U17: Nigéria, Ecuador és Ausztrália lesznek a vb-ellenfeleink Brazíliában
U17 férfi   |   Csapat   |   2019. július. 11., 15:36
U17: Nigéria, Ecuador és Ausztrália lesznek a vb-ellenfeleink Brazíliában

A FIFA zürichi központjában elkészítették az idei férfi U17-es világbajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott a B csoportba került Nigéria, Ecuador és Ausztrália társaságában.

A Preisinger Sándor vezette férfi U17-es válogatott májusban nagy bravúrt ért el az írországi Európa-bajnokságon: az ötödik helyen zárta a 16 csapatos tornát, ezzel biztosította helyét az október 26-án kezdődő, brazíliai korosztályos világbajnokságon. 

Megvan az ötödik hely, kint vagyunk az U17-es vb-n!

Megvan az ötödik hely, kint vagyunk az U17-es vb-n!

A magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a belgákkal utolsó Európa-bajnoki mérkőzésén, és tizenegyesekkel kiharcolta a világbajnoki szereplést!

Tovább

Az U17-es vb-n (amelyen a nyári korosztályváltás miatt valójában már U18-as válogatottak indulnak) 24 csapat vesz részt, a csütörtöki, zürichi sorsoláson hat darab négyes csoportot alakítottak ki. A magyar válogatott a negyedik kalapból várta a sorsolást, amelyen – a FIFA szabályainak megfelelően – a kalaptársak mellett az európai csapatokat sem kaphattuk csoportellenfélnek.

A csapatokat két korábbi U17-es vb-felfedezett, a brazil Sonny Anderson és a nigériai Celestine Babayaro húzta ki. A magyar válogatottat legutolsóként sorsolták ki, méghozzá a B csoportba, amelyben az ötszörös világbajnok U17-es nigériai válogatott mellett Ecuador és Ausztrália kapott helyet.

A világbajnokságnak három város négy helyszíne ad otthont: a brazíliavárosi Estadio Bezerrao, a Goianiában található Estádio Olimpico és Estadio de Serrinha, valamint a vitoriai Estádio Kléber Andrade. 

Nigériával már találkoztunk vb-n

A magyar válogatott eddig egyetlen hivatalos U17-es világbajnokságon vett részt, méghozzá éppen az elsőn, 1985-ben, Kínában (illetve akkoriban még az U16-os korosztály számára rendezte meg a FIFA a tornát). Akkor a csoportkörben a brazilokat is megelőzve az első helyen végeztünk, majd a negyeddöntőben a későbbi győztes, és idei csoportellenfél Nigéria ellen maradtunk alul (1-3).

A magyar válogatott mindhárom csoportmérkőzését a goianiai Olimpiai Stadionban játssza le. Október 26-án Nigéria, október 29-én Ausztrália, november 1-jén Ecuador lesz az ellenfelünk. A csoportok első két helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik jut be a vb nyolcaddöntőjébe.

– Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyire erős a csoport, amibe kerültünk, ez majd az ellenfelek alapos feltérképezését követően derül ki – mondta a sorsolás után az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor. – Az biztos, hogy olyan válogatottakkal játszunk, amelyek felnőtt szinten gyakori résztvevői a világbajnokságnak, így egész biztos, hogy korosztályos csapatuk is komoly játékerőt képvisel. Elsősorban első ellenfelünk, Nigéria eddigi U17-es vb-szereplése tiszteletet parancsoló, az afrikai válogatott ugyanis minden más csapatnál többször nyerte meg ebben a korosztályban a világbajnokságot. A célunk természetesen az, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a torna nyolcaddöntőjébe. Örülök, hogy minden csoportmérkőzésünket ugyanabban a stadionban játsszuk, így nyugodtabb lehet a meccsek közötti felkészülés, de bízunk benne, hogy a vb későbbi szakaszában más stadionokat is megnézhetünk majd. A világbajnokságig három összetartás vár még a csapatra, júliusban elsősorban a kerettagok aktuális erőállapotára leszek kíváncsi, illetve megnézzük, hol tartanak azok a labdarúgók, akik az Európa-bajnokságon nem kerültek a csapatba, de számolunk velük a keret összeállításában. Augusztusban, a csehországi Jezek-tornán és szeptemberben, a horvátok elleni felkészülési meccseken már a leendő ellenfelek játékának ismeretében állítjuk össze a programot, és az előttünk álló csoportmérkőzéseket figyelembe véve igyekszünk csiszolni a csapatjátékunkat.

Első csoportellenfelünk, Nigéria öt vb-győzelme (1985, 1993, 2007, 2013, 2015) mellett további három alkalommal eljutott a torna döntőjébe (1987, 2001, 2009), az előző, 2017-es világbajnokságon azonban nem vett részt. Ecuador korábban négy alkalommal jutott ki az U17-es vébére, 1995-ben és 2015-ben negyeddöntőt játszott a tornán. Ausztrália legjobb U17-es vb-eredménye egy második hely 1999-ből, 2011-ben és 2015-ben a nyolcaddöntőig jutott a viadalon.

A vb csoportbeosztása:

A-csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Angola
B-csoport: Nigéria, MAGYARORSZÁG, Ecuador, Ausztrália
C-csoport: Dél-Korea, Haiti, Franciaország, Chile
D-csoport: USA, Szenegál, Japán, Hollandia
E-csoport: Spanyolország, Argentína, Tádzsikisztán, Kamerun
F-csoport: Salamon-szigetek, Olaszország, Paraguay, Mexikó


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén
Nem volt esélyünk a házigazdák ellen az angliai elitkör második meccsén

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.

Egygólos vereséggel kezdtük az Eb-selejtező elitkört
Meccsbeszámoló
U17: Harmadik elitkörös meccsét is elveszítette a válogatott

U17-es válogatottunk szombaton az északíreket 5-1-re legyőző házigazda angoloktól kapott ki 5-0-ra az Európa-bajnoki selejtező angliai elitkörében.