A „világ gólkirálya” a kuvaiti válogatottban
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2013. június. 06., 10:20
A „világ gólkirálya” a kuvaiti válogatottban

Mindössze két légiós van a ma este a magyar válogatott ellen pályára lépő kuvaiti csapat keretében. Az ellenfél már elbúcsúzott a világbajnoki selejtezőktől.

A kuvaiti válogatott már elvérzett a vb-selejtezőkön, a Fülöp-szigetek együttesén még túlkerült, de aztán a következő (a menetrend szerint harmadiknak nevezett) fordulóban elbukott, miután csak csoportharmadik lett Dél-Korea és Libanon mögött, az Arab Emírségeket megelőzve. A csapat már az Ázsia Kupa selejtezőin szerepel, a legutóbbi mérkőzésén Irán ellen 1-1-re végzett Kuvaitvárosban.

A kuvaiti válogatottat a szerb Goran Tufegdzsics irányítja, aki egy rövidebb megszakítástól eltekintve több mint tíz éve dolgozik az arab országban. (Amikor Egervári Sándor az esz-Szálmija csapatát vezette a 2006–2007-es szezonban, kollégája éppen az el-Kvadszija pályaedzője volt. Mohamed Ibrahim utódaként került 2009-ben a kapitányi posztra, a kuvaiti futball egyik legendája előtte a klubcsapatnál is a főnöke volt.

Tufegdzsics elsősorban otthon játszó játékosokra számíthat, kevés a légiós a keretben. Közülük az egyik, Halid al-Rasidi, a 26 éves kapus, aki a tavaszt (Bogdán Ádámhoz hasonlóan) az angol második vonalban, a Championshipben töltötte. A Nottingham Forest tagja, az egykori BEK-győztes piros-fehér klubnak egyébként Favaz al-Haszavi személyében kuvaiti tulajdonosa és elnöke van. Al-Rasidi már 2008 és 2010 között is Európában élt, Szlovákiában az eperjesi Tatran (többnyire tartalék…) kapusa volt.

Csehországban, a híres Dukla Praha utódklubjában, az 1. FC Pribramban szerepel az apró termetű Abdulaziz Al-Misán Al-Enezi. A korábban Belgiumban, a Mouscron együttesében is megfordult, nagyon gyors, a labdát kiválóan kezelő középpályás mindössze fél éve játszik a cseh élvonalban, de máris sztár: a liga negyedik legjobb külföldi játékosának választották.

Az otthon játszók legjobbja, Bader al-Mutva 2006-ban második, 2010-ben harmadik volt Ázsiában az Év játékosa választáson. 2010-ben senki nem lőtt nála több gólt a nemzetközi porondon, így az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet számítása szerint a „világ gólkirálya” lett.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...