Szombaton Eb-ellenfeleket kap a válogatott - így zajlik a sorsolás
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. november. 29., 11:49
Szombaton Eb-ellenfeleket kap a válogatott - így zajlik a sorsolás

December 2-án 18 órától rendezik Hamburgban a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, melyet a magyar válogatott a 2. kalapból vár. A következőkben összefoglaljuk, hogy mit fontos tudni a sorsolásról és hogyan zajlik majd.

A Marco Rossi vezette magyar válogatott (a jelenlegi kvalifikációs rendszer bevezetése óta) először vívta ki az Eb-szereplés jogát egyenes ágon, ráadásul a G selejtezőcsoportot megnyerve. Az Európa-bajnokság csoportjainak sorsolása előtt rendező Németország az 1. kalapban kapott helyet, az ebben a kalapban fennmaradó helyek a selejtezők öt legjobb csoportgyőztesének jártak.

A rangsor úgy alakult ki, hogy az ötcsapatos selejtezőcsoportok (Magyarország is ilyennek a tagja volt,) minden eredménye számított, a hatcsapatos selejtezőcsoportokban pedig a csoportutolsók elleni két eredményt nem vették figyelembe, így minden válogatott esetében nyolc mérkőzés eredményeit vetették össze. A magyar válogatott a 6. helyen zárt, így a második kalap legerősebb csapata lett – legalábbis papíron.

A 24 résztvevő válogatottat egyébként négy kalapba rangsorolta az UEFA, értelemszerűen mindegyik kalapban 6-6 csapat kapott helyet, igaz, a negyedik kalapból még nem minden csapat ismert.

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

A 2. kalapban velünk együtt szereplő válogatottakkal az Eb csoportmérkőzései során nem kerülhetünk össze, mivel a sorsolás a következők szerint zajlik majd: a házigazda németeket nem sorsolják, ők automatikusan az A-csoport első helyére (A1) kerülnek. Elsőként tehát a B-csoportba sorsolnak egy csapatot az első kalapból, majd kihúzzák azt is, hogy ebben a csoportban melyik pozícióban lesz az adott csapat (B1, B2, B3 vagy B4).

A következő 1. kalapos csapat a C-csoportba kerül, majd ugyanígy meghatározzák a pozícióját is (C1, C2, C3 vagy C4). Amikor ezt a sémát követve az első kalap csapatai mind bekerültek valamelyik csoportba, akkor a következő kalap csapatait húzzák ki ugyanezen metódussal, egészen addig, amíg minden válogatott be nem kerül valamelyik csoport valamelyik pozíciójába. Utolsóként a 4. kalap csapatai kapnak csoportot.

A csoportok kialakulásával párhuzamosan az is kiderül, hogy mely csapatok mikor és mely rendező városokban lépnek majd pályára. Az már biztos, hogy a nyitómérkőzést a házigazda német válogatott játssza majd június 14-én Münchenben, ami egyben azt is jelenti, hogy akár a magyar válogatott is résztvevője lehet a 2024-es Európa-bajnokság nyitómérkőzésének. Hogy ez megtörténik-e illetve, hogy mikor és hol játszik a kontinenstornán a magyar válogatott, szombaton este nem sokkal 18 óra után kiderül.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.