Tabárez: Hálás vagyok, hogy Magyarország ellen vezethetem a csapatomat
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2019. november. 14., 20:11
Tabárez: Hálás vagyok, hogy Magyarország ellen vezethetem a csapatomat

Az uruguayi szövetségi kapitány azt kívánja, Magyarország találjon vissza a futball elitjébe. Diego Godín pedig úgy fogalmazott, még sosem játszott ilyen szép stadionban, mint a Puskás Aréna.

– Nemcsak történelmi okokból jelentős ez a mérkőzés, minden FIFA-meccs fontos számunkra. Én gyerekként éltem meg az 1954-es találkozót, amit az iskolába egy hatalmas rádión minden diák hallgathatott. Magyarország 4–2-re legyőzött minket és futballtörténelmet írt azon a világbajnokságon, gólrekordot állított fel. Akkor ismertem meg olyan neveket, mint Bozsik, Kocsis, Czibor, vagy Puskás, aki azon a mérkőzésen sérülés miatt nem játszott. Meg kell keresni az okokat, hogy Magyarország miért került ki a futball vérkeringéséből és miért nem talált még oda vissza. Én nagyon hálás vagyok a futball azon ajándékáért, hogy a magyar válogatott ellen vezethetem a csapatomat – nyilatkozta holnapi ellenfelünk szövetségi kapitánya.

Óscar Tabárez hozzátette, a játékosok maguk is azt mondják, ő is úgy látja és az orvosi stáb is megerősítette, hogy remek állapotban vannak a futballisták.

Persze jól kell beosztani a játékidőt, de csak ezután a találkozó után fogunk az Argentína elleni mérkőzésre koncentrálni. Megtiszteltetés, hogy a Puskás Aréna megnyitóján játszhatunk. Ez alatt a rövid idő alatt is láttuk, mennyire funkcionális, szép és méltóságteljes a stadion. Megtapasztaltuk, hogy errefelé mennyire tisztelik a régit és a hagyományost, a város pedig lüktető, az embereket finomakat esznek és kellemes zenét hallgatnak. Nem sokat tudtunk Magyarországról, csak amit a könyvekből meg lehet ismerni. Nem nagyon értettük, miért nem látjuk a magyar csapatokat a nemzetközi tornákon, és még nagyobb a kérdőjel, látva, milyen alapokkal rendelkezik Magyarország és milyen fontos a sport az embereknek. Kívánjuk, hogy az ország a futball terén is vissza tudjon találni az élvonalba. A múlt egy házhoz hasonló, támasza a jelennek, és a jövő kihívásait segít legyőzni. Ezzel nekünk is szembe kellett néznünk, amikor 2006-ban újra átvettük az uruguayi válogatott irányítását. Meg vagyok róla győződve, hogy azon nemzetek, amelyek rendelkeznek ilyen múlttal, könnyebben visszatalálnak a helyükre.

A pénteki mérkőzéssel kapcsolatban kiemelte a szövetségi kapitány, hogy a Cupa America után a FIFA-játéknapokon arra törekednek, hogy a játékelemeiket stabilizálják.

Persze az eredmény és a pályán mutatott magatartás is fontos, a tisztelet az ellenfél iránt és magunk felé is vannak elvárásaink. Megnéztük Magyarország Horvátország és Azerbajdzsán elleni találkozóját és láttuk, hogy nagy taktikai fegyelemmel játszik a csapat, nehéz ellenfélnek tűnik.

Diego Godín 2005-ben mutatkozott be a válogatottban és már 133 mérkőzés van a háta mögött. Ezeken 8 gólt szerzett.

Diego Godín csapatkapitány úgy fogalmazott, szeretnék kihasználni a lehetőséget, hogy egy versenyképes európai csapat ellen készülhetnek a sűrű európai versenynaptár ellenére.

A magyar játékosok közül többen is kiemelkedő bajnokságokban szerepelnek és a stadion is nagyon látványos. Fontos mérkőzés ez a felkészülésünk szempontjából, aminek tavaszra kell kicsúcsosodnia. Nagyon kedvesen fogadtak minket Magyarországon. Megtiszteltetés, hogy mi avathatjuk fel az új Arénát, ez az egyik legszebb stadion, amiben valaha játszhattam. Remélem, hogy a holnapi mérkőzés egy teltházas örömünnep lesz.

Az olasz Inter játékosát az újságírók az uruguayi futball sikerének titkáról is faggatták:

Nagyon sok gyönyörű pillanatot éltem meg a válogatottban és jó néhány kevésbé szépet is. Mindezekből igyekeztünk tanulni és fejlődni a szövetségi kapitány úr kezei alatt. Sokszor feltették már a kérdést, hogy egy ilyen kis ország hogyan tud ilyen sok remek kvalitású játékost produkálni. Nehéz erre válaszolni, összefügg a kultúrával, az életérzéssel, a futballtörténetünkkel. Valahol itt kereshető a kulcs, hogy a nemzeti érzés mennyire kapcsolódik össze a futball szeretetével. Az uruguayi nemzet elképzelhetetlen futball nélkül, benne van a génjeinkben.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.