Igazi Eb-specialisták a csehek
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. május. 30., 20:42
Igazi Eb-specialisták a csehek

A magyar válogatott pénteki ellenfele gazdag futballtörténelemmel bír.

Az első világháború előtt a mai Csehország az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. 1903 és 1908 közt csapata hét nemzetközi mérkőzést játszott, hatot Magyarország és egyet Anglia ellen. 1903. április 5-én, első mérkőzésükön 2:1-re kikaptak Magyarországtól Budapesten – akkor született egyébként a magyar válogatott történetének első gólja, Borbás Gáspár lőtte. 1906-ban két döntetlen következett magyar szempontból, 1:1 otthon, és 4:4 idegenben. Érdekesség, hogy ekkor a cseh válogatott elnevezése Bohémia és Morvaország volt. 1907-ben 5:2 otthon, 3:5 idegenben, 1908-ban ugyancsak 5:2 otthon.

Csehország az első világháború után Csehszlovákia része lett. A közös válogatott az 1934-es döntőjét Olaszország ellen játszotta és csak hosszabbítás után szenvedett 2:1-es vereséget. Az ezüstérmes csapatnak tagja volt Kalocsay Géza is, aki később a magyar válogatottban is szerepelt, és sikeres edzőként is dolgozott Magyarországon (vele együtt összesen négy olyan labdarúgó volt, aki a cseh és a magyar  válogatottban is szerepelt pályafutása során).

Csehszlovákia döntős volt az 1962-es labdarúgó-világbajnokságon is, ahol 3:1-es vereséget szenvedett Brazíliától - tehát hozzánk hasonlóan kétszeres világbajnoki ezüstérmes -, majd 1976-ban megnyerte a labdarúgó-Európa-bajnokságot.

Csehország 1920-ban Antwerpenben ezüstérmes lett volna az olimpián, de miután a döntőben játékosai levonultak a pályáról, kizárták a csapatot. 1964-ben Tokióban Magyarország mögött ezüstérmes - a döntőben 2:1-re győztünk -, 1980-ban Moszkvában aranyérmes lett az együttes.

Csehszlovákia 1993-as felbomlása után alakult meg újra a cseh nemzeti labdarúgó-válogatott, amely első mérkőzését Törökország ellen játszotta 1994-ben, és 4-1-re győzött. Az 1996-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőiben 6 győzelemmel, 3 döntetlennel és egy vereséggel az első helyen végzett. Az Európa-bajnokságon Németország ellen 2-0-ás vereséggel nyitott, majd az olaszokat 2-1-re legyőzte, Oroszország ellen pedig 3-3-as döntetlent értek el. A negyeddöntőben Portugáliát 1–0-ra verte, majd az elődöntőben Franciaország ellen tizenegyesrúgásokkal jutott tovább. A döntőben ismét Németországgal találkozott, és ugyan megszerezte a vezetést, a németek fordítani tudtak, így Csehország ezüstérmesként zárta a tornát.

A sikeres Eb-szereplés után nem sikerült kijutniuk az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra, miután Spanyolország és Jugoszlávia mögött végeztek a selejtezőcsoportban.

A 2000-es Európa-bajnokság selejtezőiben mind a tíz mérkőzésüket megnyerték és csak 5 gólt kaptak. Az Eb-n azonban már nem voltak ennyire szerencsések, elsősorban sorsolásuk miatt. Első két mérkőzésüket elveszítették az egyik elődöntős és a későbbi aranyérmes,  Hollandia (0-1) és Franciaország (1-2) ellen. Dániát ugyan megverték 2-0-ra, de ez már nem volt elég a továbbjutáshoz.

A 2002-es világbajnokságról szintén lemaradtak, Belgium ellen a pótselejtezőben véreztek el. A csalódás ellenére a válogatott egyre egységesebb lett, a legnagyobb sztárok, Pavel Nedved, Jan Koller, Tomas Rosicky, Milan Baros, Marek Jankulovski, Tomas Galasek nagynevű európai klubokban futballoztak. Hozzájuk csatlakozott a fiatal, tehetséges kapus, Petr Cech. A cseh válogatott 2002-ben és 2003-ban tizenkilenc mérkőzésen 53 gólt szerezve veretlen maradt, a 2004-es Eb-selejtezőben 100%-os mérleggel zárt. A 20 mérkőzésen át tartó veretlenségi széria 2004. március 31-én ért véget, ekkor Dublinban az írektől kapott ki 2-1-re a gárda. A csehek 'titkos' esélyesként jutottak ki a 2004-es, portugáliai Európa-bajnokságra, ott Lettország ellen mutatkoztak be és 2-1-re megnyerték a párharcot. Hollandia ellen 2-0-ás hátrányból álltak fel és fordították a javukra az eredményt (3-2), míg Németországot az utolsó körben 2-1-re győzték le, így mindhárom csoportmérkőzésüket megnyerve jutottak tovább. A legjobb nyolc között Dániát simán verték 3-0-ra, az elődöntőben Görögország volt az ellenfelük és a hellének a hosszabbítás első félidejének utolsó percében szerzett ezüstgóllal 1-0-ra győztek. A cseheknek maradt a bronzérem, a görögök pedig megnyerték az Európa-bajnokságot.

A korábbi vb-selejtezőbeli kudarcokat feledtetve a 2006-os labdarúgó-világbajnokságra kijutott a válogatott, az utolsó sikeres állomást a Norvégia elleni pótselejtező jelentette. A csehek az Egyesült Államok 3-0-ás legyőzésével biztatóan kezdték a világbajnokságot, ezt követően azonban vereség következett Ghánától és Olaszországtól is, a három pont pedig kevés volt a továbbjutáshoz.

A 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokságra ismét sikerrel vették a selejtezőbéli akadályokat és kijutottak a tornára. A nyitómérkőzésen a házigazda Svájcot 1-0-ra legyőzték, Portugáliától 3-1-es vereséget szenvedtek. A Törökország elleni meccsen drámai csatában maradtak alul (2-3). a csehek már 2-0-ra vezettek és biztosnak tűnt a győzelmük, azonban az utolsó negyedórában három gólt szereztek a törökök.

A 2010-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőiben a csalódást keltő 3. helyen végeztek, ezért lemaradtak a tornáról.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra pótselejtező után sikerült kiharcolniuk a részvételt. Montenegró volt az ellenfelük és hazai pályán 2-0-ás megnyugtató előnyt szerezve utazhattak Podgoricába. A visszavágót is sikerült 1-0-ra megnyerniük, 3-0-ás összesítéssel jutottak tovább.

Legutóbbi felkészülési mérkőzésén, múlt szombaton a cseh válogatott David Lafala a 90. percben szerzett góljával 2-1-re nyert Izrael ellen, az első gólt Milan Baros szerezte büntetőből.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...