A bizonyítási vágy is fűti a válogatottat
Férfi A-válogatott   |   Csapat   |   2023. június. 19., 14:28
A bizonyítási vágy is fűti a válogatottat

Férfi A-válogatottunk kedden 20.45-től a litvánokat fogadja Európa-bajnoki selejtezőn a Puskás Arénában.

Marco Rossi együttese szombat éjszaka ért vissza a Montenegró elleni Eb-selejtező helyszínéről, Podgoricából a telki edzőközpontba. A vasárnap a regenerációról szólt, de közben természetesen már a litvánok elleni mérkőzés került a fókuszba.

Hétfőn délelőtt Marco Rossi szövetségi kapitány és Szalai Attila, a válogatott védője vett részt a találkozót megelőző hivatalos sajtótájékoztatón.

– A céljaink eléréséhez a holnapi mérkőzést, függetlenül attól, hogy az ellenfél milyen játékstílusban játszik, meg kell nyernünk, ezt én is kötelező feladatnak érzem – jelentette ki a szövetségi kapitány. – A montenegrói mérkőzésünkön mutatott játék sokakból bírálatokat váltott ki, ezért most mindenkiben forr a vágy, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Ehhez minden taktikai és technikai tudásunkat fel kell vonultatnunk kedden. A legfontosabb a három pont megszerzése, de az lenne az igazi, ha az eredményesség szép játékkal is párosulna saját közönségünk előtt. Felkészülünk a litvánok minden erősségéből, és igyekeztünk megtalálni a gyenge pontjaikat is. Ellenük sem lesz könnyű dolgunk, bármit is mond a papírforma. Pontosan tudjuk, hogy a győzelemhez az első perctől az utolsóig a maximumot kell nyújtanunk. Montenegróban valahogy az egész csapat nem fogott ki jó napot, de nem azért lesznek változtatások a csapatban, mert bárkivel is elégedetlen lennék. Szükségünk van friss energiákra, ezért a kezdőcsapatban két-három poszton van kilátás változásra.

Szalai Attila kiemelte: jó állapotban vannak a játékosok, és kedden az lehet a kulcs, hogy tud-e gyorsabban, dinamikusabban játszani a csapat, mint Montenegró ellen.

– A regeneráció jól sikerült, mentálisan és fizikálisan is frissek vagyunk, ezt mutatják a mérések eredményei is – fogalmazott Szalai Attila. – Montenegró ellen sok ki nem kényszerített hiba csúszott be a játékunkba, az a cél, hogy ebből kevesebb legyen a litvánok ellen. Gyorsabban, nagyobb lendülettel, nagyobb dinamikával és nagyobb koncentrációval kell játszanunk. Megvan a tervünk, tudjuk, hogy hol vannak rések a védelmükben, a pálya melyik helyeire kell érkeznünk, hogy eredményesek tudjunk lenni. Litvánia kellemetlen, kemény ellenfél tud lenni, ezt mutatja, hogy majdnem végig emberhátrányban futballozva is döntetlent játszott a bolgárokkal. Szeretnénk itthon tartani a három pontot, és mindent meg fogunk tenni a győzelem érdekében.

A litvánok szombaton 1-1-es döntetlent játszottak a bolgárokkal, és jelenleg egy ponttal a negyedik helyen állnak a tabellán.

A keddi mérkőzést a portugál António Nobre vezeti majd, asszisztensei Pedro Ribeiro és Tiago Costa, a negyedik játékvezető pedig André Narciso lesz. Nobre munkáját a VAR-szobában Tiago Martins és Fábio Oliveira Melo fogja segíteni.

A hétfői sajtótájékoztató végén Szalai Ádám is szót kapott, és bejelentette, hogy befejezi profi játékos-pályafutását.

– Alaposan átgondolt, megfontolt döntést hoztam, és úgy határoztam, hogy befejezem a profi karrieremet. Büszke vagyok a pályafutásomra, hiszen sikeres Bundesliga-karriert zártam, BL-ben szerepeltem, ráadásul ez idő alatt végig a magyar válogatott játékosa lehettem – mondta a nemzeti csapat korábbi csapatkapitánya, aki természetesen a régi társakkal és Marco Rossi szövetségi kapitányával is váltott néhány szót az MLSZ edzőközpontjában.

A litván válogatott kerete:

kapusok: Edvinas Gertmons (Zalgiris Vilnius), Lukas Paukste (Siauliai), Emilij Zubs (Hapoel Tel-Aviv)

védők: Linas Klimavicius (FK Panevezys), Edvinas Girdvainis (Zalgiris Kaunas), Kipras Kazukolovs (Zalgiris Vilnius), Artemijus Tutyskinas (LKS Lodz), Pijus Sirvys (FK Panevezys), Rokas Lekiatas (Siauliai), Markas Beneta (FK Panevezys), Matijus Remeikis (FK Panevezys)

középpályások: Modest Vorobjovs (klub nélkül), Gvidas Gineitis (Torino), Ovidijus Verbickas (Zalgiris Vilnius), Gratas Sirgedas (Zalgiris Kaunas), Eligijus Jankauskas (Siauliai), Daniel Romanovskij (Siauliai), Karolis Uzeela (RFS), Faustas Steponavicius (Tukums 2000), Deividas SeSplaukis (Siauliai), Klaudijs Upstas (FC Hegelmann)

csatárok: Gytis Paulauskas (KF Egnatia), Armandas Kucis (IFK Berga)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot
Koszovót is legyőzve folytattuk a veretlenségi sorozatot

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.

Szurkolói információk a Magyarország–Koszovó mérkőzésre
Meccsbeszámoló
Marco Rossi: "Nem mindig játszunk tökéletesen, de folyamatosan fejlődünk"

Csapatunk Szoboszlai Dominik góljával Törökország után Koszovót is legyőzte, így 14 mérkőzés óta veretlen.