Harcban lehetünk a második helyért
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2007. november. 25., 18:10
Harcban lehetünk a második helyért

Vasárnap a dél-afrikai Durbanban kisorsolták a 2010-es világbajnokság selejtező-csoportjait. Európa 17 óra után került sorra. A hatos és az ötös kalap után a ghánai Abedi Pele a négyesből elsőként Magyarországot húzta ki, tehát válogatottunk az 1. európai csoportba került, ahová előttünk Máltát és Albániát sorsolták. A hármas kalapból Dániát húzták mellénk, a kettesből pedig Svédországot. A legerősebb csapatok közül, az egyes kalapból Portugáliát kaptuk.

Dél-Afrika megérdemli a vb-t

A dél-afrikai Durban adott helyszínt a 2010-es világbajnokság selejtező-sorsolásának. Joseph Blatter, a FIFA elnöke nyitotta a hivatalos programot,

Joseph Blatter: Dél-Afrika megérdemli a vb-t (fifa.com)
s beszédében elmondta: az afrikai kontinens különleges részét képezi a világ labdarúgásának, megérdemelte, hogy világbajnokságot rendezhessen. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első embere hozzátette: a 2010-es torna nemcsak Dél-Afrikán segíthet, hanem jó hatással lehet az egész földrészre, a világra és a játékra.

A beszédet követően egy óriáskivetítőn mutatták be a világbajnokság kilenc helyszínét, majd az ázsiai zónával vette kezdetét a sorsolás. Ezt az észak-amerikai, majd az európai együttesek beosztása követte,
A ghánai Abedi Pelé (fifa.com)
a számunkra legfontosabb sorsolásnál a ghánai Abedi Pelé és a francia Christian Karembeu segédkezett, a két egykori kiváló futballista felváltva húzta ki a kalapokból a csapatokat.

Az ötös és a hatos kalap kisorsolása után Abedi Pelé rögtön elsőre Magyarország nevét húzta ki, vagyis a mieink az első csoportba kerültek Málta és Albánia mellé. Peléék később Dániát, Svédországot és Portugáliát is elsőként húzták ki saját kalapjukból, ami azt jelentette, hogy a mieink a máltaiakkal, az albánokkal, a dánokkal, a svédekkel, és a portugálokkal csapnak össze a 2010-es világbajnokságon való részvétel kiharcolásáért.

Az 1. európai csoport tehát a következő:

Portugália
Svédország
Dánia
Magyarország
Albánia
Málta

Harcban lehetünk a második helyért

A sorolást a TeleSport stúdiójában követte figyelemmel Kisteleki István, az MLSZ elnöke és Bicskei Bertalan, a szövetség szakmai igazgatója.

- Nagyon nehéz a csoportunk, de azt gondolom, a második helyet meg lehet célozni – elemezte esélyeinket a sorsolás után Kisteleki István.
Kisteleki István elemezte esélyeinket a sorsolás után
- Itthon mind az öt mérkőzésen győzelmi reményekkel léphetünk pályára, ha emellett idegenben kétszer helytállunk, elérhetjük a második helyet. Lehetőség szerint itthon szeretnénk kezdeni, vagy a legerősebb csapatok egyikével, vagy egy gyengébb ellenféllel. Egy jó rajt feldobhatja a válogatottat, ezért egy Málta elleni hazai mérkőzés szerencsés lehet számunkra. A svédek tűnnek a legnehezebb ellenfélnek, velük nem volt szerencsénk az utóbbi években, a portugálokat azonban nem látom legyőzhetetlennek, és a dánok ellen sem érzem esélytelennek magunkat.

Bicskei Bertalan: Reményeink szerint mi is harcban lehetünk a pótselejtezős helyért


- A mai portugál csapat nem ér fel a hat-nyolc évvel ezelőttivel, de így is a csoport favoritjának számít, második helyre a papírforma szerint Dánia és Svédország a két esélyes, de titkos reményeink szerint talán mi is harcban lehetünk a pótselejtezős helyért –
fogalmazott az ellenfelek ismeretében Bicskei Bertalan.




Nekünk segíthetnek a körbeverések

Várhidi Péter szövetségi kapitány dr. Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató és
 Várhidi Péter: Lehet esélyünk a második helyre
Szekeres Tamás technikai igazgató társaságában a helyszínen tartózkodik. A kapitány telefonon nyilatkozott honlapunknak.

- Három olyan ellenfelet kaptunk az erősebbek közül, amely szinte egyforma erőt képvisel – kezdte Várhidi Péter. – Előzetesen nem tudnám megmondani, hogy Portugália, Svédország és Dánia közül melyik a legerősebb, ki tudná most megmondani, mi a svéd-dán, vagy a portugál-dán eredménye? Könnyen lehetnek majd körbeverések, döntetlenek, és ez a mi esélyeinket növeli. Válogatottunk az idén sokat lépett előre,
A válogatott 2007-ben sokat lépett előre a világranglistán
ha a 2008-as programunkat sikerül úgy alakítanunk, hogy az nekünk jó legyen, a fejlődés töretlen maradjon, akkor akár tovább is juthatunk, hiszen ezért építettük a csapatot. Az utolsó kalapból egyedül Montenegrót nem szerettük volna kapni, Albánia viszont sötét ló, nehéz megmondani mire képes, bár azt már bizonyította, hogy hazai pályán veszélyes ellenfél. A hazai meccseket nyerni kell, és úgy érzem, mindhárom 'nagy' ellen eséllyel lépünk pályára. Talán a latinos futball állhat közelebb hozzánk, az északi ellenfelek eddig nem hoztak szerencsét.



<%media(2/20071125-20071125-sorsolas_.doc|Az európai csoportok ide kattintva megtekinthetők.)%>



Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...