Magyar-finn: az Aranycsapat nem volt kedves rokon
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2014. november. 12., 11:00
Magyar-finn: az Aranycsapat nem volt kedves rokon

Hajdanán nagyon szerettünk a finnek ellen játszani. Persze, hiszen, nem volt kétséges a mérkőzés kimenetele. Az ötvenes évekig szinte számolatlanul potyogtak a gólok.

Már a húszas években rendezett két találkozó idején is nagy volt az erőkülönbség a két válogatott között, ne tévesszen meg senkit, hogy előtte, az 1912-es olimpián a magyarok az első körben kiestek, a finnek pedig negyedikek lettek. A mi csapatunknak jutottak az angolok, a háromoroszlánosok elleni vereség után megnyertük a Vigaszdíjat. Bő kilencven évvel ezelőtt még azt is elbírta a magyar válogatott, hogy az akkori legerősebb klub, az MTK játékosai éppen nem kaptak meghívót. A ferencvárosi Schwarz Ernő, aki később az Egyesült Államokban lett legenda, bekerült az ottani Hall of Fame-be, két gólt is szerzett. Egy évvel későbbre mindössze három magyar (Fogl II, Blum és Hirzer) maradt meg az 1922-es túracsapatból, de Zsák Károly védett, s játszott még a mára már legendás játékosok közül Mándi Gyula, Kertész Vilmos, Braun József, valamint a „Kis Taki”, alias Takács József is.

1943-ban a Nagyváradi AC csatártriója, Bodola Gyula, Sárvári-Spielmann Ferenc és Tóth Mátyás játszotta a főszerepet a sikerben – utóbbi kettő osztozott a három gólon –, ez volt egyébként a magyar válogatott utolsó győzelme a második világháború befejeződése előtt. 1951 és 1955 között három mérkőzést nyert az Aranycsapat a finnek ellen, 23:2-es gólaránnyal. A gólok közül Kocsis 5, Puskás és Palotás 4-4, Hidegkuti 3, Csordás és Tichy 2-2, Bozsik, Czibor és Tóth József 1-1 gólt szerzett.

Több mint két évtizedes szünet következett a két ország válogatott mérkőzéseinek történetében. 1978-ig sokat változtak az erőviszonyok, de azért Európa-szerte meglepetést keltett a magyar válogatott 2-1-es veresége. Felforgatott csapattal álltunk fel, Kovács Ferenc szövetségi kapitány (részben kényszerűségből) hét olyan kezdőjátékost állított be, aki nem volt kint az argentínai Mundialon.

HUN_FIN_1996|1996-ban a Népstadionban, vb-selejtezőn győztük le az északiakat (fotó: ifj. Thaly Zoltán)

Bő egy évvel később, immár Lakat Károly kapitánysága idején, a „visszavágó” sima győzelmet hozott, teljesen új szereposztással. A Helsinkiben kudarcot vallottak közül csak a diósgyőri Tatár György maradt. Lőtt is egy gólt, 2-1 után megnyugtatva a kedélyeket. (Az első két gólt az újpesti Fekete László jegyezte.)

Az Eb-selejtezők után vb-selejtezőkön is összekerült a két válogatott. 1996-ban Orosz Ferenc gólja hozott győzelmet. A kinti találkozó tétje számunkra a pótselejtező volt. Már minden veszni látszott, amikor a 92. percben egy kapu előtti kavarodás után Teuvo Moilanenről a saját kapujába került a labda. A döntetlent elérő magyarok ünnepeltek, de a jugoszlávok elleni pótselejtező aztán szétzúzta az álmokat.

Azóta négyszer találkozott a két válogatott, kétszer Budapesten, egyszer Győrben, s egyszer Helsinkiben. A kinti Eb-selejtezőn – Dzsudzsák Balázs az utolsó pillanatokban lőtt góljával – győztünk, a három hazai találkozón viszont nem sikerült nyerni, az első kettőn született gól, a harmadikon, idén márciusban kikaptunk. A győri volt a magyar válogatott mindössze második veresége a finnek ellen.

HUN_FIN_2011|A legutóbbi magyarországi tétmérkőzésen, 2011-ben nem született gól a két csapat meccsén (fotó: ifj. Thaly Zoltán)

Az eddigi mérkőzések

1922. 07. 13.: Finnország–Magyarország 1:5 (barátságos)
1923. 08. 09.: Magyarország–Finnország 3:1 (barátságos)
1943. 09. 15.: Finnország–Magyarország 0:3 (barátságos)
1951. 11. 18.: Magyarország–Finnország 8:0 (barátságos)
1952. 06. 22.: Finnország–Magyarország 1:6 (barátságos)
1955. 05. 19.: Finnország–Magyarország 1:9 (barátságos)
1978. 09. 20.: Finnország–Magyarország 2-1 (Eb-selejtező)
1979. 10. 17.: Magyarország–Finnország 3-1 (Eb-selejtező)
1996. 09. 01.: Magyarország–Finnország 1-0 (vb-selejtező)
1997. 10. 11.: Finnország–Magyarország 1-1 (vb-selejtező)
2001. 04. 25.: Magyarország–Finnország 0-0 (barátságos)
2010. 10. 12.: Finnország–Magyarország 1-2 (Eb-selejtező)
2011. 10. 11.: Magyarország–Finnország 0-0 (Eb-selejtező)
2014. 03. 05.: Magyarország–Finnország 1-2 (barátságos)


Jegyinformációk

A finnek elleni mérkőzésekre szóló jegyek megválthatóak interneten, a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, az így megvásárolt belépőket kinyomtatva lehet felhasználni a stadion kapuinál. Személyesen a Ticket Express négy budapesti irodájában, vagy országszerte a Ticket Express partnerirodáiban (iroda kereső: http://www.eventim.hu/hu/outletek/) lehet megvásárolni a jegyeket.

A jegyvásárláshoz minden esetben - gyerekek esetében is - klubkártyára vagy futballkártyára van szükség!

Klubkártyát a kluboknál, Futballkártyát a budapesti kártyapontokon, a SYMA Csarnokban és a Bálnában található Ticket Express irodákban lehet kiváltani. Lehetőség van internetes előregisztrációra is a https://klubkartya.mlsz.hu oldalon, ez esetben 3-5 nap múlva lehet átvenni az elkészült Futballkártyát a két fenti irodában.

Kedvezményes konstrukcióban vásárolhatják meg jegyüket azok, akik a finnek és az oroszok elleni mérkőzésre is szeretnének kilátogatni. Ebben az esetben a két meccsre szóló kombinált bérletek - elhelyezkedéstől függően - 4000 forinttól 13 000 forintig szerezhetők be (az oroszok elleni, november 18-i mérkőzésre - szintén elhelyezkedéstől függően - 2000-7000 forintba kerülnek a belépők).

Mindkét mérkőzésre lehetőség van gyerekjegyek váltására, 14 éven aluli (valamint a 14. életévüket idén betöltő, vagyis 2000. január 1-je után született) fiatalok számára. A Magyarország-Finnország mérkőzésre a gyerekjegyek 2000-6500 forintba, a Magyarország-Oroszország találkozóra 1300-4300 forintba kerülnek. Itt is lehetőség van kombinált bérlet vásárlására, ezek 2200-7500 forintos áron kerülnek forgalomba, szintén elhelyezkedéstől függően.

Az interneten vásárolt jegyek többször is kinyomtathatóak, így az elveszett, megsérült belépők helyett újat lehet előállítani (ez a két mérkőzésre szóló kombinált bérleteknél lehet hasznos, az első belépés után nem kell megőrizni a jegyet, azt később újra lehet nyomtatni, azonban felhasználni értelemszerűen meccsenként csak egy alkalommal lehet az adott jegyet!)

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...