Egervári Sándor: A célkitűzést teljesítettük, jöhet a folytatás
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2009. október. 04., 13:53
Egervári Sándor: A célkitűzést teljesítettük, jöhet a folytatás

Erre még nem volt példa: U20-as válogatottunk bejutott a világbajnokság legjobb tizenhat csapata közé. A magyar korosztályos együttes ötödször szerepel a vb döntőjében, de 1977-ben, 1979-ben, 1985-ben és 1997-ben sem sikerült továbbjutnunk a csoportból. Most azonban igen, ráadásul mindhárom riválisunkat magunk mögé utasítva, az első helyen léptünk tovább. Egervári Sándor, az együttes irányítója természetesen örül a továbbjutásnak, de már előre néz: a mieink kedden 20 órakor Csehország ellen lépnek pályára, s a szakember szerint ötven százalék esélyünk van arra, hogy bejussunk a legjobb nyolc közé.

Nem rendített meg a Hondurastól kapott pofon

- Alapvető célkitűzésünk az volt, hogy jussunk tovább, és ezt annak ellenére is teljesítettük, hogy az első mérkőzésen vereséget szenvedtünk - kezdte csoportszereplésünk értékelését Egervári Sándor. - Sőt, felül is múltuk a várakozást, hiszen a csoport élén végeztünk. Kezdetben voltak nehézségeink, meg kellett szoknunk a környezetet, és az első napokban nem is tudtunk igazán megfelelő körülmények között készülni, ami közrejátszott abban, hogy kikaptunk Hondurastól.

- A vereség oka tehát az volt, hogy nem volt meg a játékosokban a kellő komfortérzet?

- Ez is közrejátszott, de természetesen nem írhatjuk erre a kudarcot. Hiába beszéltünk arról a meccs előtt, hogy a hondurasi gárda a közelmúltban csak egy góllal kapott ki Spanyolországtól, néhány játékosunk, ha le nem is nézte, de alulértékelte az ellenfelet, és a kilencven perc során nem volt meg a csapatban a kellő vállalkozókedv sem, aminek aztán meg is ittuk a levét.


Improvizatív játék és racionális célfutball


- A második meccsre azonban jelentősen feljavult a gárda, és négy-nullra legyőzte Dél-Afrikát. Mi okozta a változást?


- Egyrészt addigra rendeződtek a körülményeink, másrészt sikerült hasznosítanunk a vereség tapasztalatait, és Dél-Afrika ellen maximálisan motiváltan futballozott az együttes. Nagyon fegyelmezettek voltak a csapat tagjai, jól, kreatívan játszottak, és igen veszélyesen támadtak, ami négy gólt eredményezett. Azon a meccsen nyújtottuk a legjobb teljesítményt.

- A csoportelsőséghez azért kellett az Egyesült Arab Emirátusok legyőzése is, és ezt a feladatot is magabiztosan teljesítette a válogatott...

- Igen, egyértelműen visszatért a játékosok hite, vitte őket tovább a lendület. Ám szombaton inkább célfutballt mutattunk be, a győzelem megszerzésére, majd az előny megőrzésére törekedtünk és el is értük célunkat. Jól, szerezetten védekeztünk, ellenfeleink szinte nem is tudtak hátsó sorunk mögé kerülni. Kettő-nullra győztünk, megszereztük a csoportelsőséget, és ami igen fontos: magunk döntöttünk a sorsunkról, nem számolgattunk, hogy mi elég a továbbjutáshoz, győzni akartunk és ezt meg is tettük.


Ötven százalék esélyünk van a csehek ellen


- Kedd este a legjobb nyolc között Csehország következik. Megnézte következő ellenfelünket?

- Igen, szombati meccsünk után ott voltam a Csehország - Costa Rica mérkőzésen, amelyen három-kettőre nyertek a csehek. Nem vitás, hogy keddi ellenfelünk komoly játékerőt képviselő gárda, úgy vélem, a két csapatnak egyenlő esélye van a továbbjutás kiharcolására. Fontos lesz a pillanatnyi forma, hogy ki mennyire tud regenerálódni keddig. Természetesen bízom abban, hogy mi leszünk ott a legjobb nyolc között.

- Minden játékosra számíthat majd Csehország ellen?

- Ezt nehéz megmondani, mert jelenleg vannak sérültjeink. Debreceni András a térdére panaszkodik, kérdéses, hogy Korcsmár Zsolt combja rendbe jön-e keddig és még Simon András sincs százszázalékos állapotban. Védelmünk közepén adódhat probléma, de az orvosi stáb tagjai mindent megtesznek, amit tudnak. Remélem, a meccsre mindenki egészséges lesz. Az alapvető célt már teljesítettük, és a sikernek részesei a klubvezetők, és azok az edzőkollégák is, akik éveken át foglalkoztak a játékosokkal, köszönet jár nekik, hiszen nélkülük nem jutottunk volna el idáig. A legjobb tizenhat között vagyunk, és ha már eljutottunk eddig, jó lenne még előrébb lépni...


Válogatottunk vasárnapi programja a nyugalomra, regenerálódásra épül. A pihenésen és a tengerparti kiruccanáson kívül természetesen azért a keddi erőpróbára is készül már a csapat, a szakmai stáb és az együttes tagjai este megnézik a Csehország - Costa Rica meccs felvételét, majd annak alapján elemzik a csehek játékát.


A nyolcaddöntők párosítása:

október 5., hétfő
Spanyolország - Olaszország 16.30
Paraguay - Dél-Korea 20.00

október 6., kedd
Ghána - Dél-Afrika 16.30
MAGYARORSZÁG - Csehország 20.00
Egyiptom - Costa Rica 20.00

október 7., szerda
Uruguay - Brazília 16.30
Venezuela - Egyesült Arab Emirátusok 16.30
Németország - Nigéria 20.00


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...