Kiengesztelné a szurkolókat a moldáv kapitány
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2011. szeptember. 06., 15:31
Kiengesztelné a szurkolókat a moldáv kapitány

Gavril Balint moldáv szövetségi kapitány a csalódást keltő finnországi meccs után otthon, a magyar válogatott ellen javítana.

A moldáv együttesben a legismertebb név Gavril Balinté, a szövetségi kapitány ugyanis labdarúgóként olyan sikereket ért el, amilyenekről a moldáv válogatott jelenlegi tagjai nem is álmodhatnak. A 34-szeres román válogatott játékos ifi világbajnoki bronzéremmel kezdte karrierjét, majd a Steaua Bukarest színeiben 1986-ban Bajnokok Európa Kupáját nyert, és elhódította az európai Szuperkupát is, 1989-ben pedig ismét BEK-döntőt játszott. Öt román bajnoki arany, három kupagyőzelem és egy román gólkirályi cím után Spanyolországba szerződött, ahol még három évig a Burgos játékosa volt, majd 1993-ban, 30 évesen egy sérülés kettétörte játékoskarrierjét.

 

Visszavonulása után a román válogatott pályaedzője lett Anghel Iordanescu szövetségi kapitány mellett, majd az FC Bihor és a Sportul Studentesc vezetőedzőjeként vállalt munkát. Gheorghe Hagi is beválasztotta szakmai stábjába a válogatott mellett, így Balint elmondhatja magáról, hogy az 1994-es és az 1998-as vb-n, valamint az 1996-os és 2000-es Eb-n is részt vett a román nemzeti csapat edzőjeként.

 

Edzősködött a Sheriff Tiraspolnál, az élvonalba juttatta a Sportul Studentescet, ezt követően Gheorghe Hagi segítője lett a Galatasaraynál, majd a temesvári Politechnikánál. Hagi távozása után vezetőedzővé nevezték ki, de 2010-ben, a moldovai szövetség felkérése után elhagyta az együttest, és a válogatott szövetségi kapitánya lett.

 

A moldáv válogatott élén Balint éppen nehéz időszakot él meg, a csapat legutóbbi négy meccsét elvesztette, legutóbbi két Eb-selejtezőjén 4-1-re kapott ki. A múlt heti, finnországi vereség után a kapitány a védelem gyengeségét emelte ki, valamint a kapusaira is panaszkodott. Tény, hogy nagy a fluktuáció a moldáv együttesben, a finnországi csapatban csak négyen szerepeltek abból az együttesből, amely tavaly Budapesten lépett pályára, és szinte minden meccsen változik a védelem összetétele is.

Balint a múlt heti vereség után kijelentette: az volt csapata eddigi leggyengébb meccse, mióta ő a szövetségi kapitány, majd hozzátette, a magyar válogatott ellen kötelező a győzelem, mert a válogatott nem okozhat újabb csalódást a szurkolóknak...

 

A moldáv szövetség elnöke, Pavel Ciobanu is a szurkolókat emelte ki, mikor a mai találkozóról beszélt, ő azonban úgy fogalmazott: a közönség fergeteges buzdítása sokat javíthat a csapat teljesítményén, és a várhatóan fantasztikus hangulat győzelmet hozhat a moldávoknak.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...