Eb-kvalifikáció ad rangot a Nemzetek Ligájának
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2014. december. 05., 10:13
Eb-kvalifikáció ad rangot a Nemzetek Ligájának

Az UEFA végrehajtó bizottsága arról döntött, hogy 2018 szeptemberében indul a Nemzetek Ligája-sorozat.

Az európai szövetség tavasszal hozta nyilvánosságra tervét a Nemzetek Ligája nevű sorozat indításáról, a napokban tartott végrehajtó bizottsági ülésen pedig hivatalos döntés született annak lebonyolításáról. A Nemzetek Ligája az Eb-selejtező sorozattal párhuzamosan fut majd 2018-tól, kiváltva a barátságos mérkőzések nagy részét. Az európai válogatottakat négy osztályba (és azokon belül négy-négy csoportba) osztják, és mind a négy osztályból egy-egy csapat részt vesz a 2020-as Európa-bajnokságon.

A sorozat indulásakor a válogatottakat az európai ranglista számításánál figyelembe vett UEFA-együtthatójuk alapján sorolják be A, B, C és D osztályba, vagyis erősorrendben lehet bekerülni az osztályokba, de a későbbiekben ezekből fel lehet jutni, illetve ki is lehet majd esni. Az osztályokon belüli csoportokban - melyekben három-négy csapat fog szerepelni - 2018 szeptember és november között játsszák le a körmérkőzéseket. Az A és a B divízióban 12-12, a C-ben 14, a D-ben 16 együttes küzd majd 4-4 csoportban. A Nemzetek Ligája első kiírásának őszi eredményei alapján osztják majd be a csapatokat kalapokba a 2020-as Eb selejtezőinek sorsolása előtt.

A hagyományos Eb-selejtezőket 2019 márciusa és novembere között rendezik tíz csoportban, tíz fordulóban. Az első és a második helyezettek lesznek Eb-résztvevők és hozzájuk csatlakozik négy csapat a Nemzetek Ligájából. Az új sorozat összes osztályában a csoportgyőztesek rájátszásba kerülnek, hogy egymás között eldöntsék a divízió - Eb-részvételt érő - első helyét. Azok a csapatok, amelyek az Eb-selejtezőn bebiztosították részvételüket a kontinensviadalon, nem indulnak a rájátszásban, hanem átadják a helyüket olyanoknak, akik még kijutásra várnak.

Gianni Infantino, az UEFA főtitkára elmondta: a szövetség várakozásai szerint az új formátummal nő az érdeklődés az európai nemzetek közötti mérkőzések iránt.

Mint ismert, a 2020-as kontinensviadal mérkőzéseit 13 városban - köztük Budapesten - rendezik. A Nemzetek Ligája sorozatára kétévente kerül sor, így a világbajnoki selejtezőben is szerepet kap majd az új viadal.

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...