Az izraeli Mourinhóval érkezik Budapestre ellenfelünk
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. augusztus. 09., 21:25
Az izraeli Mourinhóval érkezik Budapestre ellenfelünk

Eli Guttman irányítja majd az izraeli válogatottat Budapesten, augusztus 15-én. Egykoron voltak magyar játékosai – egyébként ő az egyik legsikeresebb edző az utóbbi években Izraelben.

Az 1958. február 24-én született Guttman az izraeli Mourinho – legalábbis abban az értelemben, hogy ő is egy viszonylag szerény futballista múlt után hamar edzősködni kezdett. Már 27 évesen edzői munkát kapott korábbi klubjánál, a Haifához közeli Kiryat Bialik Maccabi nevű csapatánál. Következő három állomáshelye még három kisebb csapat volt (Beitar Haifa, Maccabi Tirat Camel, Maccabi Tamra), mígnem 1990-ben a Maccabi Haifa pályaedzője lett, még mindig csak 32 évesen.

Két év után ismét önállóan dolgozott, pályafutása következő három állomása a Hapoel Tzafririm Holon, a Maccabi Herzliya és a Hapoel Beit Séán volt. A nagy kiugrást a Hapoel Beér Sevánál töltött esztendő hozta meg, akkor, 1997-ben megnyerte az országos kupát. Guttmann ezzel a sikerrel a sztáredzők közé került, átvehette a Hapoel Haifát, amellyel aztán 1999-ben – a klub történetében először – bajnoki címet nyert. Csapata egyik csillaga a válogatott jelenlegi első számú kapusa, Dudu Aouate volt. (A másik a később állampolgárságot is kapott horvát csatár, Djovani Rosso).

Guttman a következő években irányította az akkor Sándor Tamást és Hamar Istvánt is soraiban tudó Beitar Jerusalemet (2000–2001), a Hapoel Petah Tikvát (2001–2002), a Hapoel Haifát (2002–2003) és ismét a Hapoel Beér Sevát (2003–2005), utóbbi klubban rövid ideig két magyar játékoa is volt, Cservenkai Donát és Kenesei Zoltán. Utána Ciprusra szerződött. Két csapatnál, a Paralimniniél (játékosa volt az előtte Izraelben is szerepelt Terjék Lajos) és az AEL Limasszolnál (Vlaszák Géza volt egy ideig az első számú kapusa) is megfordult, közben hazaugrott rövid időre a Maccabi Netanyához. 2007-től új fordulatot vett a pályafutása: a Hapoel Tel-Avivval ismét a legjobbak közé emelkedett. 2010-ben bajnok, 2010-ben és 2011-ben kupagyőztes lett Izraelben. Tavaly decemberben került a válogatott élére.

A kétezres években eddig a dán Richard Möller-Nielsen, a világhírüvé lett Avram Grant, a kilencvenes évek sikeredzője, Dror Kashtan, majd egyetlen mérkőzés erejéig a játékosként legendás Eli Ohana irányította a válogatottat. 2010-ben az egykori Európa-bajnok francia középpályás, Luis Fernandez vette át a csapatot, tavaly év végén az ő helyére került Eli Guttman.

Guttman pályaedzője egykori játékosa, a 35-szörös válogatott Josszi Abukszisz (Yossi Abuksis). Háromszoros bajnok futballista, aki negyvenéves koráig játszott, a Hapoel Tel-Aviv, a Bnei Jehuda, a a Zafririm Holom, a Beitar Jerusalem, ismét a Hapoel Tel-Aviv, az FC Asdod, újra a Hapoel Tel-Aviv, s végül a Maccabi Kabilio Jaffa színeiben. A magyarok közül Pisont István két klubban is játékostársa is volt, de játszott vele együtt Czéh László, Sallói István, Hamar István és Halmai Gábor is.

Jegyinformációk

A Magyarország-Izrael mérkőzésre (Puskás Ferenc Stadion, augusztus 15., 20.30) a belépőjegyek árusítása július 23-án kezdődött meg, jegyet váltani ezúttal is országszerte az IBUSZ irodáiban, valamint a www.ibusz.hu internetes oldalon lehet - elhelyezkedéstől függően - 2000, 3000, 4000 és 7000 forintos áron.

A stadionban ezúttal is kialakítunk egy családi szektort, ahová 3-5 fős családok válthatnak belépőt. Itt a család férfi tagjának a jegye 3000 forintba kerül, a női családtag jegye ingyenes, a gyerek(ek) belépője 500 forint/fő.

A gyerek szektorba csoportos kedvezményt biztosítunk, amelyet iskolák, egyesületek vehetnek igénybe 16 éven aluli gyerekek számára. Itt a jegyvásárlás regisztrációhoz kötött: a gyermekjegyek@mlsz.hu email címen lehet jelentkezni, a sikeres igénylők a regisztrációra választ fognak kapni, hogy mikor, hol és hogyan vehetik át az igényelt jegyeket.
Minimum 10, maximum 50 darab belépőt lehet igényelni, minden negyedik gyerek után 1 felnőtt kísérő szükséges (a kísérő jegyét is bele kell számolni az igényelt mennyiségbe).


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...