Javuló játék mellett sem tudtunk pontot szerezni a németek ellen
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2024. június. 19., 19:59
Javuló játék mellett sem tudtunk pontot szerezni a németek ellen

Az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában is pont nélkül maradt a magyar válogatott: bár harcosan, fegyelmezetten játszottunk, voltak jó periódusaink, de az ellenállhatatlanul játszó német válogatott mindkét félidőben egy-egy gólt szerezve megérdemelten nyerte meg a találkozót.

A magyar válogatott szerdán a csoport legerősebb csapata, a házigazda német válogatott ellen lépett pályára Stuttgartban, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. A németek a skótok 5-1-es legyőzésével kezdték az Eb-t, míg a mieink 3-1-re alulmaradtak a svájciakkal szemben.

Marco Rossi szövetségi kapitány két helyen változtatott a svájciak elleni kezdőcsapatán: Szalai Attila helyét Dárdai Márton vette át, míg Lang Ádám helyett Bolla Bendegúz került a kezdőcsapatba. Fiola Attila így hátrakerült a védősorba, ahol Orbán Willi és Dárdai mellett szerepelt, Bolla pedig a jobb oldalon kezdett Schäfer András, Nagy Ádám és a bal szélen futballozó Kerkez Milos mellett. A támadósort ezúttal is Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Varga Barnabás alkotta.

A németek nem változtattak a skótok elleni kezdőcsapaton, Julian Nagelsmann egy az egyben a négy nappal ezelőtti kezdőt küldte pályára.

Az első helyzet a magyar válogatott előtt adódott a találkozó legelején, de Sallai elől felszabadított Neuer, a németek kapusa. A németek ezt követően, a várakozásoknak megfelelően, jelentős labdabirtoklási fölényre tettek szert, de a mieink koncentráltan, fegyelmezetten, agresszívan futballoztak, és egy-egy ellentámadással igyekeztek zavart kelteni a házigazdák védekezésében.

Bár az első félidei labdabirtoklási arány 68-32 volt a németek javára, a mieink sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint a Svájc elleni találkozó első félidejében. A 22. percben a németek mégis megszerezték a vezetést, Gündogan és Orbán szikrázó párharca végén utóbbi elesett a kapu előterében, Gulácsi nem tudta megkaparintani a labdát, Gündogan visszatette Musialának, aki 6 méterről a kapuba lőtt, a labda Fiola lábáról, majd a keresztlécről pattant a hálóba. A VAR-vizsgálat után a játékvezető megadta a gólt, hiába reklamáltak szabálytalanságot a magyar játékosok.

A gól felpaprikázta a mieinket, a Kerkez ellen elkövetett szabálytalanságot követően Szoboszlai Dominik végezte el a szabadrúgást, Neuer bravúrral védett. A félidő utolsó negyedórája azonban a németeké volt, beszorultunk a saját térfelünkre, a védekezés mellett nem maradt energiánk támadások vezetésére. A hosszabbításban Szoboszlai szabadrúgása után Sallai a hálóba fejelt ugyan, de a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

A fordulás utáni percekben volt néhány ígéretes elfutásunk, de kapura lövésig nem jutottunk belőlük. A németek továbbra is nagyon veszélyesen támadtak, a 16-osunk előterében rövid passzokkal járatták a labdát, és keresték az üres területbe belépő játékosokat. Több helyzetük is adódott, Gulácsinak volt néhány védeni valója. Az első cseréket a németek végezték el, Wirtz és Havertz ment le, Sané és Füllkrug érkezett a helyükre. A 60. percben Sallai futott el a bal oldalon, pontosan adott középre, Varga Barnabás ígéretes helyzetből, 6 méterről fejelt a jobb felső sarok fölé.

A 64. percben Nagy Ádám helyére Kleinheisler László állt. A 67. percben megduplázta az előnyét a német csapat, Mittelstädt passzolt középre, lemaradtunk Gündoganról, aki kapásból a kapu közepébe lőtt (2-0). A folytatásban is a hazaiak irányítottak, a tizenhatosunk közelében tartották a labdát, és az adódó lehetőségeket lövésekkel használták ki, többször is próbára téve Gulácsit.

Az utolsó negyedórára Nagy Zsolt és Ádám Martin érkezett a pályára Bolla és Kerkez helyére. A hajrában még volt egy-két pontrúgásunk, de továbbra is a németek játszottak veszélyesebben, nem tudtuk nyomás alá helyezni a kapunkat. Az utolsó percekre Gazdag Dániel és Csoboth Kevin érkezett a pályára, de a mérkőzés képén velük sem sikerült változtatni. A végén azért még volt egy nagy helyzetünk, de a németek üggyel-bajjal felszabadítottak, így 2-0-ra megnyerték a mérkőzést, és 6 ponttal vezetik a csoportot.

A mieink pont nélkül várják a vasárnapi, skótok elleni mérkőzést, amelyet mindenképpen meg kell nyernünk, hogy maradjon esélyünk a csoportkörből való továbbjutásra.

Németország-Magyarország 2-0 (1-0) 
Stuttgart
Vezette: Danny Makkelie (Hessel Steegstra, Jan de Vries) – hollandok
NÉMETORSZÁG: Neuer − Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt − Andrich (Can, 72.), Kroos − Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (Sané, 58.) − Havertz (Füllkrug, 58.). 
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai M. – Bolla (Ádám, 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) – Sallai (Csoboth, 87.), Szoboszlai – Varga B. (Gazdag, 87.). 
Gólszerző: Musiala (22.), Gündogan (67.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Nem jutott be a nyolcaddöntőbe a válogatott
Nem jutott be a nyolcaddöntőbe a válogatott

Kedvezőtlenül alakultak számunkra az Európa-bajnokság többi csoportjának eredményei, így a magyar válogatott nem került be a négy legjobb ...

A számok is azt mutatják, megérdemelten nyertünk Skócia ellen
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: A rossz kezdés alapjaiban határozta meg az Európa-bajnokságot

Kedvezőtlenül alakultak számunkra az Európa-bajnokság többi csoportjának eredményei, így a magyar válogatott nem került be a négy legjobb ...