A hajrában buktuk el a győzelmet Belfastban
Férfi A-válogatott   |   Válogatottak Archív   |   2015. szeptember. 07., 22:43
A hajrában buktuk el a győzelmet Belfastban

A magyar válogatott Guzmics Richárd góljával vezetést szerzett ugyan az északírek ellen, de a 93. percben a 10 emberrel játszó északírek egyenlítettek, és otthon tartották az egyik pontot.

A románok elleni pénteki döntetlen után a magyar válogatott Belfastban lépett pályára, a csoportot vezető északírek otthonában. Bernd Storck négy helyen változtatott a pénteki kezdőcsapatán, a védelemben a sérült Juhász Roland helyén Guzmics Richárd játszott, Dzsudzsák Balázs átkerült a jobb oldalra, míg helyére Németh Krisztián került a bal szélre. Az eltiltott Tőzsér Dániel helyét Gera Zoltán foglalta el, és Nikolics Nemanja sem futott ki a pályára, helyette Kalmár Zsolt kapott szerepet, így Szalai Ádám egyedüli klasszikus csatárként kezdte meg a mérkőzést.

Az északírek nem cáfoltak rá a várakozásokra, már az első percekben a kapunk elé ívelt labdákkal operáltak támadásban. Az első lövési kísérlet a magyar válogatotté volt, Dzsudzsák Balázs a jobbösszekötő helyéről a bal alsó sarok mellé helyezett. A hazaiak agresszív letámadása, amivel már a saját térfelünkön sikerült megzavarniuk a támadásaink építését, egyáltalán nem feküdt a magyar válogatottnak, nem tudtuk hosszabb ideig birtokolni a labdát, amikor pedig átértünk az ellenfél térfelére, egy-egy pontatlanság, technikai hiba akadályozta meg a további építkezést.

Akárcsak a románok ellen, most is cserélnünk kellett már az első félidőben, a 21. percben Elek Ákos bicegett le a pályáról, átadva a helyét a debütáló Nagy Ádámnak. Az északírek alkalmazhatták egyik legnagyobb fegyverüket, a beíveléseket, mert viszonylag sok szabadrúgást kaptak a térfelünkön, ám komoly helyzetet ezekből nem tudtak kialakítani.

Az első 45 perc így északír mezőnyfölénnyel, de komolyabb helyzet nélkül ért véget. A fordulás után annyiban változott a mieink felállása, hogy Kalmár kezdett a bal oldalon, Németh Krisztián pedig középre húzódott be. Az 51. percben Dzsudzsák bal oldali szabadrúgása után Gera csúsztatott a kapu mellé, majd két percen belül két újabb biztató támadást is vezettünk. A folytatásban is támadóbb felfogásban futballoztunk, mint a szünet előtt, és néhány távoli próbálkozásunk mutatta, hogy nem vagyunk elégedettek a gólnélküli döntetlennel, de ebben a periódusban még nem tudtuk eltalálni az északír kaput.

DSC_6216|

A 73. percben már jobban céloztunk: Kalmár Zsolt szabadrúgásból, a bal oldalról tekert kapura, McGovern szögletre paskolta a léc alá tartó labdát. A 74. percben, a következő szabadrúgásból megszereztük a vezetést, Dzsudzsák jobbról ívelt kapura, McGovern könnyen védhetett volna, de kicsúszott a kezéből a labda, Guzmics Richárd pedig két lépésről az üres kapuba passzolt (0-1). A hazaiak rosszul viselték, hogy hátrányba kerültek, 83. percben Chris Baird egymás után két sárga lapot is kapott, így az utolsó percekre emberelőnybe kerültünk. Az északírek 10 emberrel is nagy erőkkel próbáltak rohamozni a hajrában, és az ötperces hosszabbítás harmadik percében egyenlítettek: egy jobb oldali szöglet után McGinn lövését védte ugyan Király a jobb saroknál, de a kipattanót Laferty a léc alá vágta (1-1), beállítva a végeredményt.

A döntetlennel megmaradt a négypontos hátrányunk az északírekkel szemben, és a hárompontos hátrány a görögök ellen 0-0-ás döntetlent játszó románok mögött. A csoport harmadik mérkőzésén a finn válogatott 1-0-ra legyőzte Feröert.

Észak-Írország-Magyarország 1-1 (0-0)
ÉSZAK-ÍRORSZÁG: Michael McGovern – Chris Baird, Jonny Evans, Gareth McAuley, Conor McLaughlin – Corry Evans (Neal McGinn, 56.), Oliver Norwood (Josh Magennis, 75.), Stuart Dallas (Shay Ferguson, 83.) – Chris Brunt, Steven Davis – Kyle Lafferty
MAGYARORSZÁG: Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Leandro – Elek Ákos (Nagy Ádám, 21.), Gera Zoltán – Dzsudzsák Balázs, Kalmár Zsolt, Németh Krisztián (Vanczák Vilmos, 89.) – Szalai Ádám (Priskin Tamás, 68.)
Gólszerző: Laferty a 93., ill. Guzmics a 74. percben

A csoport állása 8 forduló után:

1. Észak-Írország 17 pont
2. Románia 16 pont
3. MAGYARORSZÁG 13 pont
4. Finnország 10 pont
5. Feröer-szigetek 6 pont
6. Görögország 3 pont


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen
Huszonegyedik mérkőzésére készül A-válogatottunk Görögország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...

Bernd Storck: Köszönjük a szurkolók támogatását!
Meccsbeszámoló
Ötödször játszunk Észtország ellen

Nyolcvan éve találkozott először hivatalos mérkőzésen a magyar és a görög válogatott. Az azóta eltelt évtizedekben hússzor csapott össze a két ...