Bemutatjuk az izlandi válogatottat
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2011. augusztus. 09., 19:30
Bemutatjuk az izlandi válogatottat

Az izlandiak történelmi mélypontra kerültek a világranglistán, pedig volt Chelsea-játékos, és szupertehetséges Ajax-futballista is van a keretükben.

Izland mind területileg, mind lakosságszámban a kisebb nemzetek közé sorolandó Európában 103 000 km²-vel és 320 000 fős lakosságával. Az izlandi nyelv kapcsán a legnagyobb érdekesség a névadási szokásokat érinti. Izlandon ugyanis nincs családnév, a vezetéknév szerepét mindig az apa keresztneve tölti be, mégpedig a következő szabály szerint: az apa keresztnevéhez hozzáteszik az s birtokos ragot, majd lányok esetében a „dóttir”, fiúk esetében pedig a „son” toldalékot. Ezért van az, hogy a mindenkori izlandi labdarúgó-válogatott névsorát böngészve csupa „son”-ra végződő névvel találkozunk.

 

Az Izlandi Labdarúgó-szövetség (KSI) 1947-ben alakult, FIFA tagságát közvetlenül alakulása után, UEFA tagságát 1954-ben nyerte el. Az igazolt labdarúgók száma 23 680 fő, ebből 5700 fő nő. Az izlandi bajnokság első osztályát 12 csapat alkotja, az országban 100 klub, és mintegy 900 csapat működik.

 

A vb- és Eb-selejtező küzdelmeiben a hetvenes évek óta vesz részt a válogatott, s annak ellenére, hogy egyszer sem sikerült világeseményre kijutnia, nem egyszer ért el komoly eredményt nagy futballnemzetek ellen. A 2004-es Európa-bajnokság selejtezőiben például hazai pályán 0-0-át játszott a később csoportelső németek ellen, de 2004 nyarán például 2-0-ra verte otthon Olaszországot, 2007 szeptemberében pedig a jelenlegi világbajnok spanyolokkal játszott 1-1-es döntetlent.

 

Az izlandi válogatott 1996 áprilisában, egy Észtország elleni mérkőzésen sporttörténelmi pillanatot produkált azzal, hogy az ország jelenlegi leghíresebb focistája, Eidur Gudjohnsen édesapjával, a 73-szoros válogatott Arnórral egyszerre volt a pályán, ők alkották a gárda ékpárját. Arnór ekkor 35 éves volt, és utolsó meccsei egyikét játszotta a válogatottban, Eidur pedig 18 évesen éppen bemutatkozott a csapatban. A korábban a Chelsea-t és a Barcelonát is megjárt, 33 éves Eidur Gudjohnsen a jelenlegi válogatott legeredményesebb tagja, eddig 24-szer vette be az ellenfelek kapuját.

 

Az izlandi labdarúgás - a helyi szurkolók reményei szerint legalábbis - máris kitermelte Gudjohnsen utódját: az ifjú Kolbeinn Sigthórssont nemrégiben az Ajax igazolta le. A 21 éves csatár tehetsége alapján még sokra viheti a következő években, elég csak azt megemlíteni, hogy ő a második olyan külföldi labdarúgó, aki egy bajnokin öt gólt szerzett az Eredivisiében (az év elején, még az AZ Alkmaar színeiben, a Venlo ellen ért el „mesterötöst”).

 

Izlandnak már minden esélye elszállt arra, hogy kijusson a 2012-es Európa-bajnokságra, öt forduló után egyetlen ponttal az utolsó helyen áll selejtező csoportjában. Hazai pályán mindhárom eddigi meccsét elveszítette, míg egyetlen pontját Cipruson szerezte meg. A gyenge szereplés a csapat FIFA-ranglistás helyezésén is meglátszik, Izland jelenleg 121. a világranglistán, (Liechtenstein és a Feröer-szigetek is megelőzi), ami történelmi mélypontnak számít az ország labdarúgásában.

 

Az északiak jelenlegi keretében a játékosok többsége légiós, és többen jó nevű klubokban szerepelnek: Lilleström, Portsmouth, FC Köbenhavn, Cardiff City, AZ Alkmar, AEK Athén, Ajax, Lokeren. Legismertebb játékosaik között, a már említett Eidur Gudjohnsen mellett, Heidar Helguson, Kolbeinn Sigthórsson, Aron Einar Gunnarsson, és Hermann Hreidarsson emelhető ki.

 

 

Magyarok Izlandon

 

Bár Izland nem számít a magyar labdarúgók kedvenc célországai közé, néhány magyar futballista az utóbbi években is elvetődött az északi országba.  Közéjük tartozik Disztl Dávid, a Videoton és a Honvéd egykori játékosa, aki 2009-ben az egyik legnagyobb múltú izlandi csapathoz, a Knattspyrnufelag Akureyrarhoz (KA) került kölcsönben, majd idén év elején egyéves szerződést kötött az izlandi élvonal egyik újoncával, a városi rivális Thór Akureyrival. Disztl eddig öt gólnál tart a bajnokságban, csapata a középmezőnybe tartozik a 12 csapatos izlandi első osztályban.

 

A nemrégiben elhunyt Bicskei Bertalan volt szövetségi kapitány fia is védett izlandi csapatban, mégpedig a helyi harmadosztályban. ifj. Bicskei Bertalan az mlsz.hu kérdésére elmondta: az északiak legnagyobb erőssége, hogy kilencven percen keresztül megállás nélkül hajtanak a mérkőzéseken.

 

„Az izlandi focira jellemző a klasszikus angolszász stílus. Ha össze akarjuk hasonlítani a magyar focival, akkor elmondhatjuk, hogy fizikálisan, erőben nagyjából egy szintet képviselnek velünk, de az izlandi játékstílusra sokkal inkább jellemző a „90 percig megállás nélkül” mentalitás. Taktikai és technikai szinten azért előnyben van a magyar futball. A helyi klubokban fél-amatőr, fél-profi játékosok játszanak, a futball mellett a legtöbb játékos dolgozik is, ami teljesen elfogadott szisztéma a szigetországban. A legtöbb futballcsapat a fővárosban, Rejkjavikban és környékén található, de ez nem meglepő az ország földrajzi adottságait tekintve” - fogalmazott ifjabb Bicskei Bertalan.

 

Vágó Fanny és Tóth Alexandra a női válogatott játékosai április közepe óta az izlandi bajnokságban szereplő Thróttur Reykjavik csapatában profiskodnak. A két futballista remek körülmények között készülhet csapatával, és saját bőrükön tapasztalták meg, hogy Izlandon a kemény, harcos futball hívei a csapatok a női bajnokságban is. Nagy különbség az is a magyar és az izlandi foci között, hogy a női labdarúgást szinte ugyan úgy elismerik északon, mint a férfit, a legnézettebb adón minden forduló után lehet látni a meccsek összefoglalóját a tv-ben.

 

Lipcsei Péter és a vegyes emlékek

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség a mérkőzés előtt búcsúztatja el hivatalosan Lipcsei Pétert a válogatottól. A négyszeres magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa-győztes és egyszeres portugál bajnok futballista 58 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, profi pályafutását 2010-ben fejezte be, azóta a Ferencváros második csapatának vezetőedzője. Lipcsei Péternek vegyes emlékei lehetnek az Izland elleni mérkőzésekről, hiszen kétszer játszott szerdai riválisunk ellen, egyszer vereséget szenvedett, egyszer nyert a csapat. A vereség sajnos emlékezetesebb, mert azt Eb-selejtezőn szenvedtük el 1995 júniusában. Vincze István góljával vezetést szereztünk ugyan Reykjavikban, de a hazaiak a második félidőben hat perc alatt fordítottak, és 2-1-re nyertek. Lipcsei másik Izland elleni meccse 2002 szeptemberében egy barátságos összecsapás volt, ezen Löw Zsolt és Dárdai Pál hajrában szerzett góljaival 2-0-ra nyertünk, szintén Reykjavikban.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...