Nagy Ádám: Nagy dolog lenne, ha fel tudnánk vidítani az embereket
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2020. november. 11., 21:13
Nagy Ádám: Nagy dolog lenne, ha fel tudnánk vidítani az embereket

Nagy Ádám a 2016-os, Izland elleni Eb-mérkőzésről és a jelenlegi keretekről is beszélt a csapat mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján. Marco Rossi ugyan személyesen nem lehet a játékosok mellett, de mindent megtesz, hogy a karantéból is segítse őket.

– A fiatal kerettagoknak már többször is a lelkükre kötöttem, hogy egyedül arra koncentráljanak, amiket megbeszéltünk a játékkal kapcsolatban és ne hagyják, hogy a mérkőzés fontossága, vagy bármilyen külső körülmény elvonja a figyelmüket. Hogy ha végig a munkánkra tudnak összpontosítani és a pályán fizikálisan és fejben is jelen tudnak lenni, jó esélyünk lesz holnap este – kezdte Marco Rossi a férfi A-válogatott szerda esti online sajtótájékoztatóján. Mint az ismert, a szövetségi kapitány több negatív koronavírus-teszt után, az utolsó vizsgálaton pozitív eredményt mutatott, ezért elkülönülve dolgozik.

Természetsen a szövetségi kapitány a keret állapotáról, a játékosokról is kérdezték az újságírók.

– Ami Nagy Ádámot illeti, az elmúlt két hétben jó játékot mutatott a Bristol Cityben és nagyon jó fizikális állapotban is van. Szalai Ádámot tény, hogy nem játszatja a klubedzője, de ő is jó állapotban van és vannak olyan kritikus pontok, amiben nagyon fontos szerepe van. Most a technikai stáb is hiányos lesz és szükség lesz valakire a pályán, aki lélektani vezető tud lenni, Szalai Ádám túl fontos ahhoz, hogy ne szerepeljen. Ha bárki bírálna a kezdőcsapatom miatt, az engem kevésbé érdekel, hiszen rengeteg szempontot kell mérlegelnem és ezek között a mentális késségek nagyon fontosak. De ha a technikai képességeket nézzük, ahogy Szalai Ádám átveszi és megjátssza a hosszú labdákat, azt nem sokan tudják a magyar mezőnyben. A bolgár meccs előtt is sok kritikát kaptam Szalai Ádám miatt, és ha most visszanézzük a találkozót, láthatjuk, hogy az első két gólban is óriásai szerepe volt.

A keret több tagja is kijelentette már, hogy élete mérkőzése lesz az Izland elleni. Marco Rossi is pályafutásának meghatározó döntőjének tartja ezt a találkozót, igaz, a jelen helyzetben ő csak a távolból tudja segíteni a csapatot. A felkészülés egészen szerdáig a megszokott mederben folyt, a mai edzést pedig szobája ablakából nézte, miközben telefonon tartotta a kapcsolatot a stábtagokkal.

 Úgy készülünk erre a találkozóra, ahogy minden más nemzetközi meccsre, még egy barátságos találkozót sem becsülök alá, ha Magyarországot képviseljük. Természetesen tisztában vagyunk a holnapi mérkőzés fontosságával, de nem szabad ebben kiégnünk, tudnunk kell ezt kezelnünk. Hosszú út áll mögöttünk és nagyon mérges vagyok, hogy éppen egy nappal a mérkőzés előtt kaptam meg a pozitív koronavírus-tesztemet. Lassan túltettem magam ezen és próbálok a feladataimra és a fiúkra összpontosítani. Megnyugtató számomra, hogy minden játékos, akit holnap pályára küldök, egy igazi harcos. Olyan ellenféllel nézünk most szembe, amely papíron valamelyest előttünk áll a rangsorban. Hadd hangsúlyozzam viszont az elmúlt időszak eredményei között, hogy az Eb-selejtező csoportunkban a negyedik kalapból indultunk és ebben a nehéz csoportban Walesben még a bennmaradásért játszottunk. Októberben háromszor is jó eredményt értünk el, most viszont három nagyon nehéz mérkőzés jön, és a fociban benne van a siker és az is, hogy egy bakit követünk el. Bízom benne, hogy a felkészülésünknek megfelelően jó teljesítményt fogunk nyújtani.

A keretbe 24 mezőnyjátékos és 3 kapus kapott meghívót, Kleinheisler László viszont Rossihoz hasonló módon karanténba került, ami miatt nem tudott csatlakozni. A szövetségi kapitány ezzel kapcsolatban elmondta, örült volna, ha Kleinheisler is megérkezik az összetartásra, de azért hívott be ilyen bő keretet, hogy minden eshetőségre fel legyenek készülve.

 Az mindig előnyös, ha több játékosból választhatunk. Meccsről meccsre mérlegelni kell, hogy ki játsszon, lehetségesnek tartom például, hogy Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt is egyszerre legyen pályán. Különböző posztokon különböző a felhozatal, vannak olyan szerepek, ahol több, máshol kevesebb a jelöltünk.

A csapat játékosa, Nagy Ádám azt emelte ki, hogy az izlandi keret nem ment keresztül olyan fiatalításon a 2016-os Eb-találkozás óta, mint ami nálunk történik.

 Nem gondolom, hogy ez negatívumot jelentene az izlandi csapatnak. Ezek a játékosok eljutottak egy olyan szinte, hogy nem kell bemutatni őket, a Nemzetek Ligájában az A-divízióban játszhatnak, ezért is gondolom, hogy a holnapi mérkőzés igazi döntőhez méltó találkozó lesz. Ha azt nézzük, 2016 óta milyen mérkőzéseket játszott mindkét válogatott, úgy gondolom, mindkét csapat erősödött. Nehéz lenne összehasonlítani a két együttes régebbi arcát a mostanival, de úgy látom, a vérfrissítésnek köszönhetően sokat fejlődtünk, jó védekezésből indulva igyekszünk ráerőltetni a saját akaratunkat az ellenfélre és a megbeszélteket megvalósítani a pályán.

Az angliai légiósunk elárulta, egy sajtótájékoztatón sokszor jobban izgul, mint egy mérkőzésen, de a holnapi találkozó talán mégis más.

– Rengeteg ember fog figyelni minket holnap, akiket ha fel tudunk kicsit vidítani, akkor az nagyon nagy dolog lenne a számunkra. Egy kis drukk van bennem, de szerencsére ez az izgulás nem blokkol le, vettem például egy kis szúdoku, amivel lekötöm a gondolataimat.

Nagy Ádám szerint a magyar válogatott igazi ereje a csapategységben rejlik és van néhány olyan név a csapatban, akik a támadóharmadban képesek olyan váratlant húzni, amivel meg lehet nyerni egy ilyen fontos mérkőzést.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.