U17: címvédőként indulunk Európa egyik legpatinásabb tornáján

2017. július. 26., 11:22   |    

U17: címvédőként indulunk Európa egyik legpatinásabb tornáján

Európa egyik legrégebbi ifjúsági futballtornáján, a szombaton kezdődő Telki Kupán a magyar U17-es válogatott mellett a cseh, a szlovák és a horvát korosztályos csapat vesz részt.

A torna immár 37 éves múltra tekint vissza, az MLSZ 1981-től megszakítás nélkül minden évben megrendezi a viadalt, amely így a kontinens egyik legrégebbi ifjúsági felkészülési tornája. A nyolcvanas években az Aranykalász Termelőszövetkezet volt a névadó, majd sokáig Ráckevei torna néven futott a rendezvény, később NIT (Nemzetközi Ifjúsági Torna) lett a hivatalos elnevezés, ma már Telki Kupa a viadal hivatalos neve.

A magyar válogatottnak az 1981-es indulás után hat évet kellett várnia első tornagyőzelmére, az 1987-es aranyérem után 1991-ben és 1995-ben is a mieink elsőségével ért véget a viadal. Az elmúlt években az 1992-es korosztály zárt aranyéremmel (az a csapat ráadásul azt a bravúrt is végrehajtotta, hogy néhány héttel később - első magyar korosztályos válogatottként - duplázott, vagyis a szintén több évtizedes múltra visszatekintő Syrenka kupát is megnyerte Lengyelországban), majd az 1995-ös születésűekből álló csapat szerezte meg az első helyet. Az utóbbi három évben kétszer is miénk lett az aranyérem: előbb az 1998-as születésű fiatalokból álló csapat, majd tavaly a később Eb-résztvevő 2000-es korosztály is az első helyen végzett a tornán.

A magyar válogatott későbbi kiválóságai közül többen a NIT-en mutatták meg először, hogy később még klasszis játékos válhat belőlük, így Halmai Gábor, vagy az 1996-os aranyérmes együttesből például Hajnal Tamás, de az aktuális A-válogatott keret jelentős része mesélhetne a tornán szerzett élményeiről.

A Nemzetközi Ifjúsági Torna történetében több ma már jól ismert külföldi sztárjátékos is szerepelt, 1999-ben például Petr Cech lett a torna legjobb kapusa, azt megelőzően a szintén cseh Tomas Rosicky mutatta meg tehetségét - az ellenfelek legnagyobb bánatára. A svájci Philippe Senderos a 2000-es évek elején volt csapata vezéregyénisége a NIT-en, de pár éve például Alen Halilovic is kimagasló teljesítményt nyújtott a viadalon.

Az idei tornára a 2001-es születésű játékosokkal érkeztek a csapatok, Szélesi Zoltán együttese az ifjúsági tornával már az őszi Európa-bajnoki selejtezőkre készül. A magyar válogatott szombaton 17.30-tól, Telkiben a csehek ellen kezdi meg szereplését a Telki Kupán, hétfőn 17.30-tól Dorogon, a horvátok ellen játszik, majd szerdán 17.30-tól Telkiben a szlovákok ellen lép pályára.

Címkék:

Főszponzoraink
Szponzoraink