Az Eger 25 év után játszik újra NB I-es meccset
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2012. július. 26., 17:20
Az Eger 25 év után játszik újra NB I-es meccset

Pénteken megkezdődik az OTP Bank Liga 2012/2013-as szezonja, az első játéknapon két mérkőzést rendeznek.

SZOMBATHELYI HALADÁS–EGRI FC
(Július 27., péntek, 17.00, Sport1)

Az újonc egri klub története során a hatodik idényét kezdi meg az élvonalban. A csapat korábbi öt nekifutása egyikén sem tudott gyökeret verni az NB I-ben, egy szezon után rendre búcsúzott a legmagasabb osztálytól. Érdekes, hogy mind az öt korábbi szezonban (1967, 1969, 1971–1972, 1984–1985, 1986–1987) játszott a csapat a Haladással is. Az Eger szempontjából az összesített mérleg 4 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség.

Másodszor fordul elő, hogy a két csapat egymás ellen kezdi a bajnoki idényt. 1984. szeptember elsején a felek Egerben találkoztak az első fordulóban, a Csank János által irányított hazai gárda 2-1-re győzött. Szombathelyen ötből háromszor a Haladás nyert, kétszer az Eger. A legutóbbi találkozó hozta a zöld-fehérek legfölényesebb győzelmét, Rátkai László csapata Elekes Attila és Topor Antal két-két góljával 4-0-ra nyert a meccset kilenc emberrel befejező vendégek ellen.

A Haladás tavaly is újonc ellen kezdte az idényt, igaz, idegenben - akkor 1-0-ra kikapott Pécsen. A 'Hali' legutóbb 2008. július 26-án, a Győri ETO ellen tudta megnyerni idénybeli első hazai bajnoki mérkőzését. Azóta kikapott 4-2-re az MTK-tól (2009) és a Bp. Honvédtól (2011), valamint döntetlent játszott a ZTE-vel (2010).

Az Egri SE vezetőedzője, Simon Antal korábban a Zalaegerszegi TE (2005 tavasz–2007) és a Szolnoki MÁV együttesét is dirigálta az NB I-ben. Mindössze egyszer meccselt a Haladás ellen, 2010. november 27-én, a Perint partján. A zöld-fehérek 3-1-re nyertek a Szolnok ellen.

A szombathelyieknél az elmúlt évben a válogatott keretében is feltűnt ex-győri Fehér Zoltán szerződtetésével a védelmet erősítette a szakmai stáb, míg a csapat korábbi támadója, az NB II-ban annak idején gólkirályi címet szerző Andorka Péter Pécsről érkezett, és a támadósorban segítheti az együttest. Egerben még javában dolgoznak a keret megerősítésén a vezetők, egyelőre a Honvédből érkező kétszeres válogatott középpályás, Németh Norbert megszerzése számít jelentős igazolásnak.


DIÓSGYŐRI VTK–ÚJPEST FC
(Július 27., péntek, 19.00, Duna TV)

Az utóbbi években, egyetlen kivétellel, szoros mérkőzéseket vívott a két csapat egymással Diósgyőrben. 2005 óta mindössze egyszer tudott nyerni valamelyik együttes egygólosnál nagyobb különbséggel a borsodi megyeszékhelyen: 2007. november 9-én a lila-fehérek 4-1-re győzték le a Diósgyőrt. Az újpestiek gólszerzői – Kovács Zoltán, Tisza Tibor, Sandjo Haman és Foxi Kethevoama – közül az utóbbi három a DVTK játékosa is volt pályafutása során, sőt Tisza még most is az. Az ötszörös válogatott csatár volt egyébként a 2012-es tavaszi idény végén csapata legeredményesebb játékosa: négy mérkőzésen négy gólt szerzett. Ugyanakkor még soha nem szerzett bajnoki gólt a lila-fehérek ellen.

Az Újpestet Jos Daerden személyében belga edző irányítja majd. A Standard Liège egykori kiváló védője a harmadik belga tréner, aki bemutatkozik a magyar élvonalban, érdekes, hogy a korábbi kettő is a lila-fehéreket irányította. Valerie Billen a 2006–2007-es idényben 17 találkozón, Marc Leliévre 2012 tavaszán hét találkozón vezette a csapatot. Az ellenfél vezetőedzője, Sisa Tibor második diósgyőri korszakát kezdi, a bajnoki mérkőzéseket tekintve. Az előző szezonban még a Kaposvárt irányító tréner a 2008–2009-es idényben, 2008. október 19-én éppen az Újpest ellen vezette először a DVTK-t az NB I-ben. Fura és véletlen egybeesés, hogy az ellenfél vezetőedzője akkor Szentes Lázár volt, aki most egyrészt Sisa elődje a DVTK kispadján, másrészt továbbra is az egyesület szakmai igazgatója.

Ami a két csapat legutóbbi borsodi bajnokiján illeti, 2012. március 24-én – az idény harmadik legnagyobb diósgyőri publikuma, 9300 néző előtt – a hazaiak Fernando góljával 1-0-ra nyertek. Az volt egyébként Benczés Miklós utolsó hazai bajnoki mérkőzése vezetőedzőként a Diósgyőr élén. Mind a két klubnál azóta már két edzőváltás történt, Benczést Szentes, majd Sisa, Zoran Szisljakot pedig Leliévre, majd Daerden követte.

A Diósgyőr kerete jelentősen erősödött a nyáron, több válogatott játékos is érkezett a csapathoz. A legnagyobb fogás Elek Ákos volt, a válogatott középpályás egy sikertelen törökországi kaland után fogadta el a miskolciak ajánlatát. Szintén a csapat erőssége lehet az ugyancsak Fehérvárról igazolt Gosztonyi András, aki az elmúlt években az utánpótlás-válogatottak egyik alapembere volt, az egyiptomi U20-as vb-n tagja volt a bronzérmet szerző együttesnek. A világbajnoki harmadik junior-válogatottban játszott Takács Péter is, aki az előző szezont kölcsönben töltötte Diósgyőrben, nyáron azonban végleg szerződtette a klub. A korábban a Dinamo Moszkvát is megjárt 14-szeres szlovák válogatott Michal Hanek a védelemben válhat alapemberré, míg honfitársa, az ex-siófoki Ribánszki László a kapus poszton jelent komoly erősítést.

Az Újpest kerete is sokat változott nyáron. Bár távozott a csapat válogatott védője, Lipták Zoltán, a klub hat külföldit szerződtetett, tőlük sokat vár a szakvezetés. A belga kapcsolatnak köszönhetően került az együtteshez a legutóbb a görög Lárisszában játszó Naim Aarab, a Germinal Beerschotból érkező Bavon Tshibuabua, a Sint-Truidenből megszerzett Grégory Christ és a Standard Liege-től kölcsönvett Jadin Zarisz, rajtuk kívül a spanyol María 'Chema' Antón (legutóbb Red Bull Salzburg) és a szerb Filip Sztaniszavljevics csatlakozott a kerethez.

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...