U21: kétgólos vereség Portugáliában
U21 férfi   |   Archívum   |   2015. október. 09., 20:11
U21: kétgólos vereség Portugáliában

A több kulcsembere nélkül pályára lépő magyar U21-es válogatott csak a mérkőzés egyes periódusaiban tudta megnehezíteni a házigazda portugálok dolgát a két csapat Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén, Penafielben.

A magyar és a portugál válogatott is nagy különbségű idegenbeli győzelemmel kezdte az Eb-selejtező sorozatot, a mieink Liechtensteinben győztek 6-0-ra, míg ellenfelünk Albániában ért el tiszteletet parancsoló, 6-1-es sikert. Mindkét csapatból hiányoztak kulcsemberek, tőlünk az A-válogatottban számításba vett négy játékos, Márkvárt Dávid, Kalmár Zsolt, Osváth Attila és Nagy Ádám, míg a hazaiaktól Marcos Lopes és André Silva. A két korosztályos csapat (akkor még az 1994-es születésű játékosok nélkül) legutóbb tavaly nyáron mérkőzött meg egymással a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, akkor ellenfelünk fölényes, 6-1-es győzelmet aratott a Pancho Arénában, ezért érthető volt, hogy Robert Kilin, a mieink szakvezetője előzetesen a szervezett védekezést emelte ki a találkozón megvalósítandó feladatok közül.

A portugál válogatott lépett fel kezdeményezőbben a telt ház, 5500 néző előtt rendezett mérkőzés elején, de a jól szervezett magyar védelmen ekkor még nehezen talált fogást. Az első tíz percben egyetlen lehetőséget jegyezhettünk fel, a 7. percben egy nagy bedobás után Iuri Medeiros lőhetett a jobbösszekötő helyéről, de rosszul találta el a labdát. Ezt követően kijöttünk a szorításból, megpróbáltuk megtartani a labdákat a középpályán, sőt a 16. percben közel jártunk a vezetés megszerzéséhez: Kleinheisler László indult meg a portugál kapu felé, négy védő között játszotta tisztára magát, majd 16 méterről, ballal centikkel a jobb sarok mellé lőtt. A játékrész felétől fölénybe kerültek a portugálok, ebben a periódusban csak rövid ideig tudtuk megtartani a labdákat, és nagyrészt a mi térfelünkön zajlott a játék. A 27. percben Bruno Fernandes szabadrúgását kellett vetődve védenie Nagy Gergelynek, majd Gonçalo Paciência előtt adódott helyzet. A 35. percben góllá érett a hazai fölény, egy kapu elé betett labdát a felszabadítani igyekvő Lenzsér laposan középre passzolt, a lendületből érkező Bruno Fernandes pedig 22 méterről, futtából kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0).

A vezetés megszerzése után sem álltak vissza a hazaiak, nem tudtunk kijönni a szorításból, az előreívelt labdákat nem tudták megjátszani a támadóink. Nagy Gergelynek a 44. percben is nagyot kellett védenie, ekkor Bruma 18 méteres lövése után. A szünetben 1-0-ra vezetett a portugál válogatott, a mérkőzés képe (64 százalékban birtokolták a labdát), és a helyzetek száma alapján megérdemelten.

u21_meccs1|

Robert Kilin a szünetben cserélt, és egyben támadó szelleműbbé tette a csapatot: Sallai Roland vette át a 45. percben sárga lapot begyűjtő Forgács Dávid helyét. A második félidő eleje kiegyenlítettebb játékot hozott, gyakrabban jutottunk el az ellenfél kapujáig, de az 56. percben a portugálok első lehetőségükből szép gólt lőttek: egy gyors támadás során rövid passzokkal "sakk-mattra" játszották ki az akciót, Gonçalo Paciência volt a végállomás, neki már csak két lépésről az üres kapuba kellett juttatnia a labdát (2-0).

A második félidőben több kockázatot kellett vállalnunk, már nem mindig működött megfelelően a védekezésünk, a villámgyors, technikás támadókkal rendelkező portugálok könnyen kerültek a kapunk elé, helyzeteket alakítottak ki, miközben hátul is megtartották szervezettségüket. A 68. percben Robert Kilin védőt cserélt középpályásra, Vida Máté érkezett Lenzsér Bence helyére. Nem sokkal később Prosser Dániel előtt adódhatott volna lehetőség, de rossz megoldást választott a portugál kapu előtt. A 73. percben kihasználtuk utolsó cserelehetőségünket is, a sokat dolgozó Kleinheislert váltotta Balogh Norbert. Az utolsó negyedórában egyik csapat sem tudott mezőnyfölényt kialakítani, a portugálok a 85. percben még lőttek egy kapufát, de az eredmény nem változott, a magyar válogatott 2-0-ás vereséggel zárta a találkozót. Az összecsapás megérdemelt hazai győzelmet hozott, de a meccs egyes szakaszaiban egyenrangú ellenfelei voltunk a házigazdáknak, ami ismerve a portugálok játékerejét, bizakodásra adhat okot a soros tétmérkőzések előtt.

- A hozzáállással elégedett vagyok, minden meccsünket ilyen szellemben kell megvívni, mint a mait - mondta a mérkőzés után Robert Kilin szövetségi edző. - Aki ránéz az ellenél játékosainak klubjaira, hátterére, az láthatja, hogy a kétgólos vereségünk elsősorban a tapasztalat és a magasabb szintű futball hiányának tudható be. Nálunk akad, aki a magyar harmadosztályban futballozik, míg a portugálok többsége igen magasan jegyzett csapatban szerepel hétről hétre. Szégyenkeznünk nem kell a teljesítményünk miatt, most már teljes mértékben a következő feladatra kell koncentrálnunk.

Folytatás kedden 18.45 órától a Pancho Arénában, ahol az albán válogatott lesz a mieink vendége (a mérkőzésre szóló jegyek már megválthatóak 500 forintos egységáron a meccsjegy.mlsz.hu oldalon).

Portugália-Magyarország 2-0 (1-0)
Magyarország: Nagy Gergely - Botka Endre, Lenzsér Bence (Vida Máté, 68.), Szilvási Péter (csk), Hangya Szilveszter - Kocsis Gergő, Forgács Dávid (Sallai Roland, 46.) - Prosser Dániel, Kleinheisler László (Balogh Norbert, 73.), Varga Szabolcs - Novothny Soma


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott
U21: Hosszú sorozatot kezd meg kedden a válogatott

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.

U21: Tanulni kell a győzelemből
Meccsbeszámoló
U21: Lendületet adhat a folytatásra a keddi győzelem

A magyar U21-es válogatott kedden kezdi meg szereplését az Európa-bajnoki selejtező sorozatban: Gyirmóton a máltaiakat fogadja.