Balszerencsés vereség Törökországban
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2007. szeptember. 12., 23:11
Balszerencsés vereség Törökországban

Együttesünk szervezetten, jól játszott Törökországban, s a második félidő derekán vezetést és emberelőnyt is szerezhetett volna - ehelyett azonban emberhátrányba került, amit a házigazdák ki is használtak. Törökország válogatottja 3-0-ra győzött egy olyan mérkőzésen, amely után vélhetően sokan felemlítik majd a skót játékvezető, Stuart Dougal egy ítéletét.

Remek teljesítmény az első félidőben

Csapatunk biztonságos védekezésre, és labdaszerzés utáni gyors ellenakciók vezetésére törekedett, s ennek megfelelően is játszott. A hat, védekezéssel megbízott labdarúgó fegyelmezetten zárta le a területeket, nem sok helyet hagyott a török támadóknak. Az első néhány percben ugyan a vendéglátók voltak aktívabbak, de az idő múlásával együttesünk egyre határozottabbá vált, vezetett néhány szellemes, látványos támadást. Érett játékot produkált a válogatott, a mieink kapunk előterében és a középpályán is sokszor szereztek labdát, sőt, Priskin Tamás és Hajnal Tamás akár gólt is szerezhetett volna. Bár ez nem sikerült, az első játékrészben válogatottunk ugyanannyiszor lőtt kapura, mint a török együttes, sőt, a labdát is a magyar játékosok birtokolták többet.

A második félidőt nagy elánnal kezdték a törökök, de csapatunk továbbra is határozottan, jól védekezett, s tíz perc után csökkent a hazaiak lelkesedése. Látszott, hogy van tartása, stílusa a magyar válogatottnak, amely a 63. percben vezetést is szerezhetett volna - ehelyett azonban emberhátrányba került. Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Gera Zoltán kapott labdát a török 16-oson belül, gólhelyzetben volt, de Hakan Arikan elsodorta. Tizenegyesnek kellett volna következni, a kapusnak pedig lap járt volna, de Stuart Dougal játékvezető a büntető megítélése helyett Gerának adott sárga lapot, s mivel csapatunk kapitánya már kapott egyet, el kellett hagynia a pályát.

Három gól tíz ember ellen

Priskin Tamás és Gökdeniz Karadeniz
A kiállítás után Várhidi Péternek át kellett szerveznie a csapatot - ráadásul Fülöp Márton sem volt rendben, mert Emre Belözoglu véletlenül fejbe rúgta őt -, ám mire ez sikerült volna, vezetést szereztek a hazaiak: a 68. percben Tuncay Sanli beadása után Gökhan Ünal közelről fejelt a magyar kapuba (1-0). Négy perccel ezután tudott kapust cserélni a magyar csapat, Fülöp helyére Balogh János állt, ám még labdához sem érhetett, már gólt kapott: hazai szöglet után Gökdeniz Karadeniz rossz lövése után Mehmet Aurelio elé került a labda, ő pedig közelről a bal felső sarokba bombázott (2-0). Úgy tűnt, ennyi marad az eredmény, de a hosszabbításban, a meccs 94. percében tovább nőtt a különbség. Hamil Altintop jobbról, az oldalvonal elől lövésszerűen adott a kapu elé, Balogh pedig szerencsétlenül ért a labdához, ami a kapuba pattant (3-0).

A mérkőzést a tíz ember ellen három gólt is szerző törökök nyerték, ám nagy kérdés, mi történt volna, ha a játékvezető Gera buktatása után megadja a tizenegyest, és kiállítja a török kapust... De nem tette, az emberelőnyben futballozó törökök pedig három gólt szereztek a meccs finisében.

Gonosz játék a futball

Vanczák Vilmos és Gökhan Ünal
- Gonosz játék a futball, hiszen nekünk kellett volna vezetést szereznünk, ehelyett azonban a játékvezető kiállította Gerát, amivel számunkra, el is ment a meccs - nyilatkozta a lefújás után Várhidi Péter. - Addig minden úgy alakult, ahogy elterveztük, védőink remekül semlegesítették a török támadókat, és amikor Fatih Terim változtatott csapata szerkezetén, mi is módosítottunk. Nagyon bánt, hogy végül így alakult, sajnálom a szurkolókat, akik mellénk álltak, és a játékosokat, akiknek sok munkája veszett most kárba. Két győztes meccs után volt önbizalmunk, jól is játszottunk, de sajnos az történt, ami történt... Fülöp Mártont le kellett cserélnem, mert látási zavarai voltak, és valószínűleg ez is közrejátszott az első török gólban.

A mérkőzést követő első orvosi diagnózis szerint Fülöp Márton agyrázkódást szenvedett, de a kapus természetesen csütörtökön alapos vizsgálatokon esik majd át, s azok után lehet pontosítani sérülését.

A C-csoport másik két szerdai mérkőzésén a görög válogatott 2-2-es döntetlent ért el Norvégiában, míg a bosnyákok hazai pályán szenvedtek meglepő vereséget Moldova ellen.

Eredmények:

Norvégia-Görögország 2-2
Bosznia-Hercegovina-Moldova 0-1

A C-csoport állása

1. Görögország 8 6 1 1 14 7 19
2. Törökország 8 5 2 1 21 8 17
3. Norvégia 9 5 2 2 20 8 17
4. Bosznia-Hercegovina 9 4 1 4 14 16 13
5. Magyarország 9 3 0 6 8 17 9
6. Moldova 9 1 2 6 5 16 5
7. Málta 8 1 2 5 17 5


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...