U19: Felkészülten játszott és csapatként volt erős a válogatott
U19 férfi   |   Csapat   |   2018. október. 17., 10:16
U19: Felkészülten játszott és csapatként volt erős a válogatott

Az osztrákok legyőzése után hét ponttal, csoportelsőként jutott a tavaszi elitkörbe a Németh Antal vezette U19-es válogatott. A győztes meccs után Csonka András és Ásványi Balázs nyilatkozott az mlsz.hu-nak.

U19-es válogatottunk játékosai másfél éve – akkor még az U17-es korosztályban – kijutottak az Európa-bajnokságra, ahol tizenhat csapat közül a hatodik helyet szerezték meg.
A válogatott most egy újabb Eb-selejtező sorozatot kezdett meg, az elmúlt napokban az elitkörbe jutásért ment a harc. A 2000-es születésű labdarúgók alkotta együttes sikerrel vette az akadályt, és bejutott a legjobb 28 csapat közé, így tavasszal az elitkörben küzdhet az Eb-részvételért. Ennek kivívása jóval nehezebb az U19-es korosztályban, hiszen itt már csak nyolc együttes lehet ott a kontinenstornán.

Az Eb-tapasztalattal rendelkező kulcsemberek közül egyedül Csoboth Kevinre nem számíthatott Németh Antal szövetségi edző a hazai rendezésű tornán, a Benfica légiósa sérülésből lábadozott a selejtező alatt. Mindhárom meccset végigjátszotta viszont Szoboszlai Dominik, aki az elmúlt időszakban már az U21-es csapatban szerepelt, sőt az A-válogatottba is több alkalommal kapott meghívót.

Szoboszlai Dominikra ezúttal az U19-es csapatban számítanak. A fiatal játékos örül, hogy ismét a jól ismert társakkal futballozhat.

Az első játéknapon Szlovénia volt a mieink ellenfele. A első gólt déli szomszédaink szerezték meg, amire jól reagált a magyar csapat és két szép gólt szerezve végül 2–1-re megnyerte nyitómérkőzését az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Kedvező helyzetből várhatták játékosaink a Koszovó elleni találkozót, a Telkiben azonban nem tudtunk gól lőni a végig a stabil védekezésre apelláló vendégeknek, az eredmény gól nélküli döntetlen lett. A továbbjutás az utolsó fordulóban dőlt el Ausztria ellen. A vendégek győzelmi kényszerben játszottak, igyekeztek nyomás alatt tartani a magyar csapatot, és a vezető találatot is ők szerezték meg a 14. percben. Németh Antal szövetségi edző együttese ismét hátrányból fordított, egy utolsó percben lőtt góllal. A három pont azt jelentette, hogy az U19-es gárda másfél év után ismét az elitkörben vívhatja ki az Eb-szereplés jogát, ráadásul a hét megszerzett ponttal nagyobb az esélye egy kedvezőbb csoportbeosztásra a december 6-i sorsoláson. 

Timári Norman Ausztriának lőtt gólja biztossá tette a csoportgyőzelmünket.

– Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. Nem számítottunk rá, hogy a pontok tekintetében ilyen nagy fölénnyel nyerjük meg a tornát. Mindent megtettünk a győzelem érdekében, nagyon felkészült volt a társaság, végig egy csapatként működtünk – válaszolta kérdésünkre Csonka András. A válogatott középpályása kiemelte, mindannyian nagyon sokat változtak az elmúlt másfél évben, többen lehetőséget kapnak klubjaik első csapatában is, ami nagyon jó hatással volt a játékukra.

– Az ellenfeleink is fejlődtek, de úgy érzem, lehet keresnivalónk az elitkörben is, és remélem, hogy ugyanúgy, mint az U17-ben, most is kint leszünk az Eb-n. Ehhez az kell, hogy minden meccsen a maximumot nyújtsuk. Természetesen az is a fejünkben van, hogy egy nagyon jó teljesítménnyel esetleg Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmét is felkelthetjük – nyilatkozta Csonka  András.

Kiss Tamás akrobatikus mozdulatából nem lett gól, de így is 2-1-re nyertünk Szlovénia ellen.

A válogatott kapusa, Ásványi Balázs is arról beszélt az utolsó mérkőzés után, hogy a jó csapatmunkának köszönhető a győzelem. A korosztálynál egy évvel fiatalabb játékos megbízhatóan teljesített a minitornán, két gólt kapott a három mérkőzés során.

– Nehéz volt végig koncentrálni, de ezen a szinten ez a követelmény. Felkészültünk az osztrákok nyomására, a védelemre egy szavam sem lehet, nem is kellett sok védést bemutatnom – így a Puskás Akadémia játékosa, aki hozzátette: sokan szerepelnek első- vagy másodosztályú bajnokságokban, csapattársai olyan neves klubok labdarúgói, mint például az Ajax, de még mindig van hova fejlődniük.  

– Jó úton járunk és szerintem ennek meglesz az eredménye, bízom benne, hogy tavasszal, az elitkörben még jobb teljesítményre leszünk képesek. Senkire nem hárít nyomást, hogy itt már felnőttként kezelnek bennünket, igyekszünk megfelelni az elvárásoknak – mondta végül Ásványi Balázs.

Csonka András Koszovó és Ausztria ellen lépett pályára a tornán.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok:

Ásványi Balázs (Puskás Akadémia)
Kovács Péter (Debreceni VSC)

Védők:

Kovács Krisztián (Győri ETO)
Mocsi Attila (MOL Vidi FC)
Újvárosi Ádám (Debreceni VSC)
Csóka Dániel (Wolverhampton Wanderers)
Bolla Gergő (Haladás)
Majnovics Martin (Mattersburg)
Zeke Márió (MOL Vidi FC)

Középpályások:

Molnár Dominik (Paks FC)
Csonka András (Ferencvárosi TC)
Bokros Szilárd (Puskás Akadémia)
Szendrei Norbert (Budapest Honvéd)
Bencze Márk (Vitesse)
Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)

Támadók:

Szerető Krisztofer (Stoke City)
Kiss Tamás (Puskás Akadémia)
Schön Szabolcs (Ajax Amsterdam)
Torvund Alexander (Ullern IF)
Tímári Norman (Ceglédi VSE)


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Kétgólos siker az U20-as válogatott első mérkőzésén
Kétgólos siker az U20-as válogatott első mérkőzésén

A Babó Levente vezette U20-as válogatott 2-0-ra megnyerte szerdai felkészülési mérkőzését, melyet az izlandi együttes ellen játszott a gyirmóti ...

Izland ellen készül az U20-as válogatott
Meccsbeszámoló
Négy góllal nyertünk Izland ellen

A Babó Levente vezette U20-as válogatott 2-0-ra megnyerte szerdai felkészülési mérkőzését, melyet az izlandi együttes ellen játszott a gyirmóti ...