Kimaradtak a helyzetek, vereség Finnországban
Férfi A-válogatott   |   Mérkőzések   |   2018. szeptember. 08., 20:11
Kimaradtak a helyzetek, vereség Finnországban

A magyar férfi labdarúgó-válogatott megkezdte szereplését az UEFA új versenysorozatában, a Nemzetek Ligájában. Csapatunk a válogatott kispadján debütáló Marco Rossi irányítása mellett ígéretesen játszott, de 1–0-ra kikapott Finnországban.

Az UEFA 2018 őszén új sorozatot indít az európai válogatottak számára Nemzetek Ligája elnevezéssel. Az új sorozat célja, hogy tovább erősítse és kiegyensúlyozottabbá tegye a nemzeti válogatottak méltán népszerű versengését. Az új verseny bevezetésével minden esztendőben lesz egy kontinens- vagy világverseny az európai csapatok számára, emellett a Nemzetek Ligájából négy csapat az Eb-kvalifikációt is kivívhatja.

A magyar válogatott a C ligából került kisorsolásra. A Nemzetek Ligája csoportkörét követően a csoportok győztesei feljutnak a B-divízióba, míg az utolsó helyezettek a D-ligában kezdik majd meg a következő kiírást. 

C-liga:
1. csoport: Skócia, Albánia, Izrael
2. csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Finnország, Észtország
3. csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus
4. csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia

A válogatott kispadján ezen a Finnország elleni találkozón debütált a Budapest Honvéddal 24 év után bajnoki címet szerző, illetve a tavalyi szezonban a DAC együttesét 25 esztendőt követően a szlovák bajnoki bronzéremmel európai kupaporondra vezető Marco Rossi.

Első kezdőcsapata kijelölésekor nem számíthatott a válogatottságot erre az évre lemondó Elek Ákosra, a csapat nélküli Dzsudzsák Balázsra, és az utolsó pillanatokban megsérülő Botka Endrére sem.

Válogatottunk 4-2-3-1-es felállásban kezdte a mérkőzést, melyen már a középkezdést követő hosszú indításkor kiderült: támadólag lép fel Marco Rossi csapata. 

A mieink többet birtokolták a labdát, Kovács és Kleinheisler feladata volt a helyzetek kialakítása, de még mielőtt megjött volna a játékunk ritmusa, a bekkelésre berendezkedő finnek a semmiből megszerezték a vezetés. Támadásépítés közben két párharcot vesztett egymás után a válogatott, a beinduló finn kontra Pukkit hozta helyzetben a jobb oldalon, aki elvitte a labdát Kádár mellett, és a jobb alsó sarokba lőtt (0–1). 

Nagyjából tíz percre volt szüksége a csapatnak, hogy kiheverje a kapott gólt, de a 15. percet követően fokozatosan növelni tudta a finnekre neheződő nyomást, és több helyzetet is kialakított, melyekből a rengeteget dolgozó Szalai, az agilis Kleinheilser, Stieber vagy a jókor érkező Lang is gólt szerezhetett volt, ám rendre pontatlannak bizonyultak a befejezések, így a szünetre nem változott az eredmény. 

A második félidő lendületesen kezdődött, egy veszélyes finn átlövésre Lang fejese volt a válasz a túloldalon az első percekben. 

Az 55. percben a sok lehetőség után igazi ziccert alakított ki a csapat: Kovács ívelt be remek labdát a védők mögé bemozgó Szalainak, aki egy átvétel után félfordulatból lőtt kapura, de a Leverkusenben védő Hradecky kapus bravúrral hárított. 

Tíz perccel később a finnek növelhették volna az előnyüket, miután egy nagyon könnyű síppal megítélt, ám igen veszélyes helyről járó szabadrúgást Toivio 24 méterről, középről a felső lécre tekert.

Újra a magyarok pillanatai következtek: percekre beszorítottuk az ellenfelünket, a legnagyobb lehetőség a 71. percben alakult ki, amikor Varga beadása után Sallai szerezhetett volna gólt, de blokkolták, a kipattanót ismét Varga tehette volna vissza, ő viszont a bal kapufa mellé lőtt. 

A hajrára átállt három védőre a magyar csapat, Lovrencsics feljebb került a pályán, így ezt követően csak Fiola, Lang és Kádár alkotta a védelmet, Szalai pedig Eppel személyében kapott csatártársat maga mellé. 

Jött is a magyar nyomás, de egyre több terület nyílt így a finn kontrákra is, egy veszélyes támadás végén Pukki pörgetett kiszorított helyzetből a kapufára, a túloldalon a jól és nagy szívvel játszó Kleinheisler lőtt a kapu fölé. 

A 80. perc után felváltva jöttek a magyar beadások jobbról-balról, de egyiket sem tudtuk a kapuba gyötörni, hiába harcolt az utolsó percig a magyar csapat. 

Egyenrangú felek küzdelmében nem játszott rosszul a magyar csapat, megvoltak a lehetőségeink nemhogy az egyenlítéshez, de a győzelem kicsikarásához is, ugyanakkor ahogy a korábbi összecsapásainkon a döntő pillanatokban mellénk állt a szerencse, úgy most a finneknek kedvezett, így számunkra vereséggel zárult a találkozó. 

Tudtuk, hogy a kontrákra játszik majd a finn válogatott, és agresszívek lesznek a középpályán, de erre felkészültünk, nem ezen múlt a végeredmény, hiszen mi is számos lehetőséget alakítottunk ki. Nem szabad lehajtanunk a fejünket, mert mindent megtettünk a győzelemért, és bár voltak hibák a játékunkban, akadtak biztató jelek is, és ezekre kell koncentrálni a következő meccsen. Bízom benne, hogy a helyzetkihasználásunk javul, pontosabbak leszünk a kapu előtt, mert az a továbblépés kulcsa – értékelte a látottakat Marco Rossi. 

Finnország–Magyarország 1–0 (1–0)
Gól: Pukki (7.)

Magyarország: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Lang Ádám, Kádár Tamás, Fiola Attila – Pátkai Máté – Stieber Zoltán (Varga Roland, 54.), Kleinheisler László, Kovács István (Kalmár Zsolt, 61.), Sallai Roland. (Eppel Márton, 72.) – Szalai Ádám

A magyar válogatott kedden Görögország ellen lép pályára zárt kapus mérkőzésen. Az európai szövetség (UEFA) a 2015. szeptemberi, Románia elleni Eb-selejtezőn tapasztaltak miatt büntette meg a magyar szövetséget. Az UEFA ellenőre három vétséget tüntetett fel jelentésében: a szurkolók egy része tiszteletlenül viselkedett a román himnusz alatt, rasszista magatartást tanúsított, valamint blokkolva voltak a menekülő utak.

Az MLSZ fellebbezését elutasította az UEFA, így már akkor eldőlt, hogy a válogatottnak a következő UEFA-lebonyolítású hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania. Ugyanakkor a fellebbezés lehetővé tette, hogy a magyar válogatott előbb 2015 októberében a feröeriek elleni Eb-selejtezőt, majd novemberben a norvégokkal szembeni, sorsdöntő pótselejtező hazai visszavágóját is nézők előtt játssza le.

Nemzetek Ligája, további menetrend

2018. szeptember 11., 20.45: Magyarország–Görögország
2018. október 12., 20.45: Görögország–Magyarország
2018. október 15., 20.45: Észtország–Magyarország
2018. november 15., 20.45: Magyarország–Észtország
2018. november 18., 20.45: Magyarország–Finnország


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Rossi: Fiatal csapatunk van, nem egyenletes a fejlődésünk
Rossi: Fiatal csapatunk van, nem egyenletes a fejlődésünk

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nem taktikai oka volt az első félidei visszafogott teljesítménynek Litvániában, a második játékrészben ...

Itthon sem tudtunk pontot szerezni a szlovákok ellen
Meccsbeszámoló
Hivatalosak a férfi A-válogatott felkészülési mérkőzései

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nem taktikai oka volt az első félidei visszafogott teljesítménynek Litvániában, a második játékrészben ...