt kézilabdázó édesapja, aki maga is részt vett mind az ebéden, mind aztán a mérkőzésen, háláját fejezte ki amiatt, hogy Magyarországon is őszinte kegyelettel és tisztelettel emlékeznek a fiára. A meccsen a két csapatkapitány, Hajnal Tamás és Christian Chivu egy-egy mezt adott neki emlékül. A két csapat játékosai Marian Cozma 8-as mezszámával ellátott 'Love' (Szeretet) és 'Stop Violence' (Megállj az erőszaknak) feliratú trikóban vonultak ki a gyepre.

A találkozón, a Puskás Ferenc Stadionban, nem sikerült megszakítani a románok elleni akkor már 28, immár 31 éve tartó nyeretlenségi sorozat. A magyar válogatott a következő összeálításban játszott: Babos Gábor – Bodor Boldizsár (Vadócz Krisztián, 83.), Juhász Roland, Gyepes Gábor (Fehér Csaba, 74.), Vanczák Vilmos – Halmosi Péter, Dárdai Pál (Tóth Balázs, 76.), Hajnal Tamás – Huszti Szabolcs (Rudolf Gergely, 46.), Dzsudzsák Balázs (Gera Zoltán, 46.) – Torghelle Sándor (Priskin Tamás, 78.). Erwin Koeman erős ellenfelet akart választani a világbajnoki selejtezők előtt, s úgy vélte, a leendő nagy vetélytárs, a portugál együttes hasonló stílusban játszik, mint a román. A kettő között annyi hasonlóság végül volt, hogy mindkettő túl erősnek bizonyult a magyar csapat számára.

Az első félidőben a románok jobban játszottak, a másodikban feljött a magyar csapat, de nem tudott kiegyenlíteni. A találkozó egyetlen gólját a kézdivásárhelyi születésű Tiberiu Ghioane, a Dinamo Kijev (később egyébként nagyon fiatalon, 30 évesen visszavonult) középpályása szerezte.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...