A horvátok ellen kezdjük a Telki Kupát
U17 férfi   |   Mérkőzések   |   2018. augusztus. 02., 11:30
A horvátok ellen kezdjük a Telki Kupát

Pénteken veszi kezdetét Európa egyik legrégebbi ifjúsági futballtornája, a korábban Aranykalász Kupának, Ráckevei tornának, majd Nemzetközi Ifjúsági Tornának is nevezett U17-es Telki Kupa, amelyen idén a magyar mellett a horvát, a cseh és a walesi csapat vesz részt.

Az 1981 óta minden évben megrendezett viadalon idén a horvát, a walesi és a cseh válogatott vendégeskedik, a Preisinger Sándor vezette magyar válogatott a nyitónapon, péntek délután a horvátok ellen lép pályára. A Telki Kupa fontos állomás az októberi, hazai rendezésű Eb-selejtező torna előtt, amelyen Szerbia, Románia és Litvánia lesz a mieink három ellenfele.

– Az elmúlt hónapokban sokat javultak ennek a korosztálynak az eredményei, de az eddigi mérkőzéseink azt is megmutatták, hogy a sikeres Eb-selejtezőhöz még sokat kell fejlődnie a csapatnak. A Telki Kupa remek alkalom, hogy tovább csiszoljuk a játékunkat, de emellett természetesen az eredményességet is fontosnak tartjuk, szeretnénk megnyerni a viadalt - mondta az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor szövetségi edző.

A mieink az első meccsükön a felnőtt szinten friss vb-ezüstérmes horvátok korosztályos csapatával mérik össze erejüket (a horvátok egyébként a Telki Kupa címvédői is), ami külön motivációt jelent a válogatott számára. A második játéknapon megmérkőzünk azzal a cseh csapattal, amely egy évvel ezelőtt 7-6-ra tudott nyerni Telkiben ugyanebben a korosztályban, majd jövő kedden a walesiek ellen zárjuk a viadalt.

Kupamúlt: Európa egyik legrégebbi nemzetközi tornája

A torna immár 37 éves múltra tekint vissza, az MLSZ 1981-től megszakítás nélkül minden évben megrendezi a viadalt, amely így a kontinens egyik legrégebbi ifjúsági felkészülési tornája. A nyolcvanas években az Aranykalász Termelőszövetkezet volt a névadó, majd sokáig Ráckevei torna néven futott a rendezvény, később NIT (Nemzetközi Ifjúsági Torna) lett a hivatalos elnevezés, ma már Telki Kupa a viadal hivatalos neve.

A magyar válogatottnak az 1981-es indulás után hat évet kellett várnia első tornagyőzelmére, az 1987-es aranyérem után 1991-ben és 1995-ben is a mieink elsőségével ért véget a viadal. Az elmúlt években az 1992-es korosztály zárt aranyéremmel (az a csapat ráadásul azt a bravúrt is végrehajtotta, hogy néhány héttel később - első magyar korosztályos válogatottként - duplázott, vagyis a szintén több évtizedes múltra visszatekintő Syrenka kupát is megnyerte Lengyelországban), majd az 1995-ös születésűekből álló csapat szerezte meg az első helyet. Az utóbbi négy évben kétszer is miénk lett az aranyérem: előbb az 1998-as születésű fiatalokból álló csapat, majd a később Eb-résztvevő 2000-es korosztály is az első helyen végzett a tornán.

A magyar válogatott későbbi kiválóságai közül többen a NIT-en mutatták meg először, hogy később még klasszis játékos válhat belőlük, így Halmai Gábor, vagy az 1996-os aranyérmes együttesből például Hajnal Tamás, de az aktuális A-válogatott keret jelentős része mesélhetne a tornán szerzett élményeiről.

A Nemzetközi Ifjúsági Torna történetében több ma már jól ismert külföldi sztárjátékos is szerepelt, 1999-ben például Petr Cech lett a torna legjobb kapusa, azt megelőzően a szintén cseh Tomas Rosicky mutatta meg tehetségét - az ellenfelek legnagyobb bánatára. A svájci Philippe Senderos a 2000-es évek elején volt csapata vezéregyénisége a NIT-en, de pár éve például Alen Halilovic is kimagasló teljesítményt nyújtott a viadalon.

A Telki Kupa programja:

Augusztus 3.:
Magyarország-Horvátország 17.30, Telki
Wales-Csehország, 17.30, Üllő

Augusztus 5.:
Csehország-Magyarország 17.30, Telki
Horvátország-Wales 17.30, Üllő

Augusztus 7.:
Magyarország-Wales 15.15, Telki
Horvátország-Csehország 17.30, Telki

A magyar U17-es válogatott kerete:

Kapusok:

Hegyi Krisztián (Illés Akadémia)
Megyeri Gábor (Honvéd-MFA)

Védők:

Hosszú Zétény (Puskás Akadémia)
Pereira Américo (ETO FC)
Balogh Botond (MTK Budapest)
Csányi Ádám (Honvéd-MFA)
Buna Gábor (Honvéd-MFA)
Dávid Zoltán (Békéscsaba)
Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia)

Középpályások:

Kata Mihály (MTK Budapest)
Major Sámuel (RB Salzburg)
Baráth Péter (DVSC)
Ominger Gergő (Puskás Akadémia)
Molnár Rajmund (Honvéd-MFA)

Támadók:

Komáromi György (Puskás Akadémia)
László Dávid (Honvéd-MFA)
Zuigeber Ákos (MTK Budapest)
Horváth Krisztofer (ZTE)
Szalay Szabolcs (Illés Akadémia)
Burzi Alex (FTC)

 


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Telki Kupa: Kevés volt a kétgólos előny a horvátok ellen
Telki Kupa: Kevés volt a kétgólos előny a horvátok ellen

U17-es válogatottunk az első félidőben kétgólos előnyt szerzett a horvátok ellen a Telki Kupa nyitónapján, de a vendégek a fordulás után ...

Döntetlent játszott az angolokkal az U17-es válogatott
Meccsbeszámoló
Vereség az írektől, búcsúztunk az Eb-től

U17-es válogatottunk az első félidőben kétgólos előnyt szerzett a horvátok ellen a Telki Kupa nyitónapján, de a vendégek a fordulás után ...