Harmadikként zárta csoportját a válogatott
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2013. október. 15., 22:43
Harmadikként zárta csoportját a válogatott

A magyar válogatott görcsös játékkal, de kétgólos győzelmet aratott az andorraiak elleni utolsó világbajnoki selejtezőjén. A csoportban a harmadik helyen végeztünk a hollandok és a románok mögött, megelőzve Törökországot, Észtországot és Andorrát.

Hét helyen megváltozott a magyar csapat kezdő tizenegye az amszterdamihoz képest, ketten, Devecseri Szilárd és Nikolics Nemanja először szerepeltek a kezdők között. Nikolics volt az első negyedóra legaktívabb magyar játékosa, az ő elfutásából alakult ki az első helyzet, majd veszélyeztette a vendégek kapuját. Az összkép azonban nem volt örömteli, a csapat nagyon görcsösen, önbizalomhiánnyal futballozott, szinte minden helyzetben a biztonsági megoldásra törekedtek a játékosok, hiányzott az egyéni vállalkozókedv. Ahogy a találkozó egészében, a betömörülő védelemmel szemben alig-alig próbálkoztunk távoli lövésekkel, a vendégek le tudták védekezni sematikus játékunkat. A több mint három éve tétmérkőzésen gólképtelen andorrai válogatott szerencsére csak egyszer zavarta meg a védelmet, de akkor Vanczák Vilmosnak kellett nagyot mentenie.

A második félidőre Csábi József megbízott szövetségi kapitány a védelemben változtatott, két, elsősorban a védekezéshez értő játékost cserélt be, Korcsmár Zsolt és Varga József állt be. Mindez azzal is járt, hogy Vanczák Vilmos áthúzódott a balhátvéd helyére. A második félidő első perceiben elsősorban azon az oldalon veszélyeztetett a magyar együttes, az 50. percben Vanczák Dzsudzsákhoz passzolt, akinek pontos beadása után a kaputól 7 méterre üresen hagyott Nikolics Nemanja megszerezte a vezetést. Néhány perccel utána a lest (tévesen) reklamáló andorrai védők között Koman Vladimir kilépett, ám nemcsak a kapus, hanem a bal sarok mellett is elpasszolta a labdát. Kulcspillanat volt, mert egy újabb gyors magyar gól eldöntötte volna a találkozót. A vendégek is cseréltek, frissítettek, s önmagukhoz képest nem is voltak veszélytelenek. Mi több, majdnem kiegyenlítettek, Martínez lövésébe Mészáros belelépett, s az irányt változtatott labdát Király csak bravúrral tudta szögletre ütni.

B87Q8917|

A találkozó a 77. percben dőlt el, Vanczák Vilmos beadása után a Nikolics elöl tisztázni igyekvő Ildefons Lima lábáról Poll kapus fölött saját kapujába jutott a labda. A hátralévő percekben a magyar csapat megpróbálta növelni az előnyét, de továbbra sem javult fel a játéka, nagyon sok volt a pontatlanság a pályán. A hajrára Németh Krisztián is beállt, aki a múlt héten még lázas Szalai Ádámot váltotta, de az eredmény már nem változott, 2-0-ra vertük a lelkes vendégeket. A csoport másik két mérkőzésén papírforma-eredmény született. A becsületesen játszó hollandok 2-0-ra megverték a Fatih Terimmel eddig százszázalékos törököket, míg a románok Ciprian Marica duplájával legyőzték az észteket, s ezzel megszerezték a pótselejtezőn való szereplés jogát. A magyar válogatott a harmadik helyen végzett a csoportban, éppen úgy, mint a legutóbbi Eb-selejtezős sorozatban, míg a 2010-es vb előtt negyedik, a 2008-as Eb előtt pedig ötödik volt.

- Az elmúlt napok eseményei benne voltak a csapatban, ez is hozzájárult a görcsös játékunkhoz - értékelt a meccs után Csábi József. - Tudtuk, hogy nem könnyű megtörni az andorraiakat, szerettünk volna az elején gólt szerezni, ez azonban nem sikerült, az első negyedóra után pedig nem tudtunk úgy játszani, ahogyan elterveztük. Az első gól után kimerészkedtek a vendégek, nagyobb terület maradt a támadók előtt, így sikerült bebiztosítani a győzelmet. El kell ismerni, hogy nem jó játékkal, de megszereztük a várt három pontot, és ezzel a harmadik helyen zártuk a csoportot, ami véleményem szerint az erőviszonyok alapján megfelel a realitásoknak.

MAGYARORSZÁG–ANDORRA 2–0
MAGYARORSZÁG: Király – Vanczák, Lipták (Korcsmár, a szünetben), Mészáros N., Devecseri (Varga, a szünetben) – Stieber, Elek Á., Koman, Dzsudzsák – Nikolics, Szalai (Németh, 76.)
ANDORRA: Pol – C. Martínez, M. García, Sonejee, Lima, E. García, San Nicolas – Peppe, Vieira, Lorenzo (Clemente, 87.) – Riera (Moreira, 63.)
Kiállítva: San Nicolas a 88. percben
Gólszerzők: Nikolics az 52., Lima (öngól) a 77. percben

$galeria_cim


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...