Nemzetek Ligája: Sztárcsapatokra várva
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2021. december. 09., 18:06
Nemzetek Ligája: Sztárcsapatokra várva

Pontosan egy hét múlva rendezik a Nemzetek Ligája 2022/2023-as szezonjának sorsolását, amelyen Európa legerősebb csapatai közül kap három csoportellenfelet a magyar válogatott. Összeállításunkban összefoglaljuk a legfontosabb információkat arról a 12 csapatról, amelyek közül kikerülnek majd ellenfeleink.

A magyar válogatott tehát szinte a sorsolás eredményétől függetlenül roppant nehéz ellenfelek ellen fog pályára lépni a Nemzetek Ligája 2022/2023-as kiírásában. A sorsolásról és az NL lebonyolításának legfontosabb részleteiről korábbi cikkünkben minden információ megtalálható. A sorsolás december 16-án 18 órakor kezdődik Montreaux-ben.

Európa legjobb csapatai közül kap NL-ellenfelet a férfi A-válogatott

Európa legjobb csapatai közül kap NL-ellenfelet a férfi A-válogatott

Az európai szövetség december 16-án 18 órakor Montreaux-ben tartja meg a Nemzetek Ligája 2022/23-as kiírásának csoportsorsolását. A magyar válogatott az előző kiírásban csoportgyőztes volt a B ligában, így jövőre az A ligában, Európa 16 legerősebb csapata között fog szerepelni.

Tovább

A lehetséges ellenfelek:

1. FRANCIAORSZÁG
A sorban az első a Nemzetek Ligája előző kiírása alapján első helyre rangsorolt francia válogatott, amely nemcsak a Nemzetek Ligája címvédője, de egyben a regnáló világbajnok is. A gallok erejét a nyári Európa-bajnokságon a magyar válogatott testközelből is megtapasztalhatta a teltházas Puskás Arénában: Marco Rossi együttese óriási bravúrt elérve 1-1-es döntetlent játszott a Didier Deschamps által irányított csapattal, melynek olyan világsztárok alapemberei mint Kylian Mbappé, Paul Pogba vagy Ousmane Dembélé. Az idei vb-selejtezőkből csoportelsőként Ukrajnát és Finnországot megelőzve jutott ki Franciaország.

2. SPANYOLORSZÁG
A Luis Enrique vezette hispánok ugyan nem annyira sikeresek, mint 10-15 évvel ezelőtt, azonban a rangsorban második helyük már önmagában is jól mutatja erejüket. A vb-selejtezőkön megnyerték csoportjukat, mindössze Svédország tudta legyőzni őket, illetve a görögök 1-1-es döntetlent játszottak ellenük. Kulcsjátékosaik között találjuk Jordi Albát, Sergio Busquetset és Álvaro Moratát is. Az NL előző kiírásának döntőjében 2-1-re kaptak ki Franciaországtól, vagyis ezüstérmesek lettek.

3. OLASZORSZÁG
Az előző Nemzetek Ligája-idény bronzérmese, a regnáló Európa-bajnok, amely jelenleg ugyan sokkal gyengébb formában van, mint a nyári Európa-bajnokságon, hiszen pótselejtezőt kell majd játszania tavasszal a vb-szereplésért, de így is hihetetlenül erős csapata van. Selejtezőcsoportjában mindkétszer döntetlent játszott a végül csoportgyőztes Svájccal, de utolsó mérkőzésén Észak-Írországban sem tudott nyerni. Kulcsemberei közül a nyári Eb-n még csapatkapitány Giorgio Chiellini visszavonult, azonban jó barátja, Leonardo Bonucci, illetve Ciro Immobile és Lorenzo Insigne továbbra is Roberto Mancini rendelkezésére állnak – hogy csak néhány nevet említsünk a legismertebbek közül.

4. BELGIUM
A belga válogatottat 2016 óta irányítja a spanyol Roberto Martinez, akinek együttese már kvalifikálta magát a katari világbajnokságra: 20 pontot szereztek Wales-t és Csehországot megelőzve, melyekkel egy-egy döntetlent játszottak, többi mérkőzésüket pedig mind megnyerték. A 2016-os Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Belgium ejtette ki Magyarországot. Azon a mérkőzésen Romelu Lukaku, Eden Hazard és Kevin de Bruyne is pályára lépett, akik jelenleg is alapemberei a belga válogatottnak.

5. PORTUGÁLIA
A második kalap legerősebb együttese Portugália, amely a nyári kontinenstornán az egyetlen csapat volt, amely le tudta győzni a magyar válogatottat. A vb-selejtezőkön azonban óriási meglepetésre csak a második helyen végeztek csoportjukban: Szerbia - melyet sem hazai pályán, sem idegenben nem tudtak legyőzni, - megelőzte őket. A pótselejtezők sorsolásánál ráadásul egy ágra kerültek Olaszországgal, így vagy Portugália vagy Olaszország biztosan nem lesz ott Katarban. A 2016-os Európa-bajnokot 2014 óta irányító Fernando Santos továbbra is olyan sztárokra számíthat, mint Cristiano Ronaldo, João Félix vagy Bernardo Silva.

6. HOLLANDIA
A nyári Európa-bajnokság után öt év "nyugdíjas életet" követően Louis van Gaal harmadik alkalommal is elvállalta hazája válogatottjának irányítását. A rutinos szakember kinevezése jó döntésnek bizonyult, mivel Hollandia a 2018-as vb kihagyását követően jövőre biztosan ott lesz Katarban, ugyanis Törökországot és Norvégiát megelőzve megnyerte csoportját. Ugyanakkor hullámzó teljesítményt nyújtott, mivel Törökországot például 6-1-re győzte le Amszterdamban, ugyanakkor idegenben Norvégiával 1-1-et, Montenegróval pedig 2-2-t játszott. Többek között olyan topjátékosok erősítik a csapatot, mint Frankie de Jong, Memphis Depay vagy Virgil van Dijk.

7. DÁNIA
Dánia a nyári Európa-bajnokság egyik legnépszerűbb csapata volt. A Finnország elleni első csoportmérkőzésén Christian Eriksen ájultan esett össze a pályán, társai azonban a sokkoló történések után oroszlánként harcoltak és a Belgium elleni sikerhez is nagyon közel voltak, Oroszországot pedig 4-1-re le is győzték. A vb-selejtezőkön a dánok folytatták menetelésüket, és az összes csapat közül ők és Németország szerezték a legtöbb pontot, szám szerint 27-et. Csupán Skócia ellen idegenben kaptak ki. Bár sztárjátékosaik nincsenek, de például Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Orbán Willi csapattársa, Yussuf Poulsen illetve Thomas Delaney és Simon Kjær is mindannyian európai topligákban játszanak.

8. NÉMETORSZÁG
A német válogatott az Európa-bajnokság egyik legemlékezetesebb mérkőzését játszotta Magyarországgal, és mindössze 6 percen múlt, hogy Marco Rossi együttese nem ejtette ki a Nationalelfet és jutott tovább. A müncheni 2-2-es döntetlen a hazaiaknak kedvezett. Az már a kontinenstorna előtt ismert volt, hogy Joachim Löw távozik a nemzeti együttes éléről, és helyét a Bayern Münchentől érkező Hansi Flick veszi át. A váltás eredményes volt, hiszen Németország 9 pontos előnnyel nyerte meg selejtezőcsoportját Észak-Macedóniát és Romániát megelőzve. Egyetlen vereségét a macedónoktól szenvedte el a gárda, ráadásul hazai pályán. Sztárjaik között megtaláljuk Thomas Müllert, Kai Havertzet és Ilkay Gündogant is.

9. ANGLIA
A magyar válogatott vb-selejtezős ellenfele a harmadik kalap legerősebb csapata, és már biztos világbajnoki résztvevő. Az angolok Gareth Southgate 2016-os kinevezése óta az azt megelőzőnél sikeresebb időszakot mondhatnak magukénak, amit az is jól mutat, hogy a nyári Európa-bajnokságon ezüstérmesek lettek. A vb-selejtezőkön mindössze Lengyelországgal idegenben és a mieinkkel hazai pályán játszottak döntetlent. Tíz mérkőzésükön ráadásul 39 gólt szereztek, ami olyan játékosokkal, mint Harry Kane, Raheem Stirling vagy Harry Maguire, talán nem is meglepő.

10. LENGYELORSZÁG
A lengyel válogatott irányítását januárban vette át a korábban a MOL Fehérvár FC-nél is dolgozó Paulo Sousa. Csapata a nyári Európa-bajnokságon mindössze Spanyolországgal tudott egy döntetlent játszani, Svédországtól és Szlovákiától is kikapott. Lengyelország a vb-selejtezőcsoport második helyét szerezte meg, így pótselejtezőt kell játszania Oroszországgal és ha nyer, akkor a Svédország-Csehország párharc győztesével. Legnagyobb sztárjuk kétségkívül Robert Lewandowski, csapatuk magját kizárólag idegenlégiós játékosok alkotják.

11. SVÁJC
A svájci válogatottat jól ismerjük, hiszen a 2018-as világbajnokság selejtezőin azonos csoportban szerepeltünk. Akkor hazai pályán még ha nem is nyert, de egyik legjobb mérkőzését játszotta ellenük Bernd Storck csapata (2-3), idegenben viszont 5-2-es vereséget szenvedett. Az oroszországi vb-n a nyolcaddöntőben estek ki, a 2022-es világbajnokságra viszont az Európa-bajnok Olaszországot megelőzve jutott ki csoportjából a Murat Yakin vezette együttes, melynek továbbra is alapembere Xherdan Shaqiri, Fabian Schar és Breel Embolo is.

12. HORVÁTORSZÁG
Horvátországgal legutóbb a 2020-as Eb-selejtezőiben játszott a magyar válogatott. Akkor hazai pályán 2-1-es győzelmet aratott Marco Rossi csapata, idegenben viszont 3-0-ra alulmaradt a 2018-as vb ezüstérmesével szemben. Zlatko Dalić együttese a katari világbajnokságra már kvalifikálta magát, miután Oroszországot és Szlovákiát is megelőzte selejtezőcsoportjában. A horvát válogatottat 2017 óta irányító szakember olyan sztárokra számíthat csapatában, mint Luka Modrić, Ivan Perišić vagy Szalai Ádám mainzi csapattársa, Andrej Kramarić.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.