Eb 2016: Görögország, Románia és Finnország mellé kerültünk
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2014. február. 23., 12:59
Eb 2016: Görögország, Románia és Finnország mellé kerültünk

Vasárnap kora délután, a franciaországi Nizzában elkészítették a 2016-os Európa-bajnokság sorsolását.

A magyar válogatottat a második kalapból sorsolták ki, mégpedig az F jelű csoportba, ahol Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és Feröer-szigetek lesznek az ellenfeleink.

A csoportok első két helyezettje, valamint a legjobb csoportharmadik automatikus résztvevője a 2016-os Európa-bajnokságnak, míg a maradék nyolc csoportharmadik válogatottat párokba osztják, a play off-párharcok győztesei ugyancsak ott lesznek a 24 csapatos kontinensviadalon.

Az ellenfelek rövid bemutatása:

Görögország: : Az egyetlen válogatott a csoportból, amely részt vehet a 2014-es világbajnokságon. Pótselejtezőn jutott ki oda – éppen a románokat legyőzve. A megnyert 2004-es Eb óta csak egy nagy tornáról hiányzott, a 2006-os világbajnokságról. Generációváltás előtt van a válogatott, bár a vb-szerepléstől függ, de nem valószínű, hogy veteránjai (Víntra, Szalpingidisz, Gekasz, Kacuranisz, Karagunisz) pillérek lesznek az Eb-selejtezőkön is. Szövetségi kapitánya az évek óta Görögországban élő, portugál Fernando Santos. Legjobb játékosai Kosztasz Mitroglu, az Olympiakosz korábbi játékosa, aki a télen szerződött a Fulhamhez, valamint a Milant is megjárt, a Borussia Dortmundot erősítő Szokratisz Papasztathopulosz. A magyar játékosok közül Megyeri Balázs évek óta a pireuszi Olympiakosz tagja. Válogatottunk mérlege az utóbbi időben felemás a görögök ellen. 2008 májusában 3-2-re legyőztük őket, de előtte hét mérkőzésen át, köztük négy tétmérkőzésen nyeretlenek maradtunk.

Románia: Az előző világbajnoki selejtezőkön azonos csoportban szerepelt a magyar és a román együttes. Emlékezetes, hogy tavaly márciusban, zárt kapus mérkőzésen 2-2-es döntetlen született, az utolsó percekben szereztek gólt a románok. Szeptemberben, Bukarestben 3-0-ra ők nyertek. Az előző években is rossz ellenük a mérlegünk, 1981 óta nem nyertünk. A románok is lemaradtak a vb-ről, a pótselejtezőn kikaptak a görögöktől. Továbbra is Victor Piturca a szövetségi kapitány, s a keret sem sokat változott. A kulcsemberek: Vlad Chiriches, Ciprian Marica, Gabriel Torje. A válogatott a második számú kapus a Manchester Cityben egy időre Joe Hartot is kiszorító Costel Pantilimon.

Finnország: Akadnak jó emlékeink az utóbbi időkből a finnek elleni mérkőzésekről, hiszen 1997-ben pótselejtezőt ért a helsinki győzelem, s nagyon értékes volt az Eb-selejtezőn elért, 2010. október 2-1 is. Ugyanakkor hazai pályán a legutóbbi két mérkőzésünk (2001, 2011) gól nélküli döntetlenre végződött. A korábbi híres játékos, „Mixu” Paatelainen által irányított finn legénység a vb-selejtezőkön harmadik lett a spanyolok és a franciák mögött, a spanyolokkal idegenben döntetlent játszott. Kulcsjátékosai közül Teemu Pukki a Celtic játékosa, korábban néhány héten keresztül Szalai Ádám klubtársa volt a Schalkéban. Kasper Hämäläinen a Lech Poznanban Lovrencsics Gergővel játszik együtt. Tim Sparv a Greuther Fürth-ben Stieber Zoltánnal és Korcsmár Zsolttal klubtárs. Ugyancsak kulcsember az orosz származású, Roman Eremenko, aki most a Rubin Kazany futballistája. Niklas Moisander az Ajax játékosa. A magyar válogatott március 5-én Győrben barátságos mérkőzést játszik a finnekkel.

Észak-Írország: Évek óta a brit sziget leggyengébb válogatottja, feledésbe merült a remek 1982-1986-os nagy generáció emléke. A legutóbbi vb-selejtezőkön utolsó előtti lett a válogatott a csoportjában. Aaron Hughes (QPR) talán a legjobbjuk, futballistáik, kettő kivételével, angol és skót klubokban játszanak. A szövetségi kapitány Michael O’Neill, 2011-es kinevezésekor ötven év után az első katolikus lett a válogatott élén. Tizenöt mérkőzésen dirigálta eddig a leggyengébb brit válogatottat, ezek közül mindössze egyet nyert meg, hat döntetlen és nyolc vereség mellett. Igaz, a győzelmet Fabio Capello orosz válogatottja ellen aratta, bombameglepetésre. Négy hivatalos mérkőzésen négy győzelmet aratott eddig az északírek ellen a magyar válogatott, a legutóbbit 2008-ban Belfastban.

Feröer-szigetek: Egyetlen pontot szerzett a legutóbbi vb-selejtezőkön, hazai pályán Kazahsztánnal játszott döntetlent. A szövetségi kapitány híresebb, mint a játékosai: Lars Olsen 1992-ben Eb-aranyat nyert a dánokkal. Játékosai közül a legelőkelőbb nacionáléja a kapus Gunnar Nielsennek van, aki ugyan most a skót Motherwell tagja, de egy mérkőzésen a Manchester Cityben is védett. A magyar és a feröeri válogatott még soha nem találkozott egymással.

A csoportok beosztása:

A csoport: Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán
B csoport: Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus, Andorra
C csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg
D csoport: Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár
E csoport: Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino
F csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer
G csoport: Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein
H csoport: Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta
I csoport: Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia, Franciaország (versenyen kívül)

A válogatott részletes selejtezős menetrendjét 16 óra után, az mlsz.hu-n és az MLSZ Twitter-csatornáján tesszük közzé.

Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...