Telkiben indította az évet az U18-as válogatott
U18 férfi   |   Csapat   |   2024. február. 07., 20:59
Telkiben indította az évet az U18-as válogatott

Megtartotta idei első összetartását az U18-as válogatott Szélesi Zoltán szövetségi edző irányításával.

Február 4-7. között az MLSZ telki edzőközpontban edzőtáborozott a 2006-os évjáratú játékosokból álló U18-as válogatott. A keret 4-5 napra, havi rendszerességgel találkozik, hogy a szövetségi edző irányításával készüljenek az előttük álló feladatokra. Nyártól a jelenlegi U18-as keret már az U19-es korosztályban fog pályára lépni, így együtt készülnek majd az októberi Eb-selejtezőkre.

Az összetartás első felében, az előző félévben összegyűjtött adatok elemzésére és megbeszélésére került a hangsúly. Ebben az MLSZ vezető elemzője, Kocsis Bence volt a csapat segítségére. Öt mérkőzés statisztikai adatait ismerhették meg a játékosok egy prezentáció keretében. Az elemzés során többek között arról is szó esett, hogy melyek a csapat, illetve az egyes labdarúgók erősségei, miben kell fejlődni. Az edzőtábor második felében az adatelemzésből levont tapasztalatokat ültették át a gyakorlatba. 

- Ebben a korosztályban már kezd körvonalazódni, hogy mely három játékos versenyezhet az adott poszton. Ezzel együtt folyamatosan monitorozzuk, figyeljük a mezőnyt az egész korosztályban. Ennek az is az oka, hogy ebben az életkorban jellemzően még nem egyenletes a játékosok teljesítménye. Mindenekelőtt feladatunk szem előtt tartani azokat, akikben megvan a potenciál, és őket próbáljuk meg tűzben tartani. 2015-ben érkeztem az MLSZ-be, és az eddigi tapasztalataim alapján bátran kijelenthetem, hogy a kiválasztások jól működnek. Aki az U17-es korosztályig eljut, az nagy valószínűséggel már az U19-es korosztályban is feltűnik, ugyanakkor az utánpótlás-nevelés jellegzetessége, hogy az azonos évjáratú játékosok biológiailag nem feltétlenül vannak ugyanazon a fejlettségi szinten. Éppen ezért vannak olyan játékosok, akik később érőként társaikhoz képest eltolódva tudják nyújtani azt a teljesítményt, amelyet a nemzetközileg versenyképes szint megkövetel, illetve beszélhetünk olyan játékosokról is, akik később kaptak játéklehetőséget a klubjukban. Nekünk velük is kell számolnunk a keret kialakításánál. Mindezek mellett a korosztályos válogatottjaink összetételét az állandóság jellemzi, ami a jól működő kiválasztási folyamatunk eredményeként könyvelhető el - nyilatkozta Szélesi Zoltán szövetségi edző. 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Pályán az U16-os és az U18-as válogatott
Pályán az U16-os és az U18-as válogatott

Férfi U18-as válogatottunk szerdán, U16-os válogatottunk pedig csütörtökön játszik felkészülési mérkőzést Telkiben.

Telkiben edzőtáborozott az U18-as válogatott
Meccsbeszámoló
Gyors gólváltás után döntetlen a görögök ellen

Férfi U18-as válogatottunk szerdán, U16-os válogatottunk pedig csütörtökön játszik felkészülési mérkőzést Telkiben.