Hiába a biztató második félidő, kétgólos vereséggel kezdtük az Európa-bajnokságot
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2024. június. 15., 17:09
Hiába a biztató második félidő, kétgólos vereséggel kezdtük az Európa-bajnokságot

Férfi A-válogatottunk az első félidőben nem találta a svájciak játékának ellenszerét az Európa-bajnokság szombati nyitómérkőzésén, a második félidőben feljavuló játék azonban már nem volt elég a pontszerzéshez - Svájc 3-1-re megnyerte a találkozót.

Férfi A-válogatottunk szombat kora délután megkezdte szereplését a 2024-es Európa-bajnokságon, az első csoportmérkőzést a svájciak ellen játszotta Marco Rossi együttese.

Ez volt a második találkozónk nagyobb versenyen a svájci válogatottal, 86 évvel ezelőtt 1938-ban a világbajnokság negyeddöntőjében 2-0-ra győztünk. A két csapat örökmérlege a magyar válogatott felé billen (46 mérkőzés, 30 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség, 131–66-os gólkülönbség), az utóbbi 30 évben azonban a svájciak voltak a sikeresebbek a két csapat összecsapásain.

Marco Rossi az első Eb-mérkőzésünkön Gulácsi Péternek szavazott bizalmat a kapuban, a hátvédsort Lang Ádám, Orbán Willi és Szalai Attila alkotta, a középpálya tengelyében Nagy Ádám és Schäfer András kapott helyet, a jobb szélen Fiola Attila, a bal oldalon Kerkez Milos kezdett, míg a támadósor Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Varga Barnabás triójából állt.

Az első percekben a svájci válogatott játszott némi labdabirtoklási fölényben, de az első magyar helyzetre sem kellett sokat várni, a 10. percben egy gyors ellentámadás végén Sallai Roland lőtt a 16-oson kívülről a kapu fölé. A 12. percben azonban megszerezte a vezetést a svájci válogatott, Aebischer remek passzát követően Kwadwo Duah került ziccerbe, és mintegy 10 méterről Gulácsi mellett a hálóba passzolt. A játékvezető asszisztense lest intett, de a VAR-vizsgálat után a bíró megadta a gólt (0-1). A 20. percben egy védelmi hibát kihasználva ismét ziccerbe kerültek a svájciak, Gulácsi bravúrral védte Vargas lövését.

A svájciak a vezetés tudatában sem vettek vissza, továbbra is ők irányították a mérkőzést, az első 30 percben alig-alig tűntünk fel az ellenfél 16-osánál. A 37. percben egy kapu elé ívelt szabadrúgásra Orbán érkezett, de nem tudta jól megfejelni a labdát. Sok volt a technikai hiba a játékunkban, a svájciak pedig azonnal éltek az ilyen lehetőségekkel, megnyerték a párharcokat, megszerezték a szabad labdákat. A 45. percben is egy ilyen szituációban került vissza hozzájuk a labda, majd Aebischer kihasználta, hogy nem támadják meg, és 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (0-2), beállítva a félidei eredményt.

A szünetben egy helyen változtattunk, Lang Ádám helyére Bolla Bendegúz állt be. A fordulás után az első helyzet a svájciak előtt adódott, Gulácsi tolta szögletre a labdát. Ezt követően élénkebbé vált a játékunk, míg a svájciak átadták a kezdeményezést, várva a védelmünk esetleges fellazulására.

A 63. percben az addigi legnagyobb helyzetünk maradt ki, Szoboszlai bal oldali beadása után Varga Barnabás szabadon fejelhetett 8 méterről, de a labda egy fél méterrel a bal kapufa mellett hagyta el a pályát.  Négy perccel később viszont már sikerült szépítenünk, ezúttal is Szoboszlai ívelt be jobbról, és ezúttal is Varga volt a befejező ember: ügyesen előzte meg az emberét a hosszú oldalon, majd előrevetődve, 2 méterről a kapuba fejelt (1-2).

A gól után Nagy Ádám helyére Kleinheisler László érkezett, míg a svájciak két helyen frissítettek, Zeki Amdouni és Leonidas Stergiu állt be. A folytatásban a kockázatvállalóbb játékunkra a svájciak is reagáltak, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek.

A 80. percben Szalai Attilát Dárdai Márton váltotta, Kerkez helyére pedig Ádám Martint küldte pályára Marco Rossi szövetségi kapitány. A hajrában mindent megtettünk az egyenlítés érdekében, de a mérkőzés végéig nem jegyeztünk újabb kaput eltaláló lövést, a svájciak viszont kihasználták egy nagy védelmi hibánkat: eladtuk a labdát a 93. percben a kapunk előtt, Embolo pedig Gulácsi felett a hálóba emelt, kialakítva az 1-3-as végeredményt.

A magyar válogatott négy nap múlva az első fordulóban a skótokat pénteken 5-1-re legyőző házigazda németek ellen lép pályára Stuttgartban.

MAGYARORSZÁG–SVÁJC 1–3 (0–2)
Köln, Vezette: Slavko Vincic (Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), W. Orbán, Szalai A. (Dárdai, 79.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai R., Varga B., Szoboszlai. 
SVÁJC: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer (Stergiou, 68.), G. Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Duah (Amdouni, 68.), Vargas (Embolo, 74.). 
Gólszerző: Varga (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

NL-rajt: már Telkiben készül a válogatott
NL-rajt: már Telkiben készül a válogatott

Gazdag Dániel sérülés miatt nem utazott haza az Egyesült Államokból, rajta kívül minden kerettag megérkezett az MLSZ edzőközpontjába, és megkezdte ...

Magyarország-Bosznia-Hercegovina: Elindult a jegyértékesítés
Meccsbeszámoló
Ádám Martin: Nem érdemes a németek elleni Eb-mérkőzésből kiindulni

Gazdag Dániel sérülés miatt nem utazott haza az Egyesült Államokból, rajta kívül minden kerettag megérkezett az MLSZ edzőközpontjába, és megkezdte ...