Három gól és három pont Montenegró ellen - veretlenül, csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re!
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. november. 19., 17:29
Három gól és három pont Montenegró ellen - veretlenül, csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re!
fotók: Thaly Zoltán, Micheller Szilvia

Férfi A-válogatottunk az első félidőben hátrányba került ugyan Montenegró ellen az utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén, de a szünet után Szoboszlai Dominik vezérletével fordított, és 3-1-es sikerével veretlenül nyerte meg a csoportját.

Férfi A-válogatottunk csütörtökön, Szófiában megszerezte az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásához szükséges pontot, így sorozatban harmadszor is biztosította a helyét az Eb-mezőnyben, most ráadásul egyenes ágon jutott ki a tornára.

A selejtező sorozat utolsó mérkőzése mégsem volt tét nélküli a mieink számára, a csoportelsőség megszerzéséhez ugyanis kellett legalább egy döntetlen Montenegró ellen, a megszerzett pontok számának ráadásul az Eb-sorsolásnál is lehet jelentősége.

Marco Rossi szövetségi kapitány ígéretéhez híven több helyen is változtatott a Bulgáriában pályára lépő kezdőcsapatán. Bekerült a csapatba Balogh Botond, Bolla Bendegúz, Nagy Zsolt és Gazdag Dániel is, míg a három nappal ezelőtti kezdőből Dibusz Dénes, Lang Ádám, Szalai Attila, Stlyes Callum, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik és Ádám Martin volt pályán ezúttal is a kezdő sípszónál.

Az első félidő a magyar válogatott mezőnyfölényét hozta, de nehezen tudtuk bontani a montenegróiak stabil, kemény védekezését, ezért elsősorban szabadrúgások és szögletek után tudtunk lehetőségeket kialakítani.

Igazán nagy helyzetig azonban nem jutottunk el, az ígéretesebb akcióink is elhaltak a montenegrói védelmen. A vendégek nem erőltették a támadásokat, inkább a labdaszerzésekből indított kontrák sikerében bíztak. Az első félórában nem jelentettek veszélyt Dibusz Dénes kapujára, a 37. percben azonban az első helyzetükből megszerezték a vezetést: Camaj bal oldali beadása után Nagy Zsolt nem tudott fejjel felszabadítani a hosszú oldalon, Jovetics fejjel továbbított Rubezsicshoz, aki közvetlen közelről a hálóba bólintott (0-1).

A félidő utolsó perceit megnyomta a magyar csapat, de a vendégek kivédekezték a szünetig hátralévő időt, így mezőnyfölény ide vagy oda, hátránnyal vonultunk az öltözőbe.

Marco Rossi a szünetben kettőt cserélt, Gazdag Dániel és Bolla Bendegúz helyére Kalmár Zsolt és Nego Loic állt be. A második félidőt támadóbb szellemben kezdtünk, a montenegróiak az első negyedórában még sikerrel tördelte a játékot, de érezhető volt, hogy a teljes mérkőzést nem fogják tudni így átvészelni. A 67. percben megtört a jég, Szoboszlai Dominik három csellel három játékoson is átjutott, majd az ötös sarkától hajszálpontosan a jobb alsó sarokba lőtt (1-1). A középkezdés után egy perc telt el, amikor már a magyar válogatottnál volt az előny, Szoboszlai ezúttal a balösszekötő helyén tört kapura, kényszerítőzött Ádám Martinnal, majd a pontosan visszakapott labdát a jobb felső sarokba lőtte (2-1)!

A montenegróiak azonnal reagáltak, két támadót cseréltek be, és feladták az addigi játékukat, elkezdtek nagy erőkkel támadni. Volt is néhány helyzetük, de Dibusz Dénes elképesztő bravúrokat is bemutatva megőrizte a kapuját a góltól.

A fellazuló vendégvédelem mellett a magyar támadók is könnyebben kerültek helyzetbe, de a rendes játékidő végéig nem sikerült újabb helyzetet gólra váltanunk. A 94. percben azonban jött a slusszpoén, a második félidőben egyszerűen tarthatatlan Szoboszlai Dominik 17 méteres szabadrúgását még védte a montenegrói kapus, de a kipattanót Nagy Ádám kissé jobból, 8 méterről a hálóba vágta, kialakítva a 3-1-es végeredményt. A gól után Szuhodovszki Soma személyében újoncot is avatott a magyar válogatott, amely 3-1-es sikerével veretlenül nyerte meg az Európa-bajnoki selejtező csoportját! Az Eb-sorsolást december 2-án tartják Hamburgban. 

MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 3–1 (0–1)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 90+4.), Styles (Horváth Krisztofer, 63.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám Martin (Németh A., 78.). 
MONTENEGRÓ: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Vesovics (M. Vukcsevics, 55.), M. Jankovics (A. Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: 
Gólszerzők: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. Rubezsics (36.)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.