Marco Rossi kihirdette a végleges Eb-keretet
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2021. június. 01., 17:40
Marco Rossi kihirdette a végleges Eb-keretet

Az ausztriai edzőtáborozás végén, az UEFA határidejét betartva Marco Rossi kihirdette 26 fős Európa-bajnoki keretét. Szoboszlai Dominik nem lehet tagja az Európa-bajnokságon résztvevő csapatnak. A sérülés miatt idén még egy mérkőzést sem játszó középpályás a válogatott egészségügyi stábja által végzett alapos felmérés alapján nincs megfelelő állapotban, minimális terhelés is megerőltető volt számára. Rajta kívül Tóth Balázs és Spandler Csaba nem került be a végleges keretbe.

Marco Rossi csütörtök óta dolgozott együtt a Hangya Szilveszter sérülését követően 29 fősre fogyatkozó kerettel, kedden azonban rendkívül nehéz döntést kellett meghoznia, hiszen minden játékossal nagyon elégedett volt az eddigi felkészülés során.

– Ahogy azt előre is tudtam, roppant nehéz feladat volt eldönteni, hogy kik kerüljenek be az Eb-keretbe, hiszen kivétel nélkül mindenki nagyon keményen dolgozott azokon az edzéseken, amelyeken részt vett – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Szeretném megköszönni Balázsnak és Csabának is a kitűnő munkát, a profi hozzáállásukat, biztos vagyok benne, hogy fogunk még találkozni velük a magyar válogatottban. A csapatrészek között szerettünk volna egyensúlyt tartani, hogy mindegyikben nagyjából ugyanannyi opciónk legyen, és elsőbbséget élveztek azok, akik több poszton is bevethetők.

A jelenlegi keretből húszan voltak tagjai az Izland elleni, őszi Eb-pótselejtezőt sikeresen megvívó együttesnek is. A huszonhat játékosból tizennégy az OTP Bank Ligában szerepelt az előző idényben, közülük ketten (Gazdag Dániel és Schön Szabolcs) azóta légiósnak álltak. Három újoncot avathatunk a következő mérkőzéseken, Schön, valamint Hahn János és Bolla Bendegúz első alkalommal léphet pályára a felnőtt nemzeti csapatban, amennyiben Marco Rossi bizalmat szavaz nekik az Eb-t megelőző két felkészülési mérkőzésen, vagy a részben hazai rendezésű torna találkozóin. 

A keret két újoncáról, Schön Szabolcsról és Hahn Jánosról a szövetségi kapitány elmondta: a két labdarúgó atlétikai frissessége meggyőző volt, mindketten remek formában vannak:

Schön bal lábas, akár a védelemben és a középpályán is tud játszani, ezért alternatívát jelenthet több poszton. Hahn nagyszerűen érzi a labdát, kiváló góllövő, az edzéseken is remek formát mutatott. Örömmel látom, hogy hamar alkalmazkodott a követelményekhez, és a csapat is gyorsan befogadta.

Szoboszlai Dominik csütörtökön csatlakozott a férfi A-válogatott Saalfeldenben készülő keretéhez. A 20 éves középpályás az RB Leipzig tréningjeit is csak nemrégiben kezdte el, de teljes értékű edzésmunkát nem végezhetett még. A válogatott egészségügyi stábja hetek óta folyamatosan egyeztetett az RB Leipzig stábjával. Dominik mindenre kiterjedő, alapos állapotfelmérésen vett részt érkezését követően, illetve a csütörtöki és a pénteki edzés alacsony fizikai megterhelést jelentő részein dolgozott csak együtt a csapattal. Sajnos már ez az alacsony terhelés is megterhelő volt számára, így az Európa-bajnokságra biztosan nem kerülhetne játékra kész állapotba.

– Érkezése után a lehető legalaposabban felmértük Dominik állapotát, illetve az edzéseken is csak nagyon korlátozott ideig, és minimális terhelés mellett vehetett részt – mondta az mlsz.hu-nak dr. Szilas Ádám csapatorvos. – Sajnos pár nap alatt egyértelművé vált, hogy az Európa-bajnokságra nem lesz játékra alkalmas állapotban. Minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy az Eb-n számíthasson rá a szakmai stáb, de a meccsterhelés töredékének megfelelő feladatok is megterhelők voltak számára, ami ellehetetleníti a lehetőségét annak, hogy június közepén akár csak rövid időre is bevethető legyen.

Azzal mindenki tisztában van, hogy Szoboszlai Dominik milyen fontos tagja a válogatottnak, a szakmai és az egészségügyi stáb ezért azon az állásponton volt, hogy a legminimálisabb mértékben sem szeretné kockáztatni a fiatal középpályás egészségét.

– Mindannyian nagyon bíztunk abban, hogy Dominik az Eb-re játékra alkalmas állapotban lehet, hiszen nagyon fontos tagja a csapatunknak – értékelte a helyzetet Marco Rossi. – Én magam szinte bármilyen kompromisszumra kész voltam, hogy legrosszabb esetben is legalább pár percre pályára léphessen az Európa-bajnokságon. Ugyanakkor kötelességünk kizárólag szakmailag megalapozott és felelősségteljes döntést hozni, amellyel nem veszélyeztetjük Dominik egészségét a rövidtávú célok érdekében. Emellett szól az is, hogy ha esetleg pár percre pályára küldenénk a kontinenstornán, és ott megsérülne, akkor lehet, hogy a rendkívül fontos őszi vb-selejtezőkön nélkülöznünk kellene őt, ráadásul ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoznánk klubcsapatát, az RB Leipziget is.

Ezt a mostani, rendkívül szomorú döntést meghozva azonban bízunk abban, hogy ősszel már a lehető legerősebb keretünkkel folytathatjuk a harcot a világbajnoki kvalifikáció eléréséért.

Dominik, aki nagyon profi módon kezelte a helyzetet, elmondta, hogy az elkövetkező hetekben nagyon fog szurkolni a csapatnak, és arra fog koncentrálni, hogy a lehető leghamarabb ismét teljesen egészséges legyen.

– Ha azt mondom sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek.

Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány – fogalmazott Szoboszlai.

A válogatott keret tagjai szerdán utaznak haza Ausztriából. Június 4-én Ciprus, június 8-án pedig Írország ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen a válogatott, mindkét találkozó helyszíne a Szusza Ferenc Stadion lesz. Első Eb-csoportmeccsét pedig június 15-én játssza Marco Rossi együttese Portugália ellen a Puskás Arénában.

A férfi A-válogatott 26 fős Eb-kerete:

Kapusok:

Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC)
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők:

Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC)
Botka Endre (Ferencvárosi TC)
Fiola Attila (MOL Fehérvár FC)
Kecskés Ákos (FC Lugano)
Lang Ádám (Omonia Nicosia)
Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC)
Orbán Willi (RB Leipzig)
Szalai Attila (Fenerbahçe FK)

Középpályások:

Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry)
Gazdag Dániel (Philadelphia Union)
Holender Filip (Partizan Belgrád)
Kleinheisler László (NK Osijek)
Nagy Ádám (Bristol City)
Nego Loic (MOL Fehérvár FC)
Schäfer András (DAC)
Sigér Dávid (Ferencvárosi TC)

Támadók:

Hahn János (Paksi FC)
Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC)
Sallai Roland (SC Freiburg)
Schön Szabolcs (FC Dallas)
Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05)
Varga Kevin (Kasimpasa)
Varga Roland (MTK Budapest)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.