Katartikus diadal: a 100. percben lőttük a győztes gólt a skótok ellen!
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2024. június. 23., 23:20
Katartikus diadal: a 100. percben lőttük a győztes gólt a skótok ellen!

A magyar válogatott megtette, amit meg kellett tennie: a csereként beállt Csoboth Kevin 100. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a skótokat Stuttgartban, és megszerezte a harmadik helyet a csoportban.

A magyar válogatott a svájciaktól és a németektől elszenvedett vereség után a csoportkör utolsó mérkőzésén Skócia ellen lépett pályára Stuttgartban. A skótok a németektől 4-1-re kaptak ki, ezt követően 1-1-es döntetlent játszottak a svájciakkal, vagyis egy ponttal többet gyűjtöttek a mieinknél, a céljuk azonban ugyanaz volt, mint nekünk, hiszen a továbbjutásra csak egy győzelemmel maradhatott esélyük.

Marco Rossi szövetségi kapitány két helyen változtatott a németek elleni kezdőcsapaton, a védelemben Botka Endre kapott helyet Orbán Willi és Dárdai Márton mellett, míg a középpálya tengelyében a kisebb sérülésből felépülő Styles Callum váltotta Nagy Ádámot, mellette Schäfer András, Kerkez Milos és Bolla Bendegúz alkotta a középpályát. A támadósorban ezúttal is a Sallai Roland, Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás trió kezdett. A skótok szövetségi kapitányának nem volt oka sokat változtatni a svájciak elleni kezdőn, egyetlen játékost cserélt a csapatában (Kieran Tierney helyén Scott McKenna játszott).

A skót válogatott támadószellemben kezdte a mérkőzést, a mieink az első percekben átadták a területet az ellenfélnek. Tíz perc után 83 százalékos volt a skótok labdabirtoklási fölénye, és tízszer annyi passzuk volt, mint nekünk.

A 8. percben mégis a miénk volt az első helyzet, Bolla távoli lövését védte Gunn. A folytatásban kijöttünk a szorításból, veszélyesebben támadtunk, de megbontani nem tudtuk az ellenfél védelmét. Szoboszlainak volt néhány lövési kísérlete, de nem talált kaput, a 41. percben pedig szabadrúgásból középre ívelt, Orbán pedig közelről a keresztléc fölé fejelt. A védekezésünk szervezett és hatékony volt, a skótoknak ugyanis a labdabirtoklási fölényük ellenére egyetlen lövési kísérletük sem volt az első 45 percben. A kemény védekezésnek azonban megvolt az ára, az első félidőben Styles, Schäfer és Orbán is besárgult.

A második félidőt aktívabban kezdtük, az első lehetőség a mieink előtt adódott, majd az 53. percben feljegyezhettük az első skót kapura lövést, de a távoli próbálkozás nem volt veszélyes.

A 61. percben Marco Rossi kihasználta az első cserelehetőségét, Nagy Ádám érkezett Styles helyére. A 64. percben az ötödik szögletünk után Bollához került át a labda, beadását követően Dárdai fejelt a kapu fölé.

Egyre fogyott az idő, ezért több kockázatot kellett vállalnunk, és időszakokra be is tudtuk szorítani a skótokat a tizenhatosukra. A 67. percben Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett egy kapu előtt, a skót kapussal történt ütközés után, hosszú percekig ápolták a pályán, és végül hordágyon vitték kórházba.

Az ápolás végén kettőt cseréltünk, Vargát Ádám Martin váltotta, míg Dárdai Márton helyére Szalai Attila lépett pályára. Az utolsó 15 perchez érkezve nagy rohanás vette kezdetét a pályán, mindkét csapat feladta a biztonságos védekezést, és elkezdett nagy erőkkel támadni a győztes gólért.

A 86. percben Kerkez jött le a pályáról, Nagy Zsolt váltotta, míg Bolla helyére Csoboth Kevin állt. A 90. percben Schäfer indult meg a kapu felé, a 16-os vonalától, jobb oldalról lőtt, Gunn kapus szögletre mentett. A játékvezető 10 perc hosszabbítást jelzett a rendes játékidő végén. A ráadásban előbb Szoboszlai lövését védte a skót kapus, majd Csoboth ziccerben a jobb kapufát találta telibe.

Mindkét csapat sokat tett a gólszerzésért a hátralévő időben, de a 100. percben jött a katarzis: egy kontratámadás végén Csoboth Kevin hozta játékba Sallait, aki a jobb oldalon kapura tört, átpasszolta a labdát a hosszún érkező Csobothnak, aki 7 méterről a jobb alsó sarokba lőtt! Ez volt a mérkőzés utolsó mozzanata, a magyar válogatott 1-0-ra nyert, három ponttal a csoport harmadik helyén végzett, és megmaradt az esélye arra, hogy továbbjusson a nyolcaddöntőbe!

A csoport másik mérkőzésén a házigazda németek 1-1-es döntetlent játszottak a svájciakkal, és megnyerték a csoportot.

SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0-1 (0-0)
SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth K., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M. 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Csoboth (100.)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Marco Rossi: Gratuláltam a játékosoknak, győzelmet érdemeltünk volna
Marco Rossi: Gratuláltam a játékosoknak, győzelmet érdemeltünk volna

Marco Rossi az eredménnyel nem, de a válogatott teljesítményével elégedett volt a Bosznia-Hercegovina elleni 0-0 után.

Uraltuk a meccset a bosnyákok ellen, de be kellett érnünk a döntetlennel
Meccsbeszámoló
Magyarország-Hollandia: szeptember 27-én indul a jegyértékesítés

Marco Rossi az eredménnyel nem, de a válogatott teljesítményével elégedett volt a Bosznia-Hercegovina elleni 0-0 után.