Rangos hazai utánpótlástornán szerepel az U17-es válogatott
U17 férfi   |   Archívum   |   2013. július. 29., 19:40
Rangos hazai utánpótlástornán szerepel az U17-es válogatott

Európa egyik legpatinásabb ifjúsági futballtornáján, a szerdán kezdődő NIT-en a magyar U17-es válogatott mellett a szerb, az izraeli, a horvát, a cseh és az albán korosztályos csapat vesz részt.

A Nemzetközi Ifjúsági Torna immár 33 éves múltra tekint vissza, az MLSZ 1981-től megszakítás nélkül minden évben megrendezi a viadalt, amely így a kontinens egyik legöregebb ifjúsági felkészülési tornája. A nyolcvanas években az Aranykalász Termelőszövetkezet volt a névadó, majd sokáig Ráckevei torna néven futott a rendezvény, a Duna-parti település a mai napig is rendszeresen otthont ad néhány meccsnek a viadalon.

A magyar válogatottnak az 1981-es indulás után hat évet kellett várnia első tornagyőzelmére, az 1987-es aranyérem után 1991-ben és 1995-ben is a mieink elsőségével ért véget a viadal. Az elmúlt években az 1992-es korosztály zárt aranyéremmel (az a csapat ráadásul azt a bravúrt is végrehajtotta, hogy néhány héttel később - első magyar korosztályos válogatottként - duplázott, vagyis a szintén több évtizedes múltra visszatekintő Syrenka kupát is megnyerte Lengyelországban), legutóbb, két éve pedig a Pisont István vezette 1995-ös csapat szerezte meg az első helyet.

A magyar válogatott későbbi kiválóságai közül többen a NIT-en mutatták meg először, hogy később még klasszis játékos válhat belőlük, így a fenti fotón is szereplő Halmai Gábor, vagy az 1996-os aranyérmes együttesből például Hajnal Tamás, de a jelenlegi A-válogatott keret jelentős része mesélhetne a tornán szerzett élményeiről.

A Nemzetközi Ifjúsági Torna történetében több ma már jól ismert külföldi sztárjátékos is szerepelt, 1999-ben például Petr Cech lett a torna legjobb kapusa, azt megelőzően a szintén cseh Tomas Rosicky mutatta meg tehetségét - az ellenfelek legnagyobb bánatára. A svájci Philippe Senderos a 2000-es évek elején volt csapata vezéregyénisége a NIT-en, míg tavaly a horvát labdarúgás egyik nagy reménysége, a Tottenham által is csábított Alen Halilovic csillogtatta meg tudását.

Az idei tornára 1997-es születésű játékosokkal érkeztek a csapatok, a magyar válogatott a szerb és az izraeli válogatottat játszik a csoportban, majd vasárnap a helyosztók következnek. Tuboly Frigyes együttese az ifjúsági tornával már a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre készül, amelyen a házigazda Szlovénia, Skócia és Wales lesz az ellenfél.

A torna programja:

Szerda:

Magyarország - Izrael, Telki, 17.30
Albánia - Csehország, Ráckeve 17.30

Csütörtök:

Izrael-Szerbia, 17.30, Telki
Horvátország-Albánia, Üllő, 17.30

Péntek:

Magyarország - Szerbia, 17.30, Telki
Csehország-Horvátország, 17.30, Dabas

Vasárnap:

5. helyért (A3-B3), Ráckeve, 11.00
3. helyért (A2-B2), Telki, 15.45
1. helyért (A1-B1), Telki 17.30


Címkék:

Kapcsolódó hírek

U17: Egy gyors góllal nyertek a lengyelek
U17: Egy gyors góllal nyertek a lengyelek

U17-es válogatottunk kedden délután megkezdte szereplését a lengyelországi Syrenka-kupán, a mérkőzést a 3. percben szerzett hazai találat döntötte el.

U17: keddtől a Syrenka Kupán szerepel a válogatott
Meccsbeszámoló
U17: háromgólos győzelem az üzbégek ellen

U17-es válogatottunk kedden délután megkezdte szereplését a lengyelországi Syrenka-kupán, a mérkőzést a 3. percben szerzett hazai találat döntötte el.