Újoncok és visszatérők Marco Rossi keretében
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2020. augusztus. 24., 14:42
Újoncok és visszatérők Marco Rossi keretében

A férfi A-válogatott Törökország és Oroszország ellen készülő keretébe Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta Simon Krisztiánt, Szőke Adriánt, Babati Benjámint, Cseri Tamást és Schäfer Andrást is. Dzsudzsák Balázs és Kádár Tamás viszont ezúttal nem csatlakozik a csapathoz.

A férfi A-válogatott 25 fős kerettel kezdi meg a felkészülést a Nemzetek Ligája idei első két mérkőzésére, melyeket szeptember 3-án a törökországi Sivasban, majd három nappal később a Puskás Arénában játszik a csapat. Az UEFA döntése értelmében mindkét találkozót zárt kapuk mögött játsszák le, ám ennek ellenére komoly szervezési feladatot ró a válogatott életét szervező Tömő Attila csapatmenedzserre és az egészségügyi stábra, hogy a lehető legfelelősebben és legszigorúbban betartsák és betartassák a jelenlegi járványhelyzetben elengedhetetlen egészségügyi protokollt. A válogatott játékosok utaztatását nehezíti, hogy minden országban más-más járványügyi szabályozás van életben, amelyeket nemcsak hazatéréskor, hanem a klubhoz történő visszaútnál is figyelembe kell venni. Az MLSZ – az UEFA-hoz hasonlóan – maximálisan elkötelezett abban, hogy minden lehetséges eszközzel fellépjen a járvány terjedése ellen.

A válogatott kerete a következő:

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)

Védők:

Baráth Botond (Budapest Honvéd)
Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven)
Botka Endre (Ferencvárosi TC)
Fiola Attila (Mol Fehérvár FC)
Korhut Mihály (Debreceni VSC)
Lang Ádám (Omonia)
Szalai Attila (Apollon Limassol)
Tamás Krisztián (Budapest Honvéd)
Willi Orbán (RB Leipzig)

Középpályások:

Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry)
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd)
Kalmár Zsolt (DAC)
Nagy Ádám (Bristol City FC)
Schäfer András (DAC)
Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)
Szoboszlai Dominik (FC Red Bull Salzburg)

Támadók:

Babati Benjamin (Zalaegerszegi TE FC)
Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC)
Sallai Roland (SC Freiburg)
Simon Krisztián (Újpest FC)
Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05)
Szőke Adrián (Heracles Almelo)

Visszatérő ezúttal Nikolics Nemanja és Simon Krisztián is, míg pályafutása során először kapott meghívót a felnőtt válogatottba Babati Benjamin, Cseri Tamás, Schäfer András és Szőke Adrián.

– Rengeteg szempontot kellett figyelembe venni a keret összeállításakor, hiszen hosszú idő telt el az előző mérkőzésünk óta, ennek tudható be, hogy a legutóbbi összetartáshoz képest 11 új játékosnak küldtünk most meghívót. Ennek sok oka van, de elsődlegesen a képességeik és a formájuk miatt döntöttünk a meghívásuk mellett. Rengeteg mérkőzésüket megnéztük, és a hozzáállásuk, valamint a teljesítményük alapján maximálisan megérdemlik, hogy lehetőséget kapjanak a válogatottban. Ahogy minden kerettagtól, tőlük is azt várom, hogy a legjobb oldalukat mutassák a válogatottban, illetve bátrak legyenek és harcosak. Nem azért hívtam meg ezt a tizenegy új labdarúgót, mert mások nem álltak rendelkezésre, hanem mert azt gondolom, hogy jelenleg ez a legerősebb keretünk. Az előttünk álló edzéseken és mérkőzéseken lehetőségük lesz bizonyítani, hogy jó döntés volt behívni őket a keretbe, és számolhatunk velük a jövőben, akár a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn is. A legnagyobb meglepetés talán Szőke Adrián meghívása. Őt nagyjából egy éve folyamatosan figyeljük, Gera Zoltánnál is sokat játszott az U21-es válogatottban, ráadásul az utóbbi időszakban rendszeresen szerepelt holland klubcsapata felkészülési mérkőzésein. Ezen a poszton minden tehetséges fiatalra szükség van, az ő esetében pedig most láttuk a legmegfelelőbbnek a pillanatot arra, hogy lehetőséget adjunk neki – nyilatkozta Marco Rossi szövetségi kapitány.

A rendszeres kerettagok közül ezúttal nem kapott meghívót Dzsudzsák Balázs, aki jelenleg az MTK Budapest csapatával edz, mivel az al-Aintól történt távozását követően még nem kötött szerződést egy klubbal sem. Kádár Tamás ezúttal szintén nem csatlakozik a válogatotthoz.

– Dzsudzsák Balázs helyzete gyakorlatilag ugyanaz, mint két évvel ezelőtt, amikor a válogatotthoz érkeztem. Egyelőre nincs klubja, az utolsó meccsét márciusban játszotta, és csak az utóbbi hetekben edz az MTK-val. Ez sajnos nem elég ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzésekhez megfelelő formában legyen, pedig nagyon tisztelem őt, és az én kapitányságom alatt is sok meccsen volt a csapat hasznára. Ha újra lesz csapata, és jó formában lesz, akkor természetesen számításba fogjuk venni ismét. Kádár Tamás a tavaly év végi mérkőzéseken nem volt igazán motivált. Valami megváltozott benne a Horvátország elleni idegenbeli meccset követően, ráadásul még új, kínai csapatánál sem illeszkedett be teljesen. Kitűnő játékosnak tartom, de neki is meg kell mutatnia, hogy maximálisan motivált a válogatottal kapcsolatban. Az ajtó előtte is nyitva áll, ha megfelelően motivált lesz, akkor a jövőben számolni fogunk vele.

Marco Rossi hozzátette: a szakmai stáb és a csapat szeretné a lehető legtöbbet kihozni a törökországi és az oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekből, senki sem úgy tekint ezekre, mint egyszerű felkészülési mérkőzésekre az októberi Európa-bajnoki pótselejtező előtt. A szövetségi kapitány agresszív futballt játszó, sokat futó, az ellenfelet már a saját térfelén letámadó csapatot szeretnék a pályán látni az előttünk álló összecsapásokon, amely minden tőle telhetőt megtesz a mérkőzésen a siker érdekében.

A kerettagok augusztus 30-án este találkoznak, és ezúttal nem Telkiben, hanem a Margitszigeten lesz a csapat bázisa. A Törökországi mérkőzésre szeptember 2-án délután utazik el a csapat.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.