Női válogatottjaink 2023-ban is az "A" ligában bizonyíthattak
U19 női   |   Csapat   |   2023. december. 30., 09:51
Női válogatottjaink 2023-ban is az

A női utánpótlás-válogatottak 2023-as évét összefoglaló beszámolónkban összegezzük az idei év eredményeit. Mind a tavaszi, mind az őszi Eb-selejtezőtornán jól szerepeltek csapataink, és meg tudták hosszabbítani „A” ligás tagságukat. Ennek köszönhetően, az U19-es és az U17-es válogatott is az „A” ligában szerepel a jövő tavasszal sorra kerülő Eb-selejtezőtornán is. Válogatottjaink mindezt már az idén bemutatkozott új szövetségi edzők, Szarvas Alexandra és Gajdóczi Tibor vezetésével tehetik meg. Az idei év sportdiplomáciai sikereként könyvelhető el, hogy hazánk rendezi meg a 2027-es női U19-es Európa-bajnokságot, amiről nemrégiben döntött az UEFA végrehajtó bizottsága.

NŐI U19

Női U19-es válogatottunk Turtóczki Sándor irányításával kezdte az évet. A csehek elleni felkészülési mérkőzésen 1-1-es döntetlent értünk el, majd válogatottunk Spanyolországba utazott, ahol a San Pedro del Pinatarban megrendezett négycsapatos tornán folytatta felkészülését a tavaszi Eb-selejtező tornára. Sikeresen zártuk a spanyolországi küzdelmeket, a skótok után a svédeket (U18) is legyőztük, és elhoztuk az első helyezettnek járó díjat.

Gólszerzőink: Mayer Zsófia, Kovács Aida, Savanya Csilla

A Portugáliában rendezett Eb-selejtező minitornán a házigazdák mellett a franciákkal és a románokkal mérkőztünk meg. A portugálok ellen négygólos, a franciák ellen kétgólos vereséget szenvedtünk. A románok ellen viszont, az angol bajnokságban szereplő Siber Glória mesterhármasával és Sipőcz Virág góljával, sikerült nyernünk 4-2-re, így kivívtuk a jogot, hogy ősszel is az „A” ligában szerepelhessünk.

Gólszerzőink: Siber Glória (3), Sipőcz Virág

A nyár folyamán a női U19-es válogatott vezetését Szarvas Alexandra vette át, aki eddigi pályafutása során több mint tíz évet töltött külföldön, eleinte idegenlégiósként játszott Németországban és Svájcban, majd asszisztens edzőként dolgozott a svájci korosztályos válogatottnál. 

- Amikor elkezdtem látogatni az akadémiákat, nagy öröm volt látni, hogy milyen sokat fejlődött az infrastruktúra itthon ezalatt a több mint tíz év alatt, amit külföldön töltöttem. Bátran kijelenthetem, hogy Európa-szerte példamutató, amilyen infrastruktúrával rendelkezünk. Az akadémiák megismerését követően bajnoki mérkőzéseket látogattam, hogy megnézzem, hogyan teljesítenek a lányok a pályán. A bajnokikon tapasztaltak már kevésbé feleltek meg a nemzetközi színvonalnak, jelentős különbséget tapasztaltam a mieink és az elithez tartozó labdarúgók, vagy akár csak a környező országok focistáinak a mentalitása és fizikuma között. Így célként tűztem ki, hogy minél hamarabb át tudjam adni nekik azt a mentalitást, amit az elmúlt években külföldön tapasztaltam. A fizikum mellett talán az egyéni képzésben kell a legtöbbet fejlődni, ezekben vagyunk leginkább lemaradva a nemzetközi szinthez képest. Emiatt is kiemelten fontos, hogy a szövetség és a klubok jó szakmai kapcsolatot alakítsanak ki, és folyamatos legyen a párbeszéd – nyilatkozta Szarvas Alexandra az mlsz.hu-nak.

Szarvas Alexandra szeptemberben mutatkozott be a kispadon, a Skócia elleni idegenbeli felkészülési mérkőzéseken. Az első találkozón 2-0-s vereséget szenvedtünk, a másodikon viszont Koszó Sydney és Petrovics Petra góljaival sikerült visszavágnunk, és 2-1-re legyőznünk a skótokat.

- Örömmel tapasztaltam, hogy a skótok elleni mérkőzésekre sokat fejlődtünk mentálisan, legalább annyira, hogy elhiggyük, bárki ellen sikerrel harcba tudunk szállni. A fizikumot ilyen rövid idő alatt nem lehet számottevően fejleszteni, ez elsődlegesen a klubok feladata – mondta Szarvas Alexandra az mlsz.hu-nak.

Az ősszel rendezett franciaországi Európa-bajnoki selejtezőn sikerült meghosszabbítanunk az „A” ligás tagságunkat a jövő tavasszal folytatódó Eb-selejtezőre. A selejtezőn szoros, 2-1-es vereséggel végződő nyitómérkőzést játszottunk az olasz válogatott ellen. A mieink találatát az előző NB I-es szezon felfedezettje, Sinka Napsugár szerezte. A második mérkőzésen a házigazda franciák ellen kellett helyt állnunk, ellenfelünk 1-0-ra megnyerte a mérkőzést. Az utolsó találkozón Sinka Napsugár bombagóljával 1-1-es döntetlent játszottunk az északírekkel, ennek köszönhetően a harmadik helyen végeztünk a tornán, sikeresen meghosszabbítva „A” ligás tagságunkat.

Gólszerzőink: Koszó Sydney, Petrovics Petra, Sinka Napsugár (2)

- Az Eb-selejtezőn is kiütközött, hogy a mentalitásunkat és a fizikumunkat tekintve hatalmas a különbség köztünk és az elit csapatai között. Ellenfeleink szinte ugyanazzal a kezdő tizeneggyel álltak ki minden mérkőzésen, mi pedig a fizikális és a mentális fáradtság miatt már az első mérkőzés után azon gondolkoztunk, hogy kivel tudunk a következő találkozón pályára lépni – nyilatkozta Szarvas Alexandra az mlsz.hu-nak.

Válogatottunk az évet két barátságos mérkőzéssel zárta a csehek ellen. A téli fagyos időjárásban először 3-1-re, majd 2-0-ra maradtunk alul.

Gólszerzőnk: Novák Luca

2024 tavaszán Magyarország ad otthont az Európa-bajnoki selejtezőtornának, amelyen Németországgal, Svédországgal és Romániával együtt az „A” liga 7. csoportjában fog szerepelni nemzeti csapatunk.

- Németország és Svédország a közvetlen elithez tartozik, minden korosztályuk kiemelkedően teljesít. A németek mentalitása kiemelkedő, szinte minden párharcot megnyernek, náluk nincs olyan, hogy elveszítik a labdát és nem támadnak vissza. A svédek fizikálisan nagyon jók, ráadásul nagy termetűek is, gyors focit játszanak, technikailag nagyon képzettek. A németeket és a svédeket egy kalapba tenném, hasonló focit játszanak, nagyon kemény mérkőzések várnak ránk ellenük. A románok hozzánk hasonló játékerőt képviselnek, ellenük talán mi vagyunk az esélyesebbek. Biztos vagyok benne, hogy ha mentálisan és fizikálisan is megfelelően felkészülünk áprilisig erre a feladatra, akkor helyt fogunk tudni állni. Mindent meg fogunk tenni, hogy jól szerepeljünk – nyilatkozta Szarvas Alexandra az mlsz.hu-nak.

NŐI U17

Női U17-es válogatottunk Schumi Dorottya irányításával két gólnélküli döntetlennel kezdte az évet a svédek ellen. A felkészülést a horvátok ellen folytattuk, először 2-2-s döntetlent játszottunk, majd 1-0-ra maradtunk alul.

Gólszerzőink: Petrovics Petra, Murár Viktória 

A tavasszal rendezett portugáliai Eb-selejtezőtornán a házigazdáktól 4-0-ra, a németektől pedig 5-2-re kaptunk ki, Észak-Macedónia kapujába viszont hétszer is betaláltunk (7-0). A számunkra két vereséggel és egy győzelemmel véget érő torna bebiztosította az „A” ligás tagságunkat az őszi tornára. 

Gólszerzőink: Gégény Petra, Murár Viktória (2), Kágyi Kíra, Sinka Napsugár, Acsádi Petra, Nagy Nikolett (2)

Nyáron Gajdóczi Tibor szövetségi edző vette át a válogatottat, aki a Simple Női Ligában szereplő Fehérvár FC-től érkezett a csapathoz, így a lányok már az új szakember irányításával készülhettek az őszi Eb-selejtezőkre. Szeptemberben a magasabban rangsorolt Svájccal játszottunk két felkészülési mérkőzést (0-4, 0-5), majd sikerült 1-0-ra legyőzni a dánokat, akik a második összecsapáson 3-1-re nyerni tudtak.

Gólszerzőink: Bánfi Gréta, Berencsi Bernadett

Az ősszel rendezett Eb-selejtező tornának az MLSZ telki edzőcentruma adott otthont. Válogatottunk jól rajtolt, a belgák elleni mérkőzés 1-0-s sikert hozott. A második játéknapon a kulcsembereink jelentős része nem szerepelt a kezdőcsapatban, az angolok ezt kihasználva fölényes győzelmet arattak, nyolc alkalommal is betaláltak a kapunkba (0-8). Végül az északírek elleni 2–0-s sikerrel a csoport második helyén végeztünk, ami azt jelentette, hogy ezúttal is kiharcoltuk az „A” ligában való bennmaradást.

Gólszerzőink: Szabó Dóra, Gégény Petra

– Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, egyrészt az esős időjárás miatt, másrészt az északírek harcos, kemény játékstílusa miatt. Ez így is történt, de ma végig egységesen játszottunk, felvettük a ritmust az ellenféllel, ennek köszönhettük a sikert. Gratulálok a lányoknak, mert keményen végigdolgozták az elmúlt bő egy hetet, megfelelő hozzáállással álltak bele a munkába, és ez meghozta a sikert, elértük a kitűzött célt – mondta az északírek elleni mérkőzés után Gajdóczi Tibor szövetségi edző.

A jövő tavasszal folytatódó Eb-selejtezőtornán Ausztriával, Belgiummal és a házigazda horvátokkal fogunk összecsapni az „A” liga 3. csoportjában.

Utánpótlás-nevelés

A női U15-ös válogatott keretének kiválasztási folyamata már 2022 augusztusában elkezdődött. Az U15-ös keret összeállítását a különböző régiók edzői segítségével az U15-ös válogatott szakemberei, Kiss László és Turtóczki Sándor végezték.

- Nagyon-nagyon elégedett vagyok, és úgy gondolom, hogy a magyar női labdarúgásnak ez az egyik legerősebb korosztálya az utóbbi években. Ezt a kijelentést bátran el lehet fogadni tőlem, hiszen jól ismerem a korosztályt - nyilatkozta Kiss László az mlsz.hu-nak.

Az U16-os válogatott az UEFA Development tornán lépett pályára áprilisban. A viadal nem hozott sikerélményt a játékosoknak, Írország ellen 8-2-re veszítettünk, Szerbia 4-1-re, Szlovénia pedig 6-3-ra győzte le a csapatunkat.

A legkisebbeknek az UEFA és a Disney kezdeményezésére 2022-ben elindult Playmakers program biztosított focizási lehetőséget az év során, a lányok a tavaszi Európa-liga-döntő előtt megrendezett Szurkolói Fesztiválon is részt vettek.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Női válogatottjaink 2023-ban is az
Női válogatottjaink 2023-ban is az "A" ligában bizonyíthattak

A női utánpótlás-válogatottak 2023-as évét összefoglaló beszámolónkban összegezzük az idei év eredményeit. Mind a tavaszi, mind az őszi ...

Női U19: döntetlen a csehek ellen
Meccsbeszámoló
Rácz Zsófia: minden meccsen a győzelemért fogunk küzdeni

A női utánpótlás-válogatottak 2023-as évét összefoglaló beszámolónkban összegezzük az idei év eredményeit. Mind a tavaszi, mind az őszi ...