Idegenben hibátlanok vagyunk az északírek ellen
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2015. szeptember. 05., 21:18
Idegenben hibátlanok vagyunk az északírek ellen

Ötből négy mérkőzést nyert meg eddig a magyar válogatott az északírek ellen. Idegenben háromból hármat. Hétfőn, 20.45-től negyedik alkalommal lépünk pályára Észak-Írországban.

1988. október 19-én a magyar válogatott 1-0-ra győzte le világbajnoki selejtezőn a mostaninál sokkal jobb erőt képviselő északíreket. A zöldek Billy Bingham irányításával 1982-ben és 1986-ban is szerepeltek a Mundialon, Spanyolországban, illetve Mexikóban. 1988-ra Billy Bingham kénytelen volt átalakítani a keretet (visszavonult már a legendás kapus, Pat Jennings, sérülése miatt nem jött el Budapestre Norman Whiteside), de a legyőzésük így is nagy fegyverténynek számított.

A Disztl P. – Sallai, Nagy A., Mészöly (Dajka) – Kozma, Bognár Gy., Garaba, Sass – Kiprich, Détári, Hajszán (Vincze I.) összeállítású válogatott egyetlen gólját a mindössze három perccel korábban beállt Vincze István szerezte a 85. percben, húszméteres, ballábas lövéssel. Érdekes, hogy az ellenfélnél 58 percet játszott a mostani szövetségi kapitány, Michael O’Neill is.

A belfasti visszavágó 1989. szeptember 6-án szintén magyar győzelmet hozott, s ez igen jó eredménynek számított. Akkor már Mezey György helyett Bicskei Bertalan irányította a csapatot. Kovács Kálmán góljával a 13. percben vezetést szerzett a magyar válogatott, sőt kevéssel a szünet előtt egy másik franciaországi légiós, Bognár György elképesztően nagy lövéssel növelte az előnyt. (Előbbi az Auxerre, utóbbi a Toulon játékosa volt.) A hazaiak a 89. percben szépítettek, Norman Whiteside góljával. A győztes magyarok összeállítása: Disztl P. – Sallai, Disztl L., Limperger, Keller – Sass, Kovács E., Détári, Bognár Gy. (Bognár Z.) – Fischer (Hajszán), Kovács K. Szép győzelem volt ez a vb-selejtező-sorozatban.

2000. április 26-án a magyar válogatott Horváth Ferenc góljával győzte le 1-0-ra az északíreket. E meccsel indult a csatár nagyszerű sorozata: ezen és a következő hét mérkőzésen nyolc gólt szerzett a nemzeti tizenegyben. Belfastban a Király – Sebők V. –Hrutka, Mátyus – Fehér Cs., Lendvai, Dárdai, Illés, Pető Z. (Korsós Gy.) – Preisinger (Herczeg M.), Horváth F. (Hamar) összetételű együttes, illetve a mérkőzés egyetlen gólja a 61. percben esett. A Népszava szerint Fehér Csaba volt a mezőny legjobbja, a Nemzeti Sport szerint a győzelmet sosem kell magyarázni, a Magyar Nemzet pedig azt írta, Horváth megmozdulása, túl azon, hogy szép és eredményes volt, ígéretes is, hiszen a reménytelen, monoton darálás közben felcsillantott valamit a foci lényegéből. A lapok egyben értettek tökéletesen egyet: az északírek még a nem túl sziporkázó teljesítményt nyújtó magyaroknál is gyengébbek voltak.

Négyből negyedszer is magyar győzelem született 2008. november 19-én. A belfasti 2-0-n Torghelle Sándor és Gera Zoltán szerezte a magyar gólokat. Erwin Koemannak ez volt a nyolcadik mérkőzése magyar kapitányként, e találkozók közül csak a svédországi Eb-selejtezőt veszítette el a csapattal, a vb-selejtezőkön négy meccs után hét ponttal állt. A korábbiakhoz képest sikeres esztendőt az északírek elleni győzelem zárta le. Rossz talajú pályán, rossz időjárási körülmények között játszott a magyar csapat - de ezeket a negatívumokat nagyjából a második félidő közepére teljesen elfelejtettük. Az első félidőben ugyan még nem született gól, de akkor is jobban futballozott a magyar csapat ellenfelénél. Torghelle Sándor és Huszti Szabolcs is kihagyott egy-egy helyzetet. Az 57. percben Torghelle a kaputól 35 méterre, háttal állva Huszti elé tette a labdát. A szélső elviharzott a jobb oldalon, középre tette a labdát, s a felérkező Torghelle, Chris Baird, az északír balhátvéd lába között a hálóba lőtte a labdát. A 71. percben tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés: Babos hosszú előreívelése után Gera Zoltán maga elé engedte a labdát, majd 22 méterről óriási gólt lőtt a jobb alsó sarokba. A mérkőzés végén a válogatott elmondhatta magáról: 296 perce nem kapott gólt! A belfasti összeállítás a következő volt: Babos - Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi - Vadócz, Tóth B. (Dárdai) - Gera, Huszti (Dzsudzsák) - Torghelle (Feczesin), Rudolf.

HUN_NIR_2014 (162)|(fotó: ifj. Thaly Zoltán)

Az ötödik találkozó volt a Groupama Arénában 2-1-re elveszített találkozó. Pintér Attila szövetségi kapitány újoncot avatott: az újpesti Balogh Balázs is bekerült a kezdő csapatba. A névsor: Gulácsi Péter - Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Lipták Zoltán - Gyurcsó Ádám, Varga József, Tőzsér Dániel, Balogh Balázs, Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja, Rudolf Gergely. A korábbiakkal ellentétben nem a légiósokra épül a csapat, csak négyen (Gulácsi, Vanczák, Tőzsér, Dzsudzsák) érkeztek haza külföldi munkaadótól. Az első negyedórában a vendégek a vártnál többet birtokolták a labdát. A magyar csapat egyetlen ziccert sem tudott kialakítani a játékrészben. Sőt, a 43. percben Tőzsér hibája után Ward helyzetbe került, lövését Gulácsi bravúrral kiütötte, de középre. Szerencsére Lafferty nem találta el jól a labdát. A második félidőre Nikolics helyére Priskin Tamás állt, összeállt a győri Rudolf, Priskin kettős. A második félidő első negyedórája alacsony szyínvonalú játékot hozott. A kapitány ezért is váltott újra, Gyurcsó Ádám helyére Lovrencsics Gergő került a pályára.

A 63. percben Rudolf Lovrencsicshez passzolt, a poznani légiós lövését, Carroll szép vetődéssel kiütötte. A 75. percben Tőzsér távoli lövése után Lovrencsics elől szögletre mentettek az északírek. Dzsudzsák Balázs szöglete után Priskin Tamás négy méterről a kapuba fejelte a labdát. Megvolt a hőn áhított vezetés. Ám a 82. percben kiegyenlített az északír csapat. Lafferty betört a bal oldalon a tizenhatoson belülre, középre adott, s a középen egyedül hagyott McGinn négy méterről az üres kapuba passzolt. A folytatásban Lipták nagy vágta után fontos helyzetben szerelt, de meghúzódott, cserét kért. A magyar válogatott pedig újabb gólt kapott emberhátrányban. Davis a jobb oldalon kapott labdát, beadott, s a Lafferty elől menteni igyekvő Vanczákról a labda a magyar kapuba került.

Az eddigi mérkőzések

1988. 10. 19.: Magyarország–Észak-Írország 1-0 (vb-selejtező)
1989. 09. 06.: Észak-Írország–Magyarország 1-2 (vb-selejtező)
2000. 04. 26.: Észak-Írország–Magyarország 0-1
2008. 11. 19.: Észak-Írország–Magyarország 0-2
2014. 09. 07.: Magyarország–Észak-Írország 1-2 (Eb-selejtező)

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...