Még nem rutinos, de tudatos a csapat
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2007. november. 22., 15:17
Még nem rutinos, de tudatos a csapat

Nem sikerült úgy zárni az Eb-selejtező sorozatot, ahogyan szerettük volna: bár válogatottunk szerda este a Puskás Ferenc Stadionban bátran futballozott, és több helyzetet dolgozott ki, mint Görögország együttese, végül 2-1-es vereséget szenvedett.

Hiányzott a kellő higgadtság

Buzsáky Ákos a nyolcadik percben ugyan vezetést szerzett együttesünknek, ám a 22. percben Vanczák Vilmos a magyar kapuba fejelt. Ezután hiába alakítottunk ki több helyzetet, mint a vendégek, az 56. percben Fülöp és Gekasz 16-oson belüli találkozását büntető követte, Baszinasz pedig értékesítette is a 11-est.

- Úgy vélem, ez a mérkőzés az eredmény ellenére azt bizonyította, hogy akár az Európa-bajnokkal szemben is fel tudjuk venni a kesztyűt

Buzsáky Ákos a 8. percben szerzett vezetést
- kezdte értékelését Várhidi Péter. – Védekezésünk végig zárt volt, a görögöknek igazi helyzetük nem is akadt, a két gólt leszámítva Fülöpnek nem lett volna védenivalója. A meccs egyes időszakaiban vezettünk szép támadásokat, volt kilenc helyzetünk, ami azt mutatja, hogy a csapat folyamatosan javul. Mégsem tudtunk győzni, vagy legalább döntetlenre hozni a meccset, mert rossz volt a helyzetkihasználásunk. Ennek oka az, hogy játékosaink éppen azokban a helyzetekben kapkodnak, amelyekben a leginkább szükség lenne a higgadtságra. Ez egyrészt a fiatalság számlájára írható, másrészt pedig azért van, mert nem mindenki játszik eleget csapatában, ezért elbizonytalanodnak, amikor előttük a lehetőség.

Nem tudtak átjátszani minket

A szombatihoz képest négy helyen változott az összeállítás: visszatért Juhász Roland és Vass Ádám, bekerült Halmosi Péter, a csapat vezéregyéniségét, az eltiltott Gera Zoltánt pedig Buzsáky Ákos pótolta. A válogatott ezúttal sokkal jobban, egységesebben és szellemesebben futballozott, mint Kisinyovban.

- Csapatjátékunk elfogadható volt, zártan védekeztünk, labdaszerzés után jól kontráztunk, tudtunk helyzeteket teremteni és voltak jó egyéni teljesítmények is.Tudtuk, hogy a görög rutinos, labdabiztos gárda, ezért fontos volt,
Sok helyzetet alakítottunk ki
hogy megszálljuk a középpályát, hogy ott ne tudjanak átjátszani minket. Fegyelmezetten kellett védekeznünk, hiszen az ellenfélnek klasszis csatárai vannak, és fontos volt, hogy labdaszerzés után gyorsan kontrázzunk. Ezeket a feladatokat a játékosok teljesítették is. A test-test elleni párharcokat a mérkőzés egyes szakaszaiban nem mi nyertük, ezért a görögök egy adott időszakban többet birtokolták a labdát, de megindulni ekkor sem tudtak, helyzeteket nem dolgoztak ki.


Fájdalmas volt a vereség

Ennek ellenére a mérkőzést a görögök nyerték. Ez mindenképpen fájdalmas, hiszen a javítás, az év eredményes befejezése volt a cél – ráadásul, ha győztünk volna, együttesünk minden bizonnyal a harmadik kalapba kerül a vasárnapi vb-selejtező sorsoláson.

- Az eredmény valóban csalódás, én is nagy keserűséget éreztem a meccs lefújásakor. A siker fontos, hiszen mi is szeretünk nyerni, de annak örültem, hogy a csapat tagjainak hozzáállása és teljesítménye jó volt. Nem játszottunk alárendelt szerepet, a görögök szerencsével győztek le minket.
Nem játszottunk alárendelt szerepet
Mivel nincsenek sztárjaink, viszont jó csapatembereink igen, a mi futballunk az egységes, szervezett csapatjátékra épül. Ha akcióink jelentős részét nem is tudjuk góllal befejezni, de vannak helyzeteink, ami azt mutatja, hogy a gárda fejlődőképes, egyre kiforrottabb. Még nem rutinos, de érett és tudatosan játszik. A mai magyar válogatottban nagyszerű a csapatszellem, a játék iránti alázat és egymás megítélése a futballisták között példamutató. Fiataljaink fejlődőképesek és éhesek a sikerre, bár nemzetközi szinten még éretlenek. De ők a legtehetségesebb magyar játékosok, belőlük lehet a jövő csapata. Ráadásul az utánpótlásban is vannak kimondott tehetségek, akik folyamatosan beépülhetnek majd a maiak közé.


Meghálálnák a szeretetet

Várhidi Péter tavaly novemberben egy mérkőzésre, a Kanada elleni meccsre vette át a válogatott irányítását, majd decemberben egy évre szóló szerződést kapott. A szövetségi kapitány most értékelte az elmúlt esztendő, az idén lejátszott tizenhárom mérkőzés tapasztalatait is.

- Nagy kihívás volt számomra a feladat, hiszen a csapat teljes átszervezését, megfiatalítását vállaltam. Én is kíváncsi voltam arra, mire képesek fiataljaink, és úgy vélem, példamutató, hogy idáig jutottunk.
A közönség már a válogatott mellett áll
Huszonnyolc helyet léptünk előre a világranglistán, ami akkor is rendkívül örömteli, ha a két utolsó meccsünkön vereséget szenvedtünk. Arra kaptam megbízást, hogy találjam meg azokat, akik a jövő játékosai lehetnek, alakítsam ki a válogatott gerincét, és tegyük szimpatikussá, szerethetővé a csapatot. A kiválasztás jól sikerült, a játékosok tehetségesek, ráadásul soha nem fordult elő egyetlen kilengés, fegyelmezési probléma sem, ami azt jelzi, hogy mindenki az adott feladatokra koncentrált. Az együttes váza kialakult, látható, hogy egy-egy stabil tag hiánya problémát jelent. És a görögök elleni meccsre több mint harmincezer szurkoló váltott jegyet, ami azt jelenti, hogy a közönség a csapat mellett áll. A hétköznap este ellenére nagyon sokan jöttek el biztatni minket, és a nézők a vereség ellenére is megtapsolták a játékosokat. Remélem, ezt a szeretetet meg is hálálja majd a válogatott…



Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...