Eb 2016: új szabályok a selejtező sorozatban
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2014. február. 22., 13:16
Eb 2016: új szabályok a selejtező sorozatban

Vasárnap délben, a franciaországi Nizzában készítik el a 2016-os Európa-bajnokság selejtező csoportjainak sorsolását. Összegyűjtöttük az UEFA fontosabb szabályváltoztatásait a selejtező sorozat lebonyolítása kapcsán.

A 2016-os Európa-bajnokságon 24 válogatott vesz részt, ami azt jelenti, hogy a házigazda Franciaország mellett a kilenc csoportgyőztes, a kilenc második helyezett és a legjobb harmadik helyezett csapat közvetlenül kvalifikálja magát a döntő tornára. A nyolc fennmaradó harmadik helyezett válogatott play-off mérkőzéseken dönti el, melyik lesz a négy döntőbe jutó csapat.

A selejtező csoportjainak sorsolását követően az UEFA-adminisztráció összeállítja a játéktervet, a kezdési időpontokkal együtt, és vasárnap 16.00 óráig ismerteti a szövetségek képviselőivel. Legalább két pihenőnapot kapnak a csapatok a selejtező mérkőzések között (tehát az a csapat, amelyik csütörtökön játszik, legkorábban vasárnap játszhat ismét). A mérkőzéseket a lehetséges mérkőzésnapokra kellő megfontolással osztják be, hogy megfelelő legyen a mérkőzések heti elosztása hétköznapokra és hétvégére, és a hazai és idegenbeli mérkőzések váltsák egymást (egymás után legfeljebb két hazai vagy két idegenbeli meccset játszhat egy adott válogatott). Egy fordulót rendre három naptári nap alatt játszanak le (kilenc mérkőzést egy-egy játéknapon), egy csoporton belül a mérkőzéseket ugyanazon a napon kell lejátszani.

A csütörtöki, pénteki, hétfői és keddi mérkőzések minden esetben 20.45 órakor kezdődnek, a szombati és vasárnapi selejtezőket 18.00 órai és 20.45 órai kezdéssel rendezik meg, az utolsó játéknapon a csoportok összes mérkőzése azonos időpontban kezdődik (e szabály alól az UEFA adminisztráció külön engedélye esetén lehet eltérni).

A sorsolás kalapbeosztása:

1. kalap: Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország, Bosznia-Hercegovina
2. kalap: Horvátország, Ukrajna, Svédország, Dánia, Svájc, Belgium, Csehország, MAGYARORSZÁG, Írország
3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország
4. kalap: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország
5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus
6. kalap: Luxemburg, Kazahsztán, Liechtenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár

Az ötcsapatos csoportba sorsolt csapatok kapják Franciaországot csoportjukba "centralizált" barátságos mérkőzések lejátszása céljából.

A vasárnapi sorsolás menetrendje:

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...