Leekens belga szakemberrel bővíti a magyar stábot
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2018. február. 24., 10:00
Leekens belga szakemberrel bővíti a magyar stábot

A szövetségi kapitány – híven korábbi bejelentéséhez – mindössze egy belga szakemberrel, Patrick De Wildével erősíti meg a férfi A-válogatott mellett eddig is dolgozó szakembergárdát, és a korábbi időszak szereplőivel folytatja a munkát.

A Szélesi Zoltán mellett másodedzői feladatokat ellátó Patrick De Wilde csatlakozik a férfi A-válogatott szakmai stábjához, így Georges Leekens szövetségi kapitány munkáját továbbra is elsősorban magyar szakemberekből álló stáb segíti majd.

Ahogy azt korábban is említettem, eddig is elhivatott és profi kollégákat alkalmazott az MLSZ az A-válogatott stábjában minden szakterületen. Ebből fakadóan a csapat stábja mindössze Patrick De Wildével egészül ki, aki szakmai tapasztalatával és hozzáállásával is teljes mértékben illeszkedik a többiekhez. A stábon belül nincs különösebb hierarchia, mindannyian a csapat lehető legjobb felkészítéséért dolgozunk – fogalmazott az mlsz.hu-nak nyilatkozva a szövetségi kapitány.

A szakmai stábhoz csatlakozó ötvennégy éves belga szakember számára nem lesz ismeretlen a Georges Leekensszel közös munka, hiszen Algéria nemzeti csapatát együtt irányították a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupáján. A PRO-licences edző több belga klubnál is dolgozott technikai igazgatóként, vezetőedzőként, de volt az ukrán Metalurg Donyeck másodedzője is. Az utánpótlás területén is komoly tapasztalatokat szerzett a testnevelői végzettségű De Wilde, hiszen az osztrák Red Bull Salzburgnál az U18-as csapatot irányította, és tavaly ellátta az algériai olimpiai válogatott szakvezetői feladatkörét is.

A stábhoz most csatlakozó Patrick De Wilde a scouting területén is hasznos tapasztalatokat gyűjtött korábbi munkái során, amelyeket a közeljövőben megoszt majd magyar munkatársaival is.

Georges Leekenst 2017. októberében nevezte ki szövetségi kapitánynak a Magyar Labdarúgó Szövetség. A Club Brugge védőjeként komoly sikereket ért el hazájában (ötszörös belga bajnok), és játékoskarrierjét a válogatott szereplés mellett az 1978-as BEK-döntőben való részvételével koronázta meg. Miután edzőként klubcsapataival minden lehetséges díjat elnyert szülőhazájában (bajnoki cím, kupagyőzelem, szuperkupa-győzelem), kijuttatta a belga válogatottat az 1998-as világbajnokságra, majd dolgozott Afrikai Nemzetek Kupáján is: Tunézia majd Algéria szövetségi kapitányaként. Olyan játékosok dolgoztak kezei alatt, mint Eden Hazard, Kevin De Bruyne vagy Rijad Mahrez.

A stáb két másodedzője az imént bemutatott Patrick De Wilde, illetve az a Szélesi Zoltán lesz, aki 2015 óta dolgozik a nemzeti csapat segítőjeként. A korábbi 28-szoros válogatott védő és védekező középpályás edzőként részt vett a franciaországi világbajnokságon, és Bernd Storck távozása után 2017. végén megbízottként két mérkőzésen irányította a nemzeti együttest. Az újpesti kötődésű, 37 esztendős szakember az U17-es nemzeti együttest is sikeresen dirigálja, tavaly csapatával a legjobb nyolc közé jutott a kontinensviadalon, idén pedig a hazai rendezésű elit körben küzdhet meg az Eb-részvételért.

Kapusedzőként továbbra is a német Holger Gehrke dolgozik majd a válogatott mellett. Az 57 esztendős Gehrke a 2015-ös U20-as világbajnokságon mutatkozott be a magyar válogatottak mellett, majd 2015 végén került a felnőtt válogatott stábjába. A Schalke 04 és az MSV Duisburg kapusaként 84 alkalommal védett a német Bundesligában, edzőként Huub Stevens mellett dolgozott korábbi klubja, a Schalke csapatánál, illetve a szintén elsőosztályú 1. FC Köln, a Hertha BSC együttesénél, illetve a török Fenerbahcénél is.

A nemzeti együttes erőnléti felkészítéséért továbbra is dr. Holanek Zoltán és Schuth Gábor a felelős. Előbbi szakember még 2014-ben, Pintér Attila kinevezésekor került a válogatotthoz, hiszen tagja volt a győri bajnokcsapat stábjának is, míg Schuth Gábor 2016-ban csatlakozott a nemzeti csapathoz. A szakember több, külföldön szerzett sporttudományi, illetve erőnléti képesítéssel rendelkezik, de teljesítményelemzőként dolgozott a Sunderlandi Futballakadémián is, illetve a Ferencváros felnőtt- és utánpótláscsapatainak sporttudományi tanácsadója is volt egy ideig.

Az ellenfelek feltérképezésében Andreas Patz videoelemző segíti a szakmai stáb munkáját, aki 2016 ősze óta felelős ezért a feladatkörért. Az elemzések mellett rövid videoanyagok, személyre szabott elemzések készítésében is segédkezik az elemzők stábja, melynek Karpjuk Gábor, és az U19-es Eb-t, valamint U20-as vb-t is megjárt Szekeres Adrián is tagja.

Négy fizioterapeuta gondoskodik a rehabilitációs munka irányításáról, a sérülések kezeléséről, és az elfáradt izmok felfrissítéséről. Vezetőjük az a Halmai Tamás, aki a Magyar Labdarúgó-szövetségben a sportfizioterapeuták munkájának irányításáért, illetve az ezen a területen dolgozó szakemberek képzéséért is felel. Ő még az Egervári Sándor vezette vb-bronzérmes U20-as válogatottnál dolgozott először a szövetségnél, majd később onnan került a felnőtt csapathoz.

A korábbi soproni labdarúgó, Fehér József az 1860 München U19-es csapatánál szerezte tapasztalatait fizioterapeutaként, majd Dárdai Pál idején került a férfi A-válogatotthoz. Végh Barnabás 1999-ben kezdett dolgozni a Győri ETO együttesénél, mellyel Holanek Zoltánhoz hasonlóan 2013-ban bajnoki címet is nyert, majd egy évvel később Pintér Attila felkérésére csatlakozott a felnőtt nemzeti csapat stábjához, és azóta szolgálja a szövetségi kapitányokat. A német Reinhard Mörz az új-zélandi U20-as világbajnokságon kezdett, majd a franciaországi kontinenstorna óta a válogatott sportfizioterapeutája. Korábban a német bajnokságban a Hertha Berlinnél dolgozott, Spanyolországban a Real Valladolid és a Rayo Vallecano játékosainak felkészítéséért, rehabilitációjáért felelt, de segítette a CSZKA Moszkva munkáját is.

A fizioterapeuták munkája szorosan összekapcsolódik a csapatorvoséval. Ezt a felelőségteljes feladatot a Budapest Honvéd korábbi orvosa, dr. Szilas Ádám látja el, aki 2007-ben érkezett az U17-es válogatott mellé, majd az U19-es és az U20-as együttesnél és a női válogatottnál is dolgozott. Az új-zélandi világbajnokságon szereplő válogatott csapatorvosa is ő volt, majd a 2016-os kontinenstornát követően került az A-válogatotthoz.

A csapat felszereléséért a gyúróként is dolgozó Hegyesi László felelős. A játékosként a Békéscsabai ELC színeiben az NB I-ben is játszó Hegyesi 1998 óta áll az MLSZ alkalmazásában, 2010-től pedig főállásban felel a csapat felszerelésének összeállításáért, szállításáért, tisztán tartásáért. Munkáját Szabó László segíti a 2016-os Eb óta.

A csapatmenedzser továbbra is Tömő Attila, míg a sajtófőnök Szabó Gergő.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.