Légiós sztárjaiban bízhat a szlovák válogatott
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2019. március. 20., 21:43
Légiós sztárjaiban bízhat a szlovák válogatott

Lassan három éve már, hogy az addig elsősorban Reprének (a válogatott, Reprezentácija szó becéző formája) nevezett gárda a Slovenskí sokoli (szlovák sasok) becenevet kapta meg. Azóta alaposan kicserélődött a nemzeti tizenegy, új a szövetségi kapitány, s új a játékosok jelentős része.

A szlovák válogatott második (az 1939 és 1944 közötti korszakot követő) születésnapja alig több mint huszonöt évvel ezelőtt történt. A függetlenség kikiáltása után 1994. február 2-án, az Arab Emírségekben játszotta első mérkőzését. Azóta két nagy tornán, a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon, illetve a 2016-os Európa-bajnokságon vehetett részt. (A köztes időről szólva: 1976-ban Csehszlovákia Európa-bajnoki címében a szlovákok lényegesen nagyobb szerepet vállaltak, mint a csehek. A nyugatnémetek elleni döntőt megnyerő gárda tizenhárom játékosából kilenc volt szlovák – vagy felvidéki magyar – és négy cseh.)

A 2018-as világbajnokság selejtezőin a szlovákok közvetlenül az angolok mögött végeztek a csoportjukban, de övék volt az egyetlen második helyezett csapat az európai zónában, amely nem játszhatott pótselejtezőt. A tavaly őszi Nemzetek Ligájában a B-divízióban harmadikok lettek az ukránok és a csehek mögött, így kiestek a C-be. Menet közben váltottak szövetségi kapitányt, a kassai Ján Kozák helyére egy mérkőzésre segítője, Štefan Tarkovič ugrott be, majd két találkozón már a cseh Pavel Hapal dirigált, aki egyébként 2015-től három éven át az U21-es válogatottat irányította.

Az Európa-bajnoki selejtezőkre már Hapallal vág neki a válogatott, immár a korábbi Liverpool-védő, Martin Škrtel és az orosz klubokat is megjárt, jelenleg az Olympique Marseille-t erősítő Tomáš Hubočan nélkül, ugyanis mindketten visszavonultak a válogatottságtól.

A keret egyik ásza a válogatottsági rekorder, a 112. mérkőzése előtt álló Marek Hamšík, akit éppen e hét elején választották meg 2018 legjobb szlovák futballistájának. Nyolcadszor (!) kapta meg ezt az elismerést! Hamšík 2007-től idén februárig volt a Napoli játékosa, megelőzte a góljai számát tekintve Diego Armando Maradonát. Ő a Napoli történetének legtöbb mérkőzést játszó és legtöbb gólt szerző játékosa. Néhány hete a kínai Talien Jifang játékosa, a csütörtök esti az első válogatott mérkőzés, amelyen a kínai klub játékosaként lép pályára. Hamšík a válogatott góllövőlistáján a révkomáromi Németh Szilárddal holtversenyben áll a második helyen, csupán eggyel előzi őket meg a 2016-ban rövid ideig a Debreceni VSC tagjaként az OTP Bank Ligában is szerepelt Robert Vittek.

A keret veteránjai közé tartozik a 32 éves Peter Pekarik, aki Dárdai Pál játékosa a berlini Hertha BSC-ben. Ugyancsak a berlini klubból hívták haza a szlovákok a veszélyes támadó középpályást, Ondrej Dudát. Elhagyta már az ötvenedik válogatottságát Juraj Kucka, aki most a Parma középpályása, de korábban játszott az AC Milanban is. Miként a pozsonyi Róbert Mak, aki a szentpétervári Zenit futballistája, valamint a hajdanán óriási tehetségnek induló Miroslav Stoch, akit tizenhét évesen a Chelsea vett meg. Bár az azóta eltelt tizenkét évben talán nem futotta be azt a karriert, amelyben reménykedett, de nyert holland (Twente, 2010), török (Fenerbahce, 2011) s Arab Emírségbeli (el-Ain, 2015) bajnokságot is. 2013-ban ő kapta meg a FIFA Puskás-díját. Most éppen a prágai Slavia futballistája.

A keret legértékesebb játékosa az Internazionale belső védője, Milan Škriniar, akitől klubja állítólag minimum 60 millió euróért lenne hajlandó megválni.
Apró különlegesség: a magyar keretben több játékos szerepel szlovák klubból, mint a vendéglátókéban. Pavel Hapal csupán egyetlen futballistát hívott meg a Fortuna Ligából, mégpedig Ľubomír Šatkát, aki Kalmár Zsolt csapattársa a dunaszerdahelyi DAC-ban, nem utolsósorban pedig a 2017–2018-as idényben Marco Rossi játékosa volt a sárga-kékeknél.

Hapal huszonnégyes keretében három újonc szerepel (Marek Rodák, a harmadik számú kapus, valamint Michal Sipľak és Martin Chrien), valamint további három játékos (Jaroslav Mihalík, Lukáš Štetina, Denis Vavro és Dávid Hancko) még ötnél kevesebb válogatottságot számlál. Hancko a Fiorentina keretének a tagja, legutóbb ő kapta a legjobb fiatal szlovák játékosnak felajánlott Peter Dubovský-díjat.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.