Magyar állampolgár lett Marco Rossi és Cosimo Inguscio
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. október. 03., 18:03
Magyar állampolgár lett Marco Rossi és Cosimo Inguscio

A 2012. óta együtt dolgozó Marco Rossi és Cosimo Inguscio együtt lettek magyar állampolgárok 2023. október 3-án Budapesten.

Marco Rossi 2012-ben érkezett Magyarországra, ekkor nevezte ki vezetőedzőnek a Budapest Honvéd. Kispesten csatlakozott a stábjához Cosimo Inguscio, aki ekkor már a Honvéd kötelékébe tartozott. Párosuk a férfi A-válogatott vezetését is együtt vállalta el 2018-ban, majd vezette sikerre a 2020-as Eb selejtezői során és a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában, jelenleg pedig a következő Eb-részvétel kiharcolásához áll közel a csapat.

A szövetségi kapitány számtalan alkalommal beszélt már Magyarországhoz fűződő különleges viszonyáról, és arról, hogy mennyire szereti az országot és a magyarokat is. A mintegy tizenegy itt töltött év után 2023. október 3-án Marco Rossi és Cosimo Inguscio magyar állampolgárok lettek. Az erről szóló dokumentumokat az állampolgári eskü magyar nyelven történő letétele után Novák Katalin köztársasági elnöktől vehették át az államfői rezidencián, Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért felelős honvédelmi miniszter, Csányi Sándor MLSZ-elnök, Vági Márton MLSZ-főtitkár, Berzi Sándor MLSZ-alelnök és Pokorni Zoltán 12. kerületi polgármester jelenlétében.

– Sok olyan pillanatot kaptam már Magyarországtól és a magyaroktól, amikor elérzékenyültem, pedig nem vagyok túlságosan érzelgős típus – fogalmazott Marco Rossi az mlsz.hu-nak. – A mai nap azonban ismét ilyen volt, hiszen az az ország, az a nemzet, amelyet második otthonomnak tekintek, hivatalosan is befogadott. Köszönöm a magyaroknak azt a szeretetet, amellyel irányomba viseltetnek, illetve a köztársasági elnök asszonynak, hogy ilyen különleges körülmények között válhattam magyar állampolgárrá és természetesen Csányi Sándor elnök úrnak is, akinek belém vetett bizalma nélkül nem tölthettem volna ennyi időt Magyarországon, és nem válhattam volna magyar állampolgárrá.

A két szakember természetesen olasz állampolgárságát is megtartja a magyar mellett, de mint Cosimo Inguscio mondta, egyiket sem helyezik a másik elé.

– Hihetetlen dolog számunkra, hogy immáron magyarként ülhetünk le a magyar válogatott kispadjára. Azt hiszem, azt nem is kell mondanom, hogy mennyire szeretjük a magyarokat és Magyarországot mindketten, így nagyon bízunk benne, hogy minél több örömöt tudunk még okozni a magyar embereknek! Marcóhoz hasonlóan én is szeretném megköszönni mindenkinek, aki a legapróbb mértékben is hozzájárult ahhoz, hogy ma este már magyar állampolgárokként hajthatjuk álomra a fejünket.

Marco Rossi és Cosimo Inguscio legközelebb október 14-én szombaton ül a válogatott kispadján a Puskás Arénában, Szerbia ellen.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.