Rossi: A csapategység és az alázat lehet a siker kulcsa
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. március. 26., 14:30
Rossi: A csapategység és az alázat lehet a siker kulcsa

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint egy nagyon erős bolgár válogatott lesz a mieink ellenfele kedden az Európa-bajnoki selejtező sorozat első mérkőzésén, és csak a megfelelő hozzáállással érhetjük el a célunkat.

A bolgárok elleni hétfői Eb-selejtezőt megelőzően Marco Rossi szövetségi kapitány és Szoboszlai Dominik csapatkapitány vett részt a válogatott hivatalos sajtótájékoztatóján Telkiben. A mieink szakvezetője szerint végzetes hiba lenne, ha lebecsülnénk a Montenegró elleni hazai meccsén vereséget szenvedő bolgár együttest, és kizárólag alázatos játékkal lesz esélyünk a győzelem megszerzésére.

– Biztos vagyok benne, hogy Bulgária nehéz ellenfél lesz – fogalmazott Marco Rossi. – Fizikálisan erős csapattal állunk majd szemben, amelynek elöl gyors támadói vannak, emellett szilárd középpályával és védelemmel rendelkezik. Bár az első meccsén kikapott a sorozatban, a találkozó képe alapján a montenegróiak ellen is bőven benne volt a pontszerzés a játékában. Észnél kell lennünk az átmeneteknél és labdabirtoklásnál is, semmiképpen sem szabad területeket engednünk az ellenfél gyors játékosaiknak, mert ezt könnyen kihasználhatják. Soha, senki sem becsülheti alá az ellenfelét, különösen nekünk nincs erre alapunk. Saját példánkból tanulhattuk meg, hogy olyankor tudunk jó eredményeket elérni, ha csapatként küzdünk, és alázattal közelítjük meg a mérkőzést. Nem gondoljuk azt, hogy az angolok és a németek tavalyi legyőzése után az ő szintjükön lennénk, ezért ahhoz hogy hétfőn győzni tudjunk, száz százalékot kell nyújtanunk a pályán fejben és erőnlétben is. A papíforma csak egy dolog, az angolok és a németek ellen esélytelenként sikerült győznünk, erre bármikor sor kerülhet a mi kárunkra is. Ellenfelünket nyilván csalódásként érte őket, hogy elveszítette az első selejtezőjét, biztos vagyok benne, hogy Budapesten próbálja meg behozni az elvesztett pontokat. A bolgárok az előző négy mérkőzésükön hasonló taktikai hozzáállást követtek, Montenegró elleni viszont változtattak, mi igyekszünk minden eshetőségre megfelelően felkészülni.

Marco Rossi a várható kezdőcsapatról nem árult el részleteket, azt viszont kiemelte: az észtek elleni összecsapásnak rengeteg tanulsága volt a kezdőcsapat összeállítására nézve, ugyanakkor bárkinek lehet fontos szerepe hétfőn, mert akár tizenhat játékos is pályára léphet majd.

– Számunkra nagyon fontos volt az észtek elleni mérkőzés, olyan tanulságokat szűrtünk le, ami segíti a bolgárok elleni kezdőcsapat kialakítását. Ne feledjük el, hogy nemcsak a kezdőcsapat számít, ha kihasználjuk az öt cserelehetőségünket, akkor a mérkőzés végére jelentősen változik a felállásunk, ezért minden kerettagra fontos szerep hárulhat. Az észtek elleni találkozón látszott, hogy klasszikus középcsatárral és hamis kilencessel is működik a játékunk, szeretnénk mindkét opciót a lehetőségeink között tartani, és az aktuális helyzetnek megfelelően változtatni a taktikánkat – tette hozzá Rossi.

Szoboszlai Dominik kérdésre válaszolva elmondta: egyáltalán nem biztos abban, hogy a bolgárok visszaállnak majd ellenünk, de bármi is lesz a tervük, igyekszünk megfelelően reagálni rá.

– Magunkra kell koncentrálnunk, és nem szabad az elvárásokkal sem foglalkoznunk. A saját játékunkat és a legjobb formánkat kell nyújtanunk – mondta Szoboszlai, aki hozzátette: csapatkapitányként még nem kapott ki, és szeretné még hosszú idei folytatni ezt a sorozatot.

Vasárnap meglátogatta a csapatot dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, aki Marco Rossit és Cosimo Ingusciót is köszöntette 50. válogatott mérkőzése alkalmából, Nego Loic pedig 25. válogatottsága alkalmából kapott emlékplakettet a szövetségtől.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.