Joachim Löw: Rengeteget fejlődtek a magyarok
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2021. június. 22., 20:34
Joachim Löw: Rengeteget fejlődtek a magyarok

A német válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, hogy jó taktika lehet, ha csapata megpróbálja kifárasztani a magyar játékosokat.

A német válogatott egy győzelemmel és egy vereséggel áll Eb-csoportunkban, és már akkor is továbbjut a nyolcaddöntőbe, ha csak egy pontot szerez a mieink ellen a két csapat szerda esti, müncheni mérkőzésén. A németek célja azonban nem pusztán a pontszerzés, hanem a győzelem, és a keddi sajtótájékoztatójukon kiderült: nem akarják megadni azt az előnyt, hogy lebecsülik a magyar válogatottat.

– Jól ismerjük az ellenfelünket, láttuk az Eb-n lejátszott mérkőzéseit, és a felkészülésük végén lejátszott két meccsüket is – fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón Joachim Löw szövetségi kapitány. – Ismerjük a játékosaikat, és felkészültünk arra, hogy mi várhat ránk. A magyarok folyamatosan magas szinten játszanak, veszélyesek lehetnek ránk. Kemény meccsre számítunk, mint ahogy a franciák és a portugálok is kemény meccset játszottak velük. Nem lesz olyan nyílt a mérkőzés, mint a portugálok elleni találkozónk volt. A portugálok felvállalták a támadójátékot, a magyarok viszont védekeznek és kontráznak. Egy ilyen rivális ellen szükség van a türelemre, talán ki kell fárasztanunk őket, és 60-65 perc után jöhet el a mi időnk, ahogy az első két meccsen is ekkor szerezték góljaikat a magyarok ellenfelei. Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy miért van esélye továbbjutni a magyaroknak.

Joachim Löw azt is elmondta: csapata a portugálok ellen már jobban játszott, mint a franciák elleni nyitómeccsen, de még voltak apró hibák, van tehát miben fejlődni az utolsó csoportmérkőzésre.

A sajtótájékoztató részt vett Mats Hummels, a németek védője is, aki hasonlóan jó véleménnyel van a magyar válogatottról, mint szövetségi kapitánya.

– Ugyanazzal az energiával fogunk pályára lépni, mint az első két csoportmeccsen. Az első perctől úgy akarunk játszani, mint Portugália ellen,  sőt annál is jobb teljesítményt akarunk nyújtani, mint az előző meccsünkön nyújtottunk. Büszkévé akarjuk tenni a szurkolóinkat – fogalmazott Hummels. – A magyarok az első két meccsen bebizonyították, hogy az 5-3-2-es felállás hatékonyan működik náluk, jól védekeznek, fegyelmezettek, és nagyon szenvedélyesen játszanak. Nemcsak védekezésben, hanem támadásban is jó teljesítményt nyújtottak. Van pár jó nevű játékos a keretükben, akiket jól ismerünk a Bundesligából. Türelmesek leszünk, de passzívak nem: szeretnénk alaposan megfuttatni őket. Nagy labdabirtoklási fölényre számítok, ebből szeretnénk mélységi futásokat indítani, és beívelésekkel a 16-oson belülre juttatni a labdát. A legjobb lenne egy korai góllal vezetést szeretni, de ez nem lesz könnyű. Senki nem gondol arra, hogy máris megnyertük ezt a meccset, keményen kell dolgoznunk ennek érdekében. Egy percig sem fogjuk lebecsülni Magyarországot, nem fogjuk hibás hozzáállással kezdeni a találkozót.



201 meccs a búcsúzó Joachim Löw célja

Joachim Löw szeretne 201 mérkőzéssel a háta mögött elbúcsúzni a német labdarúgó-válogatottól. A kétszáz, persze, kerek szám, de ő annál eggyel több mérkőzésre vágyik. Már a tavasz eleje óta ismert, hogy a 2006 nyarán, a bronzéremmel zárt hazai rendezésű világbajnokság után Nationalelf élére lévő, az azt megelőző két évben Jürgen Klinsmann segítőjeként dolgozó edző az Euro 2020 után elköszön a nemzeti csapattól.

Már régóta ő a mérkőzésszámokat tekintve a német válogatott csúcstartója (lehagyta két ugyancsak világbajnok elődjét, Sepp Herbergert és Helmut Schönt), mégpedig elismerésre méltó eredménysorral: eddig hat világ- és Európa-bajnokságából csak a legutóbbin, az oroszországi vb-n nem jutott legalább az elődöntőbe a csapatával. Addigra már nyert világbajnoki címet, meccselt Európa-bajnoki döntőben, s a tulajdonképpeni B-válogatottjával megnyerte a Konföderációs-kupát.

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az elmúlt években minden korábbinál több kritikát kapott. 2018-ban, hosszú évek után először, negatív mérleggel zárta a válogatott az évet, közben címvédőként a csoportszakasz végén kiesett a világbajnokságon. A Nemzetek Ligájában 2018-ban utolsó lett a csoportjában a franciák és a hollandok mögött, majd a következőben, ismét a legmagasabb osztályban, második a spanyolok mögött a négyesében, megelőzve a svájciakat és az ukránokat. Nem is a helyezés, hanem 13 kapott gól, s főleg a spanyolok elleni 0-6 váltott ki hangos kritikát.

Ám az Európa-bajnoki selejtezőkön az élen végezve jutott túl a Nationalelf, egy nem túl erős csoportból. A második helyezett hollandokon kívül az északír, a fehérorosz és az észt gárda volt még az ötösben.

A 2018-as világbajnokságon (le)szerepelt keretből tizenketten (Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Matthias Ginter, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Toni Kroos, Timo Werner, Niklas Süle, Leon Goretzka, İlkay Gündoğan, Kevin Trapp és Thomas Müller) a mostani Európa-bajnokságon is részt vehetnek, közülük két világbajnok, Thomas Müller és Mats Hummels májusban tért vissza, két és féléves kihagyás után játszottak ismét a német válogatottban. (Müller a hírek szerint sérült, kihagyja a szerdai müncheni mérkőzést.)

A többiek többsége egyike annak a 17 újoncnak, akiket Löw az oroszországi világbajnokság óta vetett be. Az Európa-bajnokság alatt a 27. születésnapját ünneplő Robin Gosens eddig a torna egyik nagy felfedezettje, övé az egyik legkülönlegesebb pályafutás a csapatból. Német az édesanyja, holland az édesapja (ugyanabban a Rajna-menti kisvárosban, Emmerich am Rheinben született, mint az Eb-történelem legsikeresebb német futballistája, Rainer Bonhof, akire abban is hasonlít, hogy neki is van holland útlevele), a határ másik oldalán, a Vitesse-nél kötötte 18 évesen első profi szerződését. Soha nem játszott a Bundesligában, a Dordrechten és a Heraclesen keresztül vezetett az útja a bergamói Atalantába, ahol nemzetközileg is jegyzett sztár lett. 2020 szeptemberében mutatkozott be a Nationalelfben.

Érdemes még egy játékost kiemelni a német keretből, mégpedig a mindössze 22 éves, Kai Havertzet, aki májusban döntő gólt szerzett a Manchester City ellen a Bajnokok ligája fináléjában a Chelsea kék mezében, majd élete első Európa-bajnokságán is gólt szerzett, a portugálok ellen. Lothar Matthäus, a korábbi magyar szövetségi kapitány szerint köré épülhet majd a jövő német válogatottja.

A BL-győztes Chelsea három játékost is ad a német keretbe (Rüdiger és Timo Werner a további kettő), összesen nyolc légióst hívott meg Joachim Löw. A csapat magját a Bayern München bajnokcsapatának játékosai adják, nyolcan is vannak a keretben. A 2014-es világbajnokok közül Manuel Neuer, Thomas Müller (mindkettő Bayern), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Matrthias Ginter (Mönchengladbach) és Toni Kroos (Real Madrid) léphetne az 1972–1974-es és az 1990–1996-os generáció legkiválóbbjainak a nyomába, azzal, hogy a világbajnoki cím mellet Európa-bajnoknak is mondhatják magukat.  

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.