"A cél, hogy ne veszítsünk el egy tehetséget sem"
U16 férfi   |   Csapat   |   2024. február. 03., 18:28

Aki később érőként megvívja a maga csatáját a nagyobbak között az utánpótlás-korosztályokban, az sok esetben hatékonyabb tudással és szélesebb technikai-taktikai repertoárral érkezik a felnőtt futball világába. Ez egy igen izgalmas és érdekes tehetséggondozó folyamat, amit én nagyon szívesen segítek - fogalmazott Szalai László szövetségi edző az U16-os perspektív válogatott e heti edzőtábora után.

Január 29-től február 2-ig tartotta első idei edzőtáborát az U15-ös és az U16-os perspektív válogatott. A 2009-es születésű játékosokból álló U15-ös future válogatott Szabados József szövetségi edző irányításával, míg a 2008-ban született játékosokból álló U16-os válogatott Szalai László szövetségi edző vezetésével vett részt az öt nap alatt megtartott nyolc edzésen. Mind a két válogatottba 20-20 játékos (2-2 kapus) kapott meghívást.

A perspektív válogatottakban azok a tehetséges, de jellemzően fizikálisan később érő fiatalok szerepelhetnek, akikben megvan a potenciál, hogy a későbbiekben, amennyiben fizikálisan utolérik a kortársaikat, csatlakozhassanak a korosztályos válogatottakhoz. Mindazonáltal a "perspektív" tábor számukra is biztosít edzési lehetőséget válogatott szintű körülmények között, melynek egyúttal az is a célja, hogy a magyar labdarúgás ne veszítse el a későn érő tehetségeket.

Összesen harminc klub képviseltette magát a táborban, többek között akadémiákból, illetve tehetségközpontokból érkeztek játékosok az összetartásra.

Olyan fiatal játékosokat keresünk, akiknek az aktuális fizikai fejlettségi szintje még elmarad a kortársaikétól, ebből fakadóan jelentős hátrányban vannak a mérkőzéseken. Megpróbáljuk számukra is biztosítani a válogatott és nemzetközi szintű foglalkoztatást, hasonlóan azokhoz az európai szövetségekhez, ahol ilyen program már működik. Természetesen a fizikális paraméterek nem elegendők a keretbe kerüléshez, a futball más elemeiben – technikai tudás, játékértés, döntési mechanizmusok gyorsasága, játékhelyzet megoldások – ugyanúgy rendelkezniük kell a korosztályos válogatott játékosainál megkívánt szinttel. Az edzőtáborban nem végeztünk csapatszintű taktikai edzéseket, inkább az egyéni állapotot szerettük volna felmérni, ezért sok, változó területen és létszámban végzett játék szerepelt a programban. Emellett azonban az MLSZ erőnléti szakemberei folyamatosan mérték a játékosok teljesítményét és számításokat végeztek az adatokból prognosztizálható érési folyamatokról, az egyének testméreti változásának lehetőségeiről és a várható felnőttkori értékek előrejelzéséről, például a játékosok várható testmagasságáról. Figyeltük a fiatalok közösségben mutatott viselkedését, kommunikációjukat a pályán és azon kívül egyaránt. A tavasz folyamán újabb programokkal folytatjuk ezt a kiválasztási folyamatot. A korosztályos válogatottakba történő bekerülés lehetősége eddig is adott volt mindenki számára, aki elérte a kívánt szintet, amelybe beletartoznak a fizikális paraméterek is, ahogy Európában mindenhol. De újfent hangsúlyozni szeretném, hogy ennek a programnak nem az az elsődleges célja, hogy innen gyorsan átemeljünk valakit a korosztályos válogatottba. Ez nem egy B-csapat kiválasztás. Ennek a folyamatnak a célja a hosszú távú gondolkodás, és az, hogy ezek a később érő fiúk nyugodtan dolgozva ne szenvedjenek hátrányt a fizikumuk miatt. A cél, hogy ne veszítsünk el egy tehetséget sem csak azért, mert most még aktuálisan nem rendelkezik a megfelelő mutatókkal. Arról az egy plusz adalékról nem is beszélve, hogy aki később érőként megvívja a maga csatáját a nagyobbak között az utánpótlás korosztályokban, az sok esetben hatékonyabb tudással és szélesebb technikai-taktikai repertoárral érkezik a felnőtt futball világába. Ez egy igen izgalmas és érdekes tehetséggondozó folyamat, amit én nagyon szívesen segítek - nyilatkozta Szalai László szövetségi edző.


Címkék:

Kapcsolódó hírek

Kétgólos vereség a belgák ellen
Kétgólos vereség a belgák ellen

Férfi U16-os válogatottunk a héten a belgiumi Tubizében edzőtáborozott, ahol kedden és csütörtökön mérte össze az erejét a házigazdákkal.

Meccsbeszámoló
Emberhátrányban szenvedtünk vereséget a norvégoktól

Férfi U16-os válogatottunk a héten a belgiumi Tubizében edzőtáborozott, ahol kedden és csütörtökön mérte össze az erejét a házigazdákkal.